Hopp til hovedinnhold
/
(Foto: Unsplash)

Psykologi i pandemi

Unntakstilstander er en tid for oppdagelse. Vi blir oppmerksomme på ting vi tidligere har tatt for gitt, samtidig som denne oppmerksomheten kan gjøre oss usikker og redd.

Publisert i Aktuelt om psykologi av Silje Berg Mandag 20. april, 2020 - 11:59 | sist oppdatert Tirsdag 22. mars, 2022 - 10:02

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi er vitne til uvanlige reaksjonsmønstre

Som hamstring i butikker og frustrasjon og opprør ved hytteforbud. På samme tid står dugnadsånden i full blomst og mange kjenner seg overrasket over egen tilpasningsdyktighet. Vi søker mening og forståelse i en uvanlig tid, fra leger, forskere, journalister, myndighetene og ikke minst: psykologien.

Psykologien stiller sterkt når vi ønsker oss mening og forståelse under en pandemi. Vi stopper opp og søker forståelse i både egen og andres atferd – hva gjør egentlig en tid som dette med det menneskelige? Nysgjerrigheten trigger oss til å tilegne oss en forståelse, som videre tilbyr oss måter å møte pandemien på.

Økt forståelse skaper meningsdannelse

Å finne en mening med tilværelsen kan påstås å være den primære drivkraft i menneskets liv. Vi ønsker at livet vårt skal ha en mening – som gir oss videre drivkraft til å ha det bra og ha en god livskvalitet. I en tid hvor mye av det vi vanligvis opplever som meningsfylt blir fratatt for en stund – utfordrer dette oss til å finne meningen i den nye unormale hverdagen. Når ting er meningsfylt er det også verdifullt; om så det er å levere inn et arbeidskrav, studere psykologi eller holde seg i karantene.

Pandemien kan også forstås som en trussel for den enkelte og for fellesskapet. Ved en trussel, en fare, vekkes et annet viktig grunnleggende behov for mennesket: å søke trygghet. Dette handler om ren overlevelse.

Psykologien tilbyr en forståelse

I kjølvannet av menneskets behov for mening og trygghet gir dette perspektiver på hvordan vi som enkeltpersoner og fellesskap opplever pandemi. Psykologien tilbyr en forståelse av hamstringsatferden som trigges av frykten for å bli tom for ressurser. Samtidig gir psykologien innblikk i hvordan pandemien bekjempes i måten vi mennesker oppfører oss på. Eksempelvis ved at vi velger å laste ned en app som følger bevegelsesmønsteret vårt – fordi nettopp dette gir beskyttelse og trygghet akkurat nå.

Går vi 6 måneder tilbake i tid ville kanskje en slik app vekket helt andre følelser enn trygghet og mening, men heller en trussel mot personvern og frihetsfølelse. Når det vi gjør oppleves meningsfylt og trygt lar vi oss tilpasse den unormale hverdagen. Det er meningsfylt å være hjemme for det meste av tiden, det er meningsfylt å ikke gi en klem når du møter en venn – akkurat nå. Til tross av at dette normalt sett er unormalt, gjør det menneskelige ved oss i stand til å tilpasse oss det unormale for nå.

Å forstå nettopp hvorfor vi gjør som vi gjør er med på å gi oss mening.

På tross av at vi står i en global krise, gir psykologien oss verktøy til å forstå, tilpasse og beskytte oss. Dette gir mening i det meningsløse – fordi dette er det viktigste vi kan gjøre, for oss selv og verden rundt oss.

Se alle våre psykologistudier