Hopp til hovedinnhold
/
Hilde har studert freds- og konfliktstudier ved ONH og jobber nå med arktiske spørsmål og utfordringer (Foto: Privat)

Hilde fikk drømmejobben som journalist i High North News

Underveis i freds- og konfliktstudiene var det særlig emnet Geopolitikk i Arktis som fanget Hilde sin interesse. Etter endt master fikk hun drømmejobben i High North News, en nettavis som deler nyheter og analyser om Arktis og nordområdene.

Publisert i Karrierehistorier Fredag 10. juli, 2020 - 13:58 | sist oppdatert Onsdag 12. oktober, 2022 - 14:40

Gå til Bachelor i freds- og konfliktstudier

Navn: Hilde G. Bye (26)
Studerte: Bachelor i freds- og konfliktstudier på Oslo Nye Høyskole, mastergrad i internasjonale studier ved University of Denver i Colorado, ferdig i 2018
Arbeidssted: High North News, Bodø 


– Hvorfor begynte du å studere det du gjorde?
– Jeg startet på årsstudium på freds- og konfliktstudier, men jeg likte det så godt så jeg tok hele bacheloren. Jeg er interessert i temaer innenfor internasjonal politikk og syntes høyskolen tilbyr noe faglig unikt i sitt studieprogram med mange spennende fag, og studieturer til blant annet Tanzania, Midtøsten og Svalbard.  

– Særlig var det faget om geopolitikk i Arktis som fanget min interesse. Jeg innså at jeg kunne få studere internasjonale relasjoner på et overordnet nivå og samtidig fordype meg i nordområde-spørsmål som jeg fant veldig interessant.  

– Hva går jobben din ut på?
– Jeg jobber som journalist i High North News, en nettavis med analyser og nyheter fra Arktis og nordområdene. Avisa tar for seg temaer som politikk, næringsliv og livet i Arktis. Sammen med redaksjonen lager jeg saker om disse temaene, intervjuer forskjellige aktører, og formidler skriftlig til lesere hva som skjer i regionen.  

– Hvordan fikk du jobben?
– Jeg tror det er en kombinasjon, men jeg brukte mye tid på jobbsøking og var veldig innstilt på å flytte til Bodø og jobbe ved institusjonen jeg jobber på nå. 
 

– Var den stillingen du har i dag noe du kunne se for deg å jobbe med før eller underveis i studiene?
– Jeg husker at jeg syntes det virket interessant å jobbe som skrivende journalist knyttet til internasjonale forhold, så jeg var inne på tanken. Likevel var jeg som student ikke klar over alle mulighetene og var generelt ukjent med arbeidslivet innenfor IR-feltet (intrenational relations) bortsett fra mange av de mest kjente arbeidsgiverne som man hører om. 

Det var ikke før etter studiene at jeg ble klar over akkurat denne stillingen og innså mer at bakgrunnen passer godt.  
 

– Hva er det morsomste med jobben din? 
– Jeg synes det er gøy å få snakke med de som bor og jobber rundt omkring i nordområdene, og å få prate med forskjellige personer som er opptatt av og arbeider med spørsmål og saker knyttet til Arktis. Det blir mange interessante samtaler og spennende temaer. Det er fint å få kunne formidle og belyse hva som skjer i hele den arktiske regionen til lesere.  

– Hvordan får du brukt utdanningen din i jobben din?
– Ja, som skrivende journalist får jeg bruk for den skriftlige kompetansen som jeg fikk gjennom studiene. Jeg er glad i ettertid for at studiene var skriveintensive og at det var mange innleveringer. Samtidig får jeg også bruk for den faglige kompetansen når det gjelder internasjonale relasjoner og det jeg har lært om Arktis og nordområdene.  

– Hva er det viktigste du lærte fra studiene?
– Jeg lærte å ha en analytisk tilnærming til internasjonale forhold, i tillegg til det faglige og den skriftlige kompetansen. Men noe av de viktigste er også å se ting fra ulike perspektiver, både fra det faglige, og fra medstudenter, forelesere, gjennom studieturene og masterstudier i USA og de menneskene jeg har møtt på veien.   

Mitt tips til andre som ønsker å jobbe i samme bransje er å søke på de jobbene du synes er spennende og ikke avvis deg selv på forhånd. Det er ikke din jobb å avvise deg, det kan være opp til andre.
Hilde G. Bye  


Tilbake til toppen