Hopp til hovedinnhold

Oslo Nye Høyskole i media

Her finner du kronikker, debattinnlegg og ekspertuttalelser av og med ansatte ved Oslo Nye Høyskole. Du finner også nyhetssaker om Oslo Nye Høyskole i norske media.


9 av 10 fluktkriser er i Afrika

Ekspertuttalelse av Bjørnar Østby

Ni av ti land på "topp ti-listen" over verdens verste flyktningekriser er afrikanske. Hvorfor er mange av disse krisene så lite omtalt? Bjørnar Østby kommenterte saken i programmet Kompass i NRK P2. 

Kompass på NRK P2, 3.06.2024


Krisene er ikke «glemte» – de blir nedprioritert

Kronikk av Bjørnar Østby

Glemmer mediene sin egen rolle i å gjemme bort disse krisene? Bjørnar Østby har skrevet en kronikk om hvordan norske mediers nedprioritering av afrikanske kriser.

Journalisten, 14.06.2024


Eritreisk motstandskamp i Europa

Intervju og ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll

Over de to siste årene har det vært flere sammenstøt mellom eritreiske flyktninger i flere europeiske land og i Nord-Amerika. Voldelighetene har eskalert og i Nederland ble det i vår et stort sammenstøt hvor også politiet ble angrepet og dusinvis ble skadd. Den nederlandske rikskringkasteren NOS har produsert en omfattende undersøkelse av de voldelige protestene i sitt program "Nieuwsuur" (tilsvarende NRKs Urix), hvor ONHs prof. Kjetil Tronvoll har en gjennomgående rolle med å forklare bakgrunn og årsakene til voldelighetene mellom de forskjellige eritreiske fraksjonene. Tronvoll forklarer at dette kan tolkes som starten på Eritreas andre frigjøringskrig, hvor kampen mot det undertrykkende regimet starter i Europa med å konfrontere regime-støttende elementer i diasporaen. 

Nieuwsuur, 8.06.2024


Fikk asyl i Norge - støtter regimet han flyktet fra

Intervju og ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll

Norsk utlendingsforvaltning henlegger over tusen saker hvor asylsøkere er mistenkt for juks. Mange av disse sakene omhandler eritreere, som etter asylinnvilgelse i Norge tilsynelatende fortsetter å støtte regimet de flyktet fra. Disse personene er også anklaget for å drive såkalt «transnasjonal undertrykkelse» av eritreere i Norge på vegne av regimet. Professor Kjetil Tronvoll forklarer bakgrunnen til dette sakskomplekset i NRKs artikkel.

NRK, 16.04.2024


Venstre krever handling fra regjeringen: – Norsk-eritreere må få leve frie liv

Intervju og ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll

Professor Kjetil Tronvoll forklarer hvordan «transnasjonal undertrykkelse» av eritreere i Norge utøves av regimet i Eritrea, i denne artikkelen i Utrop:

Totalitære regimer overlever på en fryktkultur, og innad i landet har de 100 prosent kontroll. Men frykten har nå blitt brutt nå i diasporaen, gjennom opprøret som skjer i flere land, blant annet Australia, USA og Canada, i tillegg til Europa. [...] Det er en revolusjonskrig mellom regimevennlige eritreere og kritikere i diasporaen. Denne vil forhåpentligvis bli tatt tilbake til Eritrea slik at regimet styrtes. Og det er jo det regimet er så redd for og derfor slår de tilbake, sier Tronvoll.

Utrop, 28.02.2024


Kostråd som fortjener vår tillit

Debattinnlegg skrevet av Marit Kolby, m.fl.

For å få forbrukernes tillit, trenger vi kostråd som gjenspeiler det faktiske kunnskapsgrunnlaget, som tydeligere kommuniserer usikkerhet og som kan revideres når ny kunnskap tilsier det, starter debattinnlegget med.

Nationen, 22.02.2024


Julefest ble amper demonstrasjon: – Et desperat rop om hjelp

Intervju og ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll

Eritreere som er kritiske til regimet i hjemlandet har demonstrert for å hindre gjennomføringen av en samling av påståtte regime-troe eritreere i Kristiansand. Politiet måtte avbryte samlingen på grunn av voldeligheter. Professor Kjetil Tronvoll forklarer bakgrunnen for nye opptøyer blant eritreere i Kristiansand til NRK.

NRK Sørlandet, 27.11.2023 


Flawed transitional justice in Ethiopia - en rapport om situasjonen i Etiopia

Sitater og analyse av Kjetil Tronvoll

Justiceinfo er en anerkjent organisasjon som jobber med menneskerettigheter globalt. De har skrevet en rapport basert på situasjonen i Etiopia, og at FNs menneskerettighetsråd har avbrutt kommisjonen som etterforsket grove menneskerettighetsbrudd og krigsforbrytelser i landet. Prof. Kjetil Tronvoll sine analyser, sammen med FNs ekspert, er lagt til grunn for rapporten. 

JusticeInfo, 19.10.2023


Eritrea, kuppene i Vest-Afrika, demokratiets fall og Kinas "Belt and Road Initiative"

Intervju og ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll

Prof. Kjetil Tronvoll ble invitert som gjest av Kenneth Berg til hans podkast «Ganske Aktuelt» for snakke om litt av hvert med utgangspunkt i Eritreas historie, motstandskrig og diasporaens rolle, totalitarisme, internasjonale relasjoner og geopolitikk, demokratiets tilbakegang, og afrikanske militærkupp.

Ganske aktuelt med Kenneth Bergh, 25.09.2023


Når «eliten» tar seg til rette – hva med tilliten?

Kronikk av Johan Berg

I denne kronikken skriver Johan Berg blant annet om nepotisme blant norske politikere og hvordan det påvirker tilliten til dem. 

Ledernytt.no, 18.09.2023 


Riksrett mot Biden: – Dette er en «takk for sist»

Ekspertuttalelse av Hilde Eliassen Restad

Hilde Restad uttaler seg om at republikanerne ønsker å åpne riksrett mot president Joe Biden. 

Dagsavisen, 14.09.2023


I skjul kjempet forfatteren for hvit overmakt. Del av en utvikling, mener eksperter (for abonnementer)

Ekspertuttalelse av Hilde Eliassen Restad

Hilde Restad uttaler seg om nye ekstreme holdninger som blir mer utbredt i USA, og de har fått betegnelsen "anti-woke". 

Aftenposten, 10.09.2023


198 land - bonusepisode: Opptøyer mellom eritreere i Bergen, med Kjetil Tronvoll

Intervju og ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll

Prof. Kjetil Tronvoll var gjest hos Einar Tørnquist i den populære podkasten «198 Land», for å forklare bakgrunnen til urolighetene blant eritreere i diasporaen, og hvordan totalitære regimer opererer. 

198 Land med Einar Tørnquist, 06.09.2023


Høyesterett i USA ber om «fargeblindhet»

Ekspertuttalelse av Hilde Eliassen Restad

I nærmere 50 år har universiteter i smeltegryta USA kunnet kvotere inn personer med minoritetsbakgrunn, en praksis som kalles affirmative action. I sommer bestemte USAs høyesterett at dette er i strid med grunnloven. Hilde Eliassen Restad har blitt intervjuet i forbindelse med denne saken. 

Universitas, 05.09.2023


Uroligheter blant eritreere i Israel

Intervju og ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll

Prof. Kjetil Tronvoll forklarer på BBC World Service hovedprogram «Newshour» bakgrunnen for de store urolighetene blant eritreere i Israel. Hvorfor er det eritreiske flyktninger som støtter regimet de flyktet fra? 

BBC Newshour, 05.09.2023


Opptøyer i Bergen sentrum

Intervju og ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll

Kjetil Tronvoll ble intervjuet på Lørdagsrevyen om opptøyene i forbindelse med et eritreisk arrangement i Bergen sentrum denne helgen. 

NRK, 02.09.2023


Hundrevis av etiopiske arbeidsmigranter skutt ned av Saudi grensepoliti

Intervju og ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll

Human Rights Watch har publisert en rapport om massedrap av etiopiske arbeidsmigranter som har prøvd å komme inn i Saudi Arabia. BBC Wolrd Service nyhetsprogram "Newshour" har et lengre innslag om dette i sin hovedsending (første segment), hvor ONH Professor Kjetil Tronvoll kommenterer situasjonen mot slutten av innslaget.

BBC Sounds, 21.08.2023


Ethiopia’s latest domestic crisis: the civil strife in Amhara

Intervju og ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll

Kjetil Tronvoll har blitt intervjuet av radioprogrammet The World - american public radio's longest-running daily global news program. Programmet analyserer bakgrunnen for det væpnede opprøret i Amhara-delstaten i Etiopia, og hva slags konsekvenser dette kan ha for stabiliteten i landet.

The World, 15.08.2023


Voldsomme opptøyer! Tre spørsmål om konflinkten i Järva

Ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll

Svenske SVT har intervjuet Kjetil Tronvoll om konflikten i Järva i Sverige, der det utbrøt sammenstøt på en eritreisk kulturfestival før helgen. Kjetil forklarer hovedtrekkene ved konflikten. 

SVT, 04.08.23


Fate of jailed fighters still unknown months after Ethiopia truce

Ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll

I denne artikkelen i Al Jazeera uttaler Kjetil Tronvoll seg blant annet om mørketallene knyttet til dødsfall og ulovlig fengsling av Tigrayfolket i forbindelse med konflikten i Etiopia. 

Al Jazeera, 13.06.2023


Post-war election may trigger new conflict in Ethiopia

Artikkel av Kjetil Tronvoll

Kjetil Tronvoll har sammen med Meressa Tsehaye fra vår samarbeidsinstitusjon Mekelle Universitet i Tigray, skrevet en artikkel om utfordringene fredsprosessen i Etiopia står ovenfor:

DIA, 19.01.2023


The largest war in the world: Hundreds of thousands killed in Ethiopia's Tigray conflict

Ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll

USA Today er Amerikas største nasjonale avis. Avisen har laget en større oversiktsartikkel om de humanitære og politiske konsekvensene av krigen mot Tigray av Eritrea og Etiopia, som bygger på prof. Kjetil Tronvolls analyser og kommentarer. 

USA Today, 21.11.2022


Flirting with the genocide threshold

Ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll

Kjetil Tronvoll diskuterer krigføringen mot Tigray i Etiopia i et folkemordsperspektiv i magasinet The Critic

The Critic, 10.11.2022


Ethiopia's Tigray conflict: Civilian bloodbath warning as offensive escalates

Ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll

Diplomats are warning of a civilian bloodbath in Ethiopia's northern region of Tigray if rebels are pushed out of towns by Ethiopian and Eritrean troops.

BBC, 17.10.2022


Urgent global calls for an Ethiopia ceasefire

Ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll

Professor Kjetil Tronvoll brukes ofte av BBC som ekspertkommentator på politisk utvikling og konflikt på Afrikas Horn. I denne sendingen i BBC’s «Focus on Africa» forklarer Tronvoll den siste utviklingen i borgerkrigen i Etiopia og de enorme lidelsene som utspiller seg i Tigray-delstaten som er under angrep av Eritrea og Etiopias føderalhær.

BBC Focus on Africa, 17.10.2022


Ekspertenes råd: Grepene for å styrke immunforsvaret

Ekspertuttalelse av Eirik Garnås

Det er flere ting du gjør i hverdagen som kan svekke immunsystemet. Her er de enkle grepene du kan ta for å styrke kroppens eget forsvarsverk – og unngå sykdom.

VG, 10.02.2022 (abo)


Kan miste grep om Afrika

Ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll

HORN I SIDA: USA har gitt støtte til Tigray-opprøret i Etiopia. Det kan føre til at Washington taper sin posisjon på Afrikas horn og andre deler av Afrika.

Klassekampen, 07.12.2021


Etiopia: Professor jobbet i byen i 40 år – så ble han henrettet foran huset sitt

Ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll

Kjente akademikere er blant ofrene i en etnisk hatkampanje i Etiopia rettet mot sivile. Massearrestasjoner og drap skjer nå stadig oftere. – Nå må norsk akademia våkne og ta stilling til det som pågår, mener norsk professor.

ABC Nyheter, 27.11.2021


Tigray crisis: How the West has fallen out with Ethiopia's PM

Ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll

With the Ethiopian government's relationship with the US and European Union (EU) at a low ebb, it is looking elsewhere for new allies to crush the rebellion being waged against it from the mountainous Tigray region.

BBC News, 25.10.2021


Desentralisering: — Ikke bare å sette strøm på en forelesning

Nyheter om Oslo Nye Høyskole

De ligger midt i hovedstaden, men halvparten av studentene sitter rundt omkring i landet. Oslo Nye Høyskole er forberedt på hardere konkurranse om desentraliserte studier.

Khrono, 19.10.2021


Snille bakterier er sårt tiltrengt medisin

Artikkel av Eirik Garnås

En vurdering av biologisk plausibilitet, medisinsk forskning og evolusjonsbiologisk tenking peker gjennomgående mot at «snille» bakterier i dag er sårt tiltrengt medisin.

Dagens Medisin, 14.10.2021


Ernæring må på banen!

Kronikk av Eirik Garnås

Leger oppfattes ofte som eksperter på matens betydning for kropp og helse, men realiteten er at den formelle utdanningen på området er svært begrenset. I både inn- og utland lærer medisinstudenter forholdsvis lite om ernæring, og ernæringsveiledning må i større grad settes i system.

Dagens Medisin, 11.10.2021


Maten kan være vårt beste anti-depressiva

Artikkel av Marit Kolby

Flere nyere studier har vist at et sunt kosthold har potensial til å gjøre deg frisk fra depresjon. Klarer vi å sette den nye kunnskapen ut i praksis, kan vi både forebygge og behandle psykiske lidelser bedre enn i dag.

Harvest Magazine, 02.10.2021


Nederlag for Joe Biden og Nancy Pelosi i Kongressen. Beskrives som et vendepunkt for demokratene.

Ekspertuttalelse av Hilde Restad

To av Joe Bidens seire er satt i fare. Det er hans egne partifeller som skaper trøbbel.

Aftenposten, 01.10.2021


Forskere fyrer opp lettbrusdebatten igjen: – Kan ikke si at det er bedre enn sukkerholdig brus

Ekspertuttalelse av Marit Kolby

Pepsi Max øker flaskestørrelsen og med det er lettbrusdebatten i full gang igjen. Ernæringseksperter mener man ikke kan frikjenne den omstridte tørstedrikken.

Nettavisen, 29.09.2021 (abo)


Covid-skeptiker, antivaks eller antipass? Eller bare anti-noe?

Bernt Hagtvet gjester podcasten «Frankrike forklart»

Hver helg gjennom sommeren 2021 har flere tusener franskmenn marsjert for å uttrykke sin motstand mot president Macrons håndtering av covid-19 krisen.

Transit magasin, 27.09.2021


Ernæring bør vektlegges i behandling av psykisk sykdom

Debattinnlegg av Eirik Garnås

Et sunnere kosthold vil kunne gjøre mye for den psykiske folkehelsen. God ernæring kan også bidra i behandling og forebygging av psykisk sykdom.

Stavanger Aftenblad, 23.09.2021


Flere matprodusenter vurderer stans i bruk av populært e-stoff

Ekspertuttalelse av Marit Kolby

Erstatningsstoffet er hyppig brukt, og fullt lovlig i norske matvarer. Nå vurderer likevel flere av de store matvareprodusentene i landet å droppe det.

NRK, 16.09.2021


Ny finansdirektør tiltrer på dagen

Nyheter om Sonans Holding

Martin Prytz er utnevnt som ny finansdirektør i Sonans Holding med effekt fra 14. september.

Finansavisen, 14.09.2021


20 år med feilslått politikk

Debattinnlegg av Hilde E. Restad

«Krigen mot terror» fremskyndet USAs relative maktsvekkelse vis-a-vis Kina – og står dermed som USAs største strategiske feilsteg i moderne tid.

VG, 11.09.2021


USA er framleis ei supermakt

Kommentar av Bernt Hagtvet

Sjølv ikkje audmjukinga i Afghanistan vil svekkja posisjonen USA har som supermakt.

Dag og Tid, 10.09.2021


Sanna (24) vil sterilisere seg for klimaet: – Skremmende å få barn

Ekspertuttalelse av Erik Nakkerud

Sanna er bekymret for fremtiden. Snart skal hun sterilisere seg fordi hun mener klimapolitikken i Norge ikke holder mål.

NRK, 08.09.2021


Den perverterte idealismen

Debattinnlegg av Bernt Hagtvet

Kommunisme som idésystem og regimeform kan ikke skilles. Ideene ga regimene ideologisk begrunnede marsjordrer for folkemord.

Aftenposten, 06.09.2021


UiO tester demokratiet – lanserer podkasten "Sofie kupper Norge"

Hilde E. Restad gjester podcasten «Sofie kupper Norge»

Demokratiet er under press, også i Norge og land som ligger nær oss, geografisk eller kulturelt. Universitetet i Oslo lanserer den nye podkasten «Sofie kupper Norge» der forskere identifiserer svakheter ved det norske demokratiet. 

Uniform, 30.08.2021


Studentrekord

Nyheter om Sonans Holding

Utdanningskonsernet Sonans Holding økte driftsinntektene fra 125,8 millioner kroner i andre kvartal i fjor til 134,1 millioner kroner i samme periode i år. Topplinjeveksten på 7 prosent kan tilskrives et betydelig oppsving av antall studenter på Oslo Nye Høyskole.

Finansavisen, 25.08.2021


– Vi spiser for ofte, mener forsker. Kaja Munch Jensen (30) fikk bedre helse da hun begynte å spise sjeldnere.

Ekspertuttalelse av Marit Kolby

Vi rådes til å spise regelmessig. Men er det egentlig lurt å spise ofte?

Bergens Tidende, 23.08.2021 (abo)


Mer kos med kommunismen

Debattinnlegg av Bernt Hagtvet

Bernt Hagtvet stilte spørsmål ved forfatter Dag Solstads (t.v.) «pludring om kommunismen». Historikeren Lars Borgersrud (t.h.) svarte med å kritisere Hagtvets kildebruk. Nå svarer Hagtvet.

Aftenposten, 19.08.2021


Knusende dom over Trump

Ekspertuttalelse av Hilde E. Restad

Ni av ti nordmenn mener at en ny periode med Trump - eller en som likner - ville vært negativt for verden. Det mener de med god grunn, ifølge ekspertene. Men comebacket er ikke umulig, skal vi tro én ekspert - hvis Trump selv vil.

Dagbladet, 04.08.2021


– Det diskuteres hvordan legemiddelmyndighetene skal forholde seg til rapporten

Ekspertuttalelse av Marit Kolby

EFSA konkluderte i en risikovurdering som er publisert i mai, med at titandioksid (E171) ikke er trygt å bruke som tilsetningsstoff i mat. Stoffet brukes også som hjelpestoff i legemidler. 

Dagens Medisin, 27.07.2021


Tror våpenhvilen betyr null og niks

Ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll

Det er bare et tidsspørsmål før konflikten i Tigray blusser opp igjen, tror Etiopia-ekspert Kjetil Tronvoll. Han mener våpenhvilen er et spill for galleriet.

NRK, 11.07.2021


Norske forskere «krangler» om kostråd i prestisjetidsskrift

Forskningsnyheter med Marit Kolby

I februar lanserte norske forskere en hypotese om at mettet fett kanskje ikke er så skadelig likevel. Nå publiserer en annen norsk forskergruppe et motsvar – i samme tidsskrift.

Dagens Medisin, 06.07.2021


Kinas morderiske kommunistparti

Debattinnlegg av Bernt Hagtvet

Kina er nummer to i rekken av morderiske regimer fra 1900 til 1987.

Aftenposten, 05.07.2021


Idretten ER politisk!

Kronikk av Tomas A. Røen

Alt vi kan velge er hvilke politiske interesser vil vi at den skal fronte.

VG, 26.06.2021


Spenningen øker rundt Etiopias omstridte gigantdam

Ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll

Etiopia står hardnakket på sin rett til å fylle den omstridte gigantdammen i Den blå Nilen når regntida starter i sommer. Sudan og Egypt krever at Etiopia inngår en avtale om deling av vannet, og rasler med sablene. Forhandlingsløsning er fortsatt mulig.

Bistandsaktuelt, 22.06.2021


Slo alarm etter lukket møte: – Etiopiske ledere sa de ville utslette Tigray-folket

Ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll

Mannen som i 2019 vant Nobels fredspris, blir nå beskyldt for å ville utrydde befolkningen i Tigray. Likevel blir Abiy Ahmed mest sannsynlig gjenvalgt som Etiopias statsminister i dag.

NRK, 11.06.2021


Starter nytt bachelorprogram: – Svært relevant for arbeidsmarkedet

Nyheter om Oslo Nye Høyskole

Fra høsten vil Bjørknes høyskole tilby studier innen organisasjonspsykologi, etter tommel opp fra NOKUT.

Finansavisen, 08.06.2021


Vi trenger en norgeshistorie på verdensspråkene for utlendinger!

Kronikk av Bernt Hagtvet

Utlendingers uvitenhet om Norge er nesten uten huller. Det er en nasjonal oppgave å gjøre noe med det.

Aftenposten, 28.05.2021


Fra fredspris til folkemord?

Debattinnlegg av Kjetil Tronvoll

Nobelkomiteens medlemmer har alle et individuelt ansvar for tildelingen av fredsprisen til Etiopias statsminister Abiy Ahmed. Komiteen bør dermed være dette ansvar bevisst og kollektivt fratre sine verv og be Stortinget om å utnevne en helt ny komite.

VG, 28.05.2021


Raser mot NRK etter lettbrus-sak: Fullstendig skivebom

Ekspertuttalelse av Marit Kolby

«Jo mer lettbrus man drikker, jo større sannsynlighet for fedme», skriver NRK i en artikkel om lettbrus-forskning. Nå hagler kritikken på nytt.

Fredrikstad Blad, 27.05.2021 (abo)


Derfor er ekspertene uenige om lettbrus kan føre til fedme

Ekspertuttalelse av Marit Kolby

Det er økende bevis for at mors lettbrusdrikking påvirker barnet, ifølge forskere. Helseekspertene fortsetter å krangle om lettbrus gjør oss tjukkere eller tynnere.

NRK, 19.05.2021

 

Oslo Nye Høyskole har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.


Tilbake til toppen