Oslo Nye Høyskole i media
Her finner du kronikker, debattinnlegg og ekspertuttalelser av og med ansatte ved Oslo Nye Høyskole. Du finner også nyhetssaker om Oslo Nye Høyskole i norske media.
Den om mikropraksis for nettstudenter
Intervju i podkast av Ella Marie Heyerdahl og Evelina Svensson
I podkastepisoden deler Ella og Evelina sine erfaringer med å teste ut mikropraksis for nettstudenter i emnet "Kosthold og ernæring for barn". Mikropraksis er en kortvarig praksisperiode på 3-4 dager hvor nettstudenter som er spredt over hele landet, selv finner et praksissted lokalt der de bor, og får veiledning digitalt fra høyskolen. Hensikten er å øke arbeidslivsrelevansen for nettstudenter på bachelorgraden i ernæring. Nettstudent Karianne Røyset deler også sine erfaringer og perspektiver.
Det eksepsjonelle USA
Intervju i podkast av Hilde Eliassen Restad
Restad er gjest i P2-serien "Kompass", hvor hun snakker om sitt forskningsfelt: amerikansk eksepsjonalisme som nasjonal identitet og hvilken rolle dette har spilt for USAs utenrikspolitikk.
Kan en ateist bli president i USA?
Intervju i podkast av Hilde Eliassen Restad
Restad er gjest i P2-serien "Kompass" i to ulike episoder, hvor hun diskuterer religion og politikk i USA fra Thomas Jefferson til i dag.
USA: Er en ny borgerkrig uunngåelig?
Intervju i podkast av Hilde Eliassen Restad
Restad er gjest i podcasten Dypdykk hvor hun diskuterer faren for en ny amerikansk borgerkrig og USAs historie med politisk vold.
Aftenposten Dypdykk, 25.09.2024 (Abo)
Haile Selassie – guddommelig keiser
Intervju i podkast med Kjetil Tronvoll
I NRK-podkasten "Historiske kjendiser" forteller og forklarer professor Kjetil Tronvoll om livet og virket til Etiopias siste keiser, Haile Selassie.
Historiske kjendiser, 18.09.2024
Thrillervalget
Intervju i podkast av Hilde Eliassen Restad
Hilde har vært gjest i podcasten "Nord-Norge i verden" der presidentvalget mellom Kamala Harris og Donald Trump var hovedtemaet. Hun brukte sin bok "Det amerikanske paradokset" (ny utgave i 2024) til å forklare hvorfor det er så viktig at vi ikke bare snakker om "hesteveddeløpet" mellom de to kandidatene, men også forstår hvordan de politiske institusjonene - som valgprosedyrer for eksempel- faktisk påvirker valgresultatet.
Nord-Norge i verden, 12.09.2024
Ganske aktuelt med Kenneth Bergh: Anne Fyllingen Frøyen: Idrettspsykologi og mental trening
Intervju i podkast med Anne Fyllingen Frøyen
Overordnet tema for podkasten var idrettspsykologi og mental trening. Samtalen beveget seg i ulike retninger fra hva mental trening er, hva som kreves mentalt for å kunne prestere på toppnivå, betydningen av relasjonskvalitet og kommunikasjonsprosessen for prestasjon, trenerens rolle og litt om barne- og ungdomsidrett.
Podkasten Ganske Aktuelt, 2.09.24
Det Afrika-strategien ikke sier noe om
Kronikk av bl.a. Kjetil Tronvoll
Utenriksdepartementets nye Afrika-strategi ble lansert nylig. Sammen med professor Stig Jarle Hansen fra NMBU, analyserer og kommenterer professor Kjetil Tronvoll strategien i Panorama Nyheter. De gir skryt til UD for endelig å ha utviklet en overordnet politisk strategi, hvor "bistandsbrillene" er lagt på hylla. Men påpeker også hva som mangler i strategien og identifiserer flere misslutninger.
Focus on Africa - Can Africa tackle the Mpox public health emergency?
Intervju og ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll
I etterkant av våpenhvileavtalen mellom opprørsstyrkene i Tigray og føderalregjeringen i Etiopia inngått i 2022 (såkalte Pretoria-avtalen), har det vært økende grad av politisk splittelse i regionen. Det er en intern maktkamp i det langvarige styringspartiet TPLF, som tilsynelatende er splittet på synet av hvordan regionen skal utvikles og forholde seg til føderalregjeringen i Addis Ababa.
Professor Kjetil Tronvoll ble intervjuet av BBC World Service programmet "Focus on Africa" hvor han forklarer bakgrunnen til splittelsen og hvordan dette vil påvirke stabiliteten i Tigray og Etiopia.
Utfordringer med å sikre menneskerettigheter og rettferdighet i autoritære stater
Intervju og ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll
Professor Kjetil Tronvoll forklarer i et intervju med Etiopias største nettavis, Addis Standard, hvorfor landets strategi for å behandle grove menneskerettighetsbrudd utført under den forrige regjeringen (såkalt "transitional justice") ikke vil ha noen legitimitet eller bringe rettferdighet til de mange ofrene. Etiopias "transitional justice policy" står ovenfor mange politiske og praktiske hindringer som vil undergrave prosessens kredibilitet og legitimitet.
For det første er det meningsløst å sette i gang en overgangsprosess for rettferdighet for å håndtere brudd på fortiden, når den sittende regjeringen utøver omfattende pågående menneskerettighetsbrudd og krigsforbrytelser. Hvis nåværende menneskerettighetsbrudd og krigsforbrytelser utføres ustraffet, vil en overgangsrettferdighetsmekanisme som adresserer tidligere forbrytelser ikke ha noen troverdighet eller legitimitet, uttaler Tronvoll. Dessuten hevdet han at en troverdig overgangsprosess for rettferdighet krever et minimum av uavhengige institusjoner ("checks and balances") for kontroller implementeringen og overvåke prosessen. I Etiopias tilfelle beklaget Tronvoll at «fraværet av representativt demokrati, uavhengig rettsvesen og fungerende institusjoner for kontroll og overvåkning, peker alle på det faktum at en overgangsrettsprosess i Etiopia sannsynligvis vil bli brukt som et politisk verktøy av den sittende regjering." "De grunnleggende premissene og institusjonelle rammene for en troverdig overgangsrettsprosess er fraværende" hevder han.
– Vi har følelser og blir påvirket, selv om vi er gutter
Ekspertuttalelse av Camilla Lindvall Dahlgren
– Mange av de måleinstrumentene vi bruker for å kartlegge kropp, vekt og spiseproblematikk treffer jenter bedre enn gutter. Dette gjelder spesielt spørsmål som handler om å være tynn. Vi vet at kroppsidealet for gutter og jenter ser litt forskjellig ut, og at gutter ofte er mer opptatte av å være muskuløse enn tynne, skriver prosjektleder Camilla Lindvall Dahlgren til TV 2. Dette kan føre til mørketall blant guttene, forklarer Lindvall Dahlgren.
Ketamin-behandling: Kommer snart til et sykehus nær deg? (Abo)
Ekspertuttalelse av Camilla Lindvall Dahlgren
Camilla Lindvall Dahlgren uttaler seg om bruk av det omstridte middelet ketamin i norsk helsevesen.
9 av 10 fluktkriser er i Afrika
Ekspertuttalelse av Bjørnar Østby
Ni av ti land på "topp ti-listen" over verdens verste flyktningekriser er afrikanske. Hvorfor er mange av disse krisene så lite omtalt? Bjørnar Østby kommenterte saken i programmet Kompass i NRK P2.
Krisene er ikke «glemte» – de blir nedprioritert
Kronikk av Bjørnar Østby
Glemmer mediene sin egen rolle i å gjemme bort disse krisene? Bjørnar Østby har skrevet en kronikk om hvordan norske mediers nedprioritering av afrikanske kriser.
Eritreisk motstandskamp i Europa
Intervju og ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll
Over de to siste årene har det vært flere sammenstøt mellom eritreiske flyktninger i flere europeiske land og i Nord-Amerika. Voldelighetene har eskalert og i Nederland ble det i vår et stort sammenstøt hvor også politiet ble angrepet og dusinvis ble skadd. Den nederlandske rikskringkasteren NOS har produsert en omfattende undersøkelse av de voldelige protestene i sitt program "Nieuwsuur" (tilsvarende NRKs Urix), hvor ONHs prof. Kjetil Tronvoll har en gjennomgående rolle med å forklare bakgrunn og årsakene til voldelighetene mellom de forskjellige eritreiske fraksjonene. Tronvoll forklarer at dette kan tolkes som starten på Eritreas andre frigjøringskrig, hvor kampen mot det undertrykkende regimet starter i Europa med å konfrontere regime-støttende elementer i diasporaen.
Fikk asyl i Norge - støtter regimet han flyktet fra
Intervju og ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll
Norsk utlendingsforvaltning henlegger over tusen saker hvor asylsøkere er mistenkt for juks. Mange av disse sakene omhandler eritreere, som etter asylinnvilgelse i Norge tilsynelatende fortsetter å støtte regimet de flyktet fra. Disse personene er også anklaget for å drive såkalt «transnasjonal undertrykkelse» av eritreere i Norge på vegne av regimet. Professor Kjetil Tronvoll forklarer bakgrunnen til dette sakskomplekset i NRKs artikkel.
Venstre krever handling fra regjeringen: – Norsk-eritreere må få leve frie liv
Intervju og ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll
Professor Kjetil Tronvoll forklarer hvordan «transnasjonal undertrykkelse» av eritreere i Norge utøves av regimet i Eritrea, i denne artikkelen i Utrop:
Totalitære regimer overlever på en fryktkultur, og innad i landet har de 100 prosent kontroll. Men frykten har nå blitt brutt nå i diasporaen, gjennom opprøret som skjer i flere land, blant annet Australia, USA og Canada, i tillegg til Europa. [...] Det er en revolusjonskrig mellom regimevennlige eritreere og kritikere i diasporaen. Denne vil forhåpentligvis bli tatt tilbake til Eritrea slik at regimet styrtes. Og det er jo det regimet er så redd for og derfor slår de tilbake, sier Tronvoll.
Kostråd som fortjener vår tillit
Debattinnlegg skrevet av Marit Kolby, m.fl.
For å få forbrukernes tillit, trenger vi kostråd som gjenspeiler det faktiske kunnskapsgrunnlaget, som tydeligere kommuniserer usikkerhet og som kan revideres når ny kunnskap tilsier det, starter debattinnlegget med.
Julefest ble amper demonstrasjon: – Et desperat rop om hjelp
Intervju og ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll
Eritreere som er kritiske til regimet i hjemlandet har demonstrert for å hindre gjennomføringen av en samling av påståtte regime-troe eritreere i Kristiansand. Politiet måtte avbryte samlingen på grunn av voldeligheter. Professor Kjetil Tronvoll forklarer bakgrunnen for nye opptøyer blant eritreere i Kristiansand til NRK.
Flawed transitional justice in Ethiopia - en rapport om situasjonen i Etiopia
Sitater og analyse av Kjetil Tronvoll
Justiceinfo er en anerkjent organisasjon som jobber med menneskerettigheter globalt. De har skrevet en rapport basert på situasjonen i Etiopia, og at FNs menneskerettighetsråd har avbrutt kommisjonen som etterforsket grove menneskerettighetsbrudd og krigsforbrytelser i landet. Prof. Kjetil Tronvoll sine analyser, sammen med FNs ekspert, er lagt til grunn for rapporten.
Eritrea, kuppene i Vest-Afrika, demokratiets fall og Kinas "Belt and Road Initiative"
Intervju og ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll
Prof. Kjetil Tronvoll ble invitert som gjest av Kenneth Berg til hans podkast «Ganske Aktuelt» for snakke om litt av hvert med utgangspunkt i Eritreas historie, motstandskrig og diasporaens rolle, totalitarisme, internasjonale relasjoner og geopolitikk, demokratiets tilbakegang, og afrikanske militærkupp.
Ganske aktuelt med Kenneth Bergh, 25.09.2023
Når «eliten» tar seg til rette – hva med tilliten?
Kronikk av Johan Berg
I denne kronikken skriver Johan Berg blant annet om nepotisme blant norske politikere og hvordan det påvirker tilliten til dem.
Riksrett mot Biden: – Dette er en «takk for sist»
Ekspertuttalelse av Hilde Eliassen Restad
Hilde Restad uttaler seg om at republikanerne ønsker å åpne riksrett mot president Joe Biden.
I skjul kjempet forfatteren for hvit overmakt. Del av en utvikling, mener eksperter (for abonnementer)
Ekspertuttalelse av Hilde Eliassen Restad
Hilde Restad uttaler seg om nye ekstreme holdninger som blir mer utbredt i USA, og de har fått betegnelsen "anti-woke".
198 land - bonusepisode: Opptøyer mellom eritreere i Bergen, med Kjetil Tronvoll
Intervju og ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll
Prof. Kjetil Tronvoll var gjest hos Einar Tørnquist i den populære podkasten «198 Land», for å forklare bakgrunnen til urolighetene blant eritreere i diasporaen, og hvordan totalitære regimer opererer.
198 Land med Einar Tørnquist, 06.09.2023
Høyesterett i USA ber om «fargeblindhet»
Ekspertuttalelse av Hilde Eliassen Restad
I nærmere 50 år har universiteter i smeltegryta USA kunnet kvotere inn personer med minoritetsbakgrunn, en praksis som kalles affirmative action. I sommer bestemte USAs høyesterett at dette er i strid med grunnloven. Hilde Eliassen Restad har blitt intervjuet i forbindelse med denne saken.
Uroligheter blant eritreere i Israel
Intervju og ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll
Prof. Kjetil Tronvoll forklarer på BBC World Service hovedprogram «Newshour» bakgrunnen for de store urolighetene blant eritreere i Israel. Hvorfor er det eritreiske flyktninger som støtter regimet de flyktet fra?
Opptøyer i Bergen sentrum
Intervju og ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll
Kjetil Tronvoll ble intervjuet på Lørdagsrevyen om opptøyene i forbindelse med et eritreisk arrangement i Bergen sentrum denne helgen.
Hundrevis av etiopiske arbeidsmigranter skutt ned av Saudi grensepoliti
Intervju og ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll
Human Rights Watch har publisert en rapport om massedrap av etiopiske arbeidsmigranter som har prøvd å komme inn i Saudi Arabia. BBC Wolrd Service nyhetsprogram "Newshour" har et lengre innslag om dette i sin hovedsending (første segment), hvor ONH Professor Kjetil Tronvoll kommenterer situasjonen mot slutten av innslaget.
Ethiopia’s latest domestic crisis: the civil strife in Amhara
Intervju og ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll
Kjetil Tronvoll har blitt intervjuet av radioprogrammet The World - american public radio's longest-running daily global news program. Programmet analyserer bakgrunnen for det væpnede opprøret i Amhara-delstaten i Etiopia, og hva slags konsekvenser dette kan ha for stabiliteten i landet.
Voldsomme opptøyer! Tre spørsmål om konflinkten i Järva
Ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll
Svenske SVT har intervjuet Kjetil Tronvoll om konflikten i Järva i Sverige, der det utbrøt sammenstøt på en eritreisk kulturfestival før helgen. Kjetil forklarer hovedtrekkene ved konflikten.
Fate of jailed fighters still unknown months after Ethiopia truce
Ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll
I denne artikkelen i Al Jazeera uttaler Kjetil Tronvoll seg blant annet om mørketallene knyttet til dødsfall og ulovlig fengsling av Tigrayfolket i forbindelse med konflikten i Etiopia.
Post-war election may trigger new conflict in Ethiopia
Artikkel av Kjetil Tronvoll
Kjetil Tronvoll har sammen med Meressa Tsehaye fra vår samarbeidsinstitusjon Mekelle Universitet i Tigray, skrevet en artikkel om utfordringene fredsprosessen i Etiopia står ovenfor:
The largest war in the world: Hundreds of thousands killed in Ethiopia's Tigray conflict
Ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll
USA Today er Amerikas største nasjonale avis. Avisen har laget en større oversiktsartikkel om de humanitære og politiske konsekvensene av krigen mot Tigray av Eritrea og Etiopia, som bygger på prof. Kjetil Tronvolls analyser og kommentarer.
Flirting with the genocide threshold
Ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll
Kjetil Tronvoll diskuterer krigføringen mot Tigray i Etiopia i et folkemordsperspektiv i magasinet The Critic
Ethiopia's Tigray conflict: Civilian bloodbath warning as offensive escalates
Ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll
Diplomats are warning of a civilian bloodbath in Ethiopia's northern region of Tigray if rebels are pushed out of towns by Ethiopian and Eritrean troops.
Urgent global calls for an Ethiopia ceasefire
Ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll
Professor Kjetil Tronvoll brukes ofte av BBC som ekspertkommentator på politisk utvikling og konflikt på Afrikas Horn. I denne sendingen i BBC’s «Focus on Africa» forklarer Tronvoll den siste utviklingen i borgerkrigen i Etiopia og de enorme lidelsene som utspiller seg i Tigray-delstaten som er under angrep av Eritrea og Etiopias føderalhær.
BBC Focus on Africa, 17.10.2022
Ekspertenes råd: Grepene for å styrke immunforsvaret
Ekspertuttalelse av Eirik Garnås
Det er flere ting du gjør i hverdagen som kan svekke immunsystemet. Her er de enkle grepene du kan ta for å styrke kroppens eget forsvarsverk – og unngå sykdom.
VG, 10.02.2022 (abo)
Kan miste grep om Afrika
Ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll
HORN I SIDA: USA har gitt støtte til Tigray-opprøret i Etiopia. Det kan føre til at Washington taper sin posisjon på Afrikas horn og andre deler av Afrika.
Etiopia: Professor jobbet i byen i 40 år – så ble han henrettet foran huset sitt
Ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll
Kjente akademikere er blant ofrene i en etnisk hatkampanje i Etiopia rettet mot sivile. Massearrestasjoner og drap skjer nå stadig oftere. – Nå må norsk akademia våkne og ta stilling til det som pågår, mener norsk professor.
Tigray crisis: How the West has fallen out with Ethiopia's PM
Ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll
With the Ethiopian government's relationship with the US and European Union (EU) at a low ebb, it is looking elsewhere for new allies to crush the rebellion being waged against it from the mountainous Tigray region.
Desentralisering: — Ikke bare å sette strøm på en forelesning
Nyheter om Oslo Nye Høyskole
De ligger midt i hovedstaden, men halvparten av studentene sitter rundt omkring i landet. Oslo Nye Høyskole er forberedt på hardere konkurranse om desentraliserte studier.
Snille bakterier er sårt tiltrengt medisin
Artikkel av Eirik Garnås
En vurdering av biologisk plausibilitet, medisinsk forskning og evolusjonsbiologisk tenking peker gjennomgående mot at «snille» bakterier i dag er sårt tiltrengt medisin.
Ernæring må på banen!
Kronikk av Eirik Garnås
Leger oppfattes ofte som eksperter på matens betydning for kropp og helse, men realiteten er at den formelle utdanningen på området er svært begrenset. I både inn- og utland lærer medisinstudenter forholdsvis lite om ernæring, og ernæringsveiledning må i større grad settes i system.
Maten kan være vårt beste anti-depressiva
Artikkel av Marit Kolby
Flere nyere studier har vist at et sunt kosthold har potensial til å gjøre deg frisk fra depresjon. Klarer vi å sette den nye kunnskapen ut i praksis, kan vi både forebygge og behandle psykiske lidelser bedre enn i dag.
Nederlag for Joe Biden og Nancy Pelosi i Kongressen. Beskrives som et vendepunkt for demokratene.
Ekspertuttalelse av Hilde Restad
To av Joe Bidens seire er satt i fare. Det er hans egne partifeller som skaper trøbbel.
Forskere fyrer opp lettbrusdebatten igjen: – Kan ikke si at det er bedre enn sukkerholdig brus
Ekspertuttalelse av Marit Kolby
Pepsi Max øker flaskestørrelsen og med det er lettbrusdebatten i full gang igjen. Ernæringseksperter mener man ikke kan frikjenne den omstridte tørstedrikken.
Nettavisen, 29.09.2021 (abo)
Covid-skeptiker, antivaks eller antipass? Eller bare anti-noe?
Bernt Hagtvet gjester podcasten «Frankrike forklart»
Hver helg gjennom sommeren 2021 har flere tusener franskmenn marsjert for å uttrykke sin motstand mot president Macrons håndtering av covid-19 krisen.
Ernæring bør vektlegges i behandling av psykisk sykdom
Debattinnlegg av Eirik Garnås
Et sunnere kosthold vil kunne gjøre mye for den psykiske folkehelsen. God ernæring kan også bidra i behandling og forebygging av psykisk sykdom.
Stavanger Aftenblad, 23.09.2021
Flere matprodusenter vurderer stans i bruk av populært e-stoff
Ekspertuttalelse av Marit Kolby
Erstatningsstoffet er hyppig brukt, og fullt lovlig i norske matvarer. Nå vurderer likevel flere av de store matvareprodusentene i landet å droppe det.
Ny finansdirektør tiltrer på dagen
Nyheter om Sonans Holding
Martin Prytz er utnevnt som ny finansdirektør i Sonans Holding med effekt fra 14. september.
20 år med feilslått politikk
Debattinnlegg av Hilde E. Restad
«Krigen mot terror» fremskyndet USAs relative maktsvekkelse vis-a-vis Kina – og står dermed som USAs største strategiske feilsteg i moderne tid.
USA er framleis ei supermakt
Kommentar av Bernt Hagtvet
Sjølv ikkje audmjukinga i Afghanistan vil svekkja posisjonen USA har som supermakt.
Sanna (24) vil sterilisere seg for klimaet: – Skremmende å få barn
Ekspertuttalelse av Erik Nakkerud
Sanna er bekymret for fremtiden. Snart skal hun sterilisere seg fordi hun mener klimapolitikken i Norge ikke holder mål.
Den perverterte idealismen
Debattinnlegg av Bernt Hagtvet
Kommunisme som idésystem og regimeform kan ikke skilles. Ideene ga regimene ideologisk begrunnede marsjordrer for folkemord.
UiO tester demokratiet – lanserer podkasten "Sofie kupper Norge"
Hilde E. Restad gjester podcasten «Sofie kupper Norge»
Demokratiet er under press, også i Norge og land som ligger nær oss, geografisk eller kulturelt. Universitetet i Oslo lanserer den nye podkasten «Sofie kupper Norge» der forskere identifiserer svakheter ved det norske demokratiet.
Studentrekord
Nyheter om Sonans Holding
Utdanningskonsernet Sonans Holding økte driftsinntektene fra 125,8 millioner kroner i andre kvartal i fjor til 134,1 millioner kroner i samme periode i år. Topplinjeveksten på 7 prosent kan tilskrives et betydelig oppsving av antall studenter på Oslo Nye Høyskole.
– Vi spiser for ofte, mener forsker. Kaja Munch Jensen (30) fikk bedre helse da hun begynte å spise sjeldnere.
Ekspertuttalelse av Marit Kolby
Vi rådes til å spise regelmessig. Men er det egentlig lurt å spise ofte?
Bergens Tidende, 23.08.2021 (abo)
Mer kos med kommunismen
Debattinnlegg av Bernt Hagtvet
Bernt Hagtvet stilte spørsmål ved forfatter Dag Solstads (t.v.) «pludring om kommunismen». Historikeren Lars Borgersrud (t.h.) svarte med å kritisere Hagtvets kildebruk. Nå svarer Hagtvet.
Knusende dom over Trump
Ekspertuttalelse av Hilde E. Restad
Ni av ti nordmenn mener at en ny periode med Trump - eller en som likner - ville vært negativt for verden. Det mener de med god grunn, ifølge ekspertene. Men comebacket er ikke umulig, skal vi tro én ekspert - hvis Trump selv vil.
– Det diskuteres hvordan legemiddelmyndighetene skal forholde seg til rapporten
Ekspertuttalelse av Marit Kolby
EFSA konkluderte i en risikovurdering som er publisert i mai, med at titandioksid (E171) ikke er trygt å bruke som tilsetningsstoff i mat. Stoffet brukes også som hjelpestoff i legemidler.
Tror våpenhvilen betyr null og niks
Ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll
Det er bare et tidsspørsmål før konflikten i Tigray blusser opp igjen, tror Etiopia-ekspert Kjetil Tronvoll. Han mener våpenhvilen er et spill for galleriet.
Norske forskere «krangler» om kostråd i prestisjetidsskrift
Forskningsnyheter med Marit Kolby
I februar lanserte norske forskere en hypotese om at mettet fett kanskje ikke er så skadelig likevel. Nå publiserer en annen norsk forskergruppe et motsvar – i samme tidsskrift.
Kinas morderiske kommunistparti
Debattinnlegg av Bernt Hagtvet
Kina er nummer to i rekken av morderiske regimer fra 1900 til 1987.
Idretten ER politisk!
Kronikk av Tomas A. Røen
Alt vi kan velge er hvilke politiske interesser vil vi at den skal fronte.
Spenningen øker rundt Etiopias omstridte gigantdam
Ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll
Etiopia står hardnakket på sin rett til å fylle den omstridte gigantdammen i Den blå Nilen når regntida starter i sommer. Sudan og Egypt krever at Etiopia inngår en avtale om deling av vannet, og rasler med sablene. Forhandlingsløsning er fortsatt mulig.
Slo alarm etter lukket møte: – Etiopiske ledere sa de ville utslette Tigray-folket
Ekspertuttalelse av Kjetil Tronvoll
Mannen som i 2019 vant Nobels fredspris, blir nå beskyldt for å ville utrydde befolkningen i Tigray. Likevel blir Abiy Ahmed mest sannsynlig gjenvalgt som Etiopias statsminister i dag.
Starter nytt bachelorprogram: – Svært relevant for arbeidsmarkedet
Nyheter om Oslo Nye Høyskole
Fra høsten vil Bjørknes høyskole tilby studier innen organisasjonspsykologi, etter tommel opp fra NOKUT.
Vi trenger en norgeshistorie på verdensspråkene for utlendinger!
Kronikk av Bernt Hagtvet
Utlendingers uvitenhet om Norge er nesten uten huller. Det er en nasjonal oppgave å gjøre noe med det.
Fra fredspris til folkemord?
Debattinnlegg av Kjetil Tronvoll
Nobelkomiteens medlemmer har alle et individuelt ansvar for tildelingen av fredsprisen til Etiopias statsminister Abiy Ahmed. Komiteen bør dermed være dette ansvar bevisst og kollektivt fratre sine verv og be Stortinget om å utnevne en helt ny komite.
Raser mot NRK etter lettbrus-sak: Fullstendig skivebom
Ekspertuttalelse av Marit Kolby
«Jo mer lettbrus man drikker, jo større sannsynlighet for fedme», skriver NRK i en artikkel om lettbrus-forskning. Nå hagler kritikken på nytt.
Fredrikstad Blad, 27.05.2021 (abo)
Derfor er ekspertene uenige om lettbrus kan føre til fedme
Ekspertuttalelse av Marit Kolby
Det er økende bevis for at mors lettbrusdrikking påvirker barnet, ifølge forskere. Helseekspertene fortsetter å krangle om lettbrus gjør oss tjukkere eller tynnere.
Oslo Nye Høyskole har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.