Internship på Oslo Nye Høyskole
Som bachelorstudent ved Oslo Nye Høyskole kan du ta et internship som en del av studiet. Dette vil kunne gi deg relevant arbeidserfaring som vil være nyttig å ha med inn i arbeidslivet. Les mer om internship og hvordan det fungerer her!
Hva er internship?
Internship er et av valgemnene du som bachelorstudent kan velge i løpet av bachelorgraden din. Både du som er stedlig student og du som er nettstudent kan velge dette emnet, da det ikke krever noen form for stedlig oppmøte på Oslo Nye Høyskole.
Du må selv finne deg en praksisplass og lage en plan for internshipet i samarbeid med din tildelte veileder/kontaktperson på arbeidsplassen og emneansvarlig for internship.
Hvorfor velge internship som valgemne?
Internship er et veldig spennende og lærerikt emne, som skiller seg fra de andre valgemnene på bachelorgraden. Ved å velge internship får du en unik mulighet til å "teste ut" noe du kunne tenke deg å jobbe med etter endt studium, og du får en fot innafor det faktiske arbeidslivet. Et internship gir deg muligheten til å anvende den teoretiske kunnskapen du har tilegnet deg gjennom studiene i praksis, i tillegg til at du vil tilegne deg nye ferdigheter og kompetanse som du ikke ville lært i løpet av studiene. Du får også mulighet til å knytte kontakter i arbeidslivet og skaffe deg referanser, som kan være svært nyttig den dagen du er ferdig utdannet og skal søke jobb.
Vil du vite mer om hvordan det er å ha internship?
Flere av våre studenter i internship har delt med oss hvordan det var å være ute i arbeidslivet. La deg inspirere av deres historier!
- Juni har reflektert over sitt internship ved Fridthjof Nansens Institutt
- Gjennom internshipet fikk Simon praktisk arbeidserfaring
- Tre av våre studenter jobbet på Nobels Fredssenter
- Andrea tok et internship i løpet av bacheloren i ernæring
Les flere historier om internship →
Hvor kan man ha internship?
Alt av arbeidserfaring er nyttig, men det er ikke all arbeidserfaring som kan godkjennes som internship og del av din bachelorgrad. Det du har av arbeidsoppgaver må være relevant i forhold til studiet du tar, og de emneansvarlige ved ONH må godkjenne praksisplassen før du kan begynne internshipet ditt.
Samarbeidspartnere for de forskjellige fagområdene:
Ernæring
Psykologi
Statsvitenskap og internasjonale relasjoner
- Kirkens nødhjelp
- FN-sambandet
- FNs høykommissær for flyktninger i Genève (UNHCR)
- Røde Kors
- Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS)
- Flyktninghjelpen
- Afghanistankomiteen
- Nobels Fredssenter
Listen fylles ut fortløpende med flere fagområder og samarbeidspartnere.
Gode tips og råd om internship
For å høre mer om nytteverdien av å velge internship som valgemne anbefaler vi deg å høre ONHs karriererådgiver sin podcast om internship . Den tar for seg fordelene ved å velge internship, hvordan gå frem for å finne internship, hvordan du kan forberede deg før du skal ut i internship og hva som kan være kjekt å huske på underveis.
Vi anbefaler også episoden om å bli karriereklar . I denne episoden får du vite hva du kan gjøre underveis i studietiden for å bli karriereklar - deriblant verdien av å velge internship som en del av utdanningen sin.
Gjennomføring av og krav til internhip vil variere fra hvert enkelt emne og fagområde. Du finner informasjon om hva som gjelder for internship ved ditt institutt i emnebeskrivelsen i Qybele.
Praktisk informasjon om internship
Fremgangsmåten for å få et internship vil variere noe mellom instituttene på høyskolen - så husk og sjekke hva som gjelder for ditt institutt! Men hovedtrekkene er følgende:
Steg 1: Finne praksisplass
Husk å velge praksisplass som er relevant for det du vil jobbe med, og gjerne et sted du kan knytte kontakter du får nytte av senere i arbeidslivet.
Steg 2: Kontakte emneansvarlig
Når en arbeidsgiver du har kontaktet har sagt "ja" til at du kan gjennomføre ditt internship ved deres arbeidsplass, er neste steg å ta kontakt med emneansvarlig for internship ved ditt institutt.
Steg 3: Signere plan for internship
Etter at emneansvarlig ved ONH har godkjent arbeidsplassen, må plan for internship utarbeides og signeres. Dette er en kontrakt som skal sikre at du får et så godt internship som mulig, og at alle er klare over hvilke plikter man har.
Steg 4: Arbeidskrav
På lik linje med andre emner, er godkjente arbeidskrav en forutsetning for å kunne meldes opp til eksamen i emnet.
Se Qybele for detaljer om arbeidskravene som gjelder ditt internship.
Steg 5: Hjemmeeksamen
Som andre emner, er det også eksamen i internship-emnet som må bestås for å få emnet godkjent av høyskolen.
Se Qybele for mer informasjon om eksamen som gjelder internship.
Det er de samme kravene til arbeidsgiver, student og høyskolen ved internship i utlandet, som ved internship i Norge, og det er også de samme arbeidskravene og eksamen. En viktig forskjell du må være oppmerksom på er at ONH ikke har forsikringer som dekker studenter under praksisopphold i utlandet. Hvis du ønsker å gjennomføre internship i utlandet, må du derfor tegne egne forsikringer. Dette gjelder uavhengig av om det er en frivillig organisasjon, arbeidsgiver, bedrift eller annet.
OBS! Dersom man ønsker å velge internship som valgemne må man være tidlig ute med planleggingen. Noen institutt (men ikke alle) krever at alt må være på plass semesteret før man faktisk skal gjennomføre internshipet. Dersom man ønsker å gjennomføre internship i utlandet anbefales det å begynne planleggingen tidlig, og være ute i svært god tid.
Se emnebeskrivelsen i Qybele for hva som gjelder for ditt internship.
Ettersom internship gir studiepoeng kan studenten søke om full støtte i Lånekassen (lån og stipend). De økonomiske betingelsene for studenten ved gjennomføring av internship vil derfor være de samme som ved ordinære studier.
Det er ingen forventning om at studenten skal lønnes for arbeidet i internship-perioden. Dersom studenten likevel lønnes, skal dette avtales med studenten i en egen avtale. I denne forbindelse henvises det til nettsiden til Lånekassen, hvor det fremgår informasjon om hvilken betydning inntekt har å si for hvor mye stipend du kan få. Alle henvendelser tilknyttet Lånekassen må tas med Lånekassen direkte.
Dette varierer fra institutt til institutt, så finn ut av hva som gjelder for deg i Qybele.
Høyskolen kan fra semester til semester inngå samarbeidsavtaler med ulike arbeidsgivere og aktører som tilbyr studentene våre internship. Ledige internship-stillinger lyses ut på samme måte som andre stillingsannonser, og du finner oversikt over disse i Qybele.
Dette vil variere fra institutt til institutt. Noen institutt sier at du ikke kan det, mens ved andre institutt vil dette vurderes ut fra arbeidsoppgavene ved arbeidsplassen. Sjekk alltid emnebeskrivelsen til ditt internship i Qybele for å se hvilke regler som gjelder for deg.
Men husk at hensikten med internship er å tilegne seg nye kunnskaper og ferdigheter, samt utvikle seg som arbeidstaker og knytte nye kontakter i arbeidslivet.
Internship godkjennes ikke i eget enkeltpersonforetak.
Nei. Du kan søke om å gjennomføre internship hos relevante aktører ditt institutt har utarbeidet samarbeidsavtaler med, eller du kan opprette kontakt med og søke på relevante arbeidsplasser på egenhånd. Høyskolen skal likevel godkjenne arbeidsplassens relevans for studiet, samt arbeidsoppgavene som er tiltenkt deg under praksisoppholdet, i forkant av internshipets oppstart.
Nei. Internship er et studiepoenggivende emne, med egen emnebeskrivelse, læringsutbytter, arbeidskrav og eksamen, samt kontinuerlig oppfølging fra skolen. Hensikten med internship er å tilegne seg nye kunnskaper og ferdigheter, samt utvikle seg som arbeidstaker og knytte nye kontakter i arbeidslivet, det vil derfor ikke la seg gjøre å "godskrive" tidligere jobb/praksis.