Hopp til hovedinnhold
/
Det var mange som dukket opp under lanseringene av tidligere ONH-student, Susann Stave sin nye bok "Hva skjedde med maten?". Foto: Oslo Nye Høyskole/Hedda Børresen

Tilbake på Loftet for å lansere sin nye bok

Tidligere ernæringsstudent ved ONH, Susann Stave, har akkurat gitt ut boken "Hva skjedde med maten?". Mandag 13. mai holdt hun boklansering på Loftet på høyskolen - og kom tilbake dit ernæringseventyret hun har begitt seg ut på startet.

Publisert i Karrierehistorier Onsdag 25. januar, 2023 - 09:26 | sist oppdatert Tirsdag 14. mai, 2024 - 14:46

I fjor kunne vi fortelle hvordan Susann Stave, tidligere bachelorstudent i ernæring ved ONH, brukte utdannelsen sin til å lage opplysende innhold om ernæring på Instagram. Vi har igjen tatt en prat med Susann, og denne gangen har hun fått brukt ernæringsutdannelsen sin til å skrive en bok kalt "Hva skjedde med maten?". 

bokstabel på et bord
"Hva skjedde med maten?" handler blant annet om ultraprosessert mat og hvordan vi som forbrukere blir påvirket til å kjøpe denne, skriver forfatteren selv. Foto: Oslo Nye Høyskole/Hedda Børresen 

Boken handler i korte trekk om hva som har skjedd med maten vi spiser etter at industrien har tatt over mye av matlagingen for oss, forteller Susann. Hun skriver blant annet om hvordan vi som forbrukere blir påvirket til å spise mer ultraprosessert mat enn tidligere. Susann håper selv at boken skal bidra til økt forståelse for hvordan vi blir påvirket og hjelpe oss med å ta bedre matvalg. 

Jeg kunne aldri skrevet denne boka uten den grunnleggende forståelsen for ernæring jeg fikk under studiene. Det var her jeg fikk grunnkunnskapene, som jeg hele tiden må bygge på ved å holde meg oppdatert. Det viktigste jeg lærte, var hvordan jeg skulle lære videre på egenhånd, og det har jeg absolutt fått bruk for, sier Susann. 

portrettbilde av Susann Stave
Gjennom sin bachelorgrad i ernæring fikk Susann en god forståelse for faget, og sier selv at det har vært et viktig grunnlag for det hun jobber med i dag. Foto: privat

Susann har tidligere gitt ut boken "Femdagers nullstilling" sammen med Inge Lindseth, og gir nå ut en bok på egenhånd. Susann sier selv at det er en tillitserklæring å få gi ut bok. Og selv om prosessen har vært lang og omfattende, sier hun at det er stort å være ferdig - og legger til at hun også er stolt. Mandag 13. mai kom hun tilbake til ONH for å feire boklanseringen. 

Jeg fikk spørsmål om jeg ville være på Loftet, og jeg var ikke tung å be. Jeg angrer ikke et sekund på at jeg valgte ONH som studiested. Det er flotte lokaler, og ikke minst en fantastisk fagstab. De gode minnene fra studietiden er mange, så det å kunne ha lanseringsfesten her er en fryd!, sier hun. 

oversiktsbilde fra boklanseringen til susann stave
Det var god stemning på Loftet på ONH under lanseringen av "Hva skjedde med maten?" 13. mai. Foto: Oslo Nye Høyskole/Hedda Børresen

Karrierehistorien til Susann ble publisert på ONH sine nettsider i januar 2023. Les den originale artikkelen under.

Bruker utdannelsen sin på Instagram

I 2017 ble Susann Stave ferdig med sin bachelorgrad i ernæring fra Oslo Nye Høyskole (da kalt Bjørknes Høyskole). Hun bruker utdannelsen sin aktivt i sin arbeidshverdag, som inkluderer å poste nyttig og morsomt innhold om mat på sin Instagram-konto. Bli inspirert og les mer om hvordan Susann har brukt utdannelsen sin til å få drømmejobben. 

Navn: Susann Stave
Alder: 30 år
Hva studerte du og når var du ferdig på Oslo Nye Høyskole (tidligere Bjørknes Høyskole)? Jeg tok bachelor i ernæring og var ferdig våren 2017. Deretter tok jeg en master i samfunnsernæring.
Hva jobber du med i dag? Jeg jobber blant annet med kursene til Inge Lindseth, og som ernæringsrådgiver for Barnematbyen. Jeg er også aktiv på Instagram med kontoen @susann.stave, hvor jeg lager innhold om ernæring.

Tidligere ernæringsstuden Susann Stave
Susann har flere ernæringsrelaterte jobber, blant annet som ernæringsrådgiver for Barnematbyen. Foto: Julianne Sperle-Rydberg 

Folkeopplysning med glimt i øyet

Susann startet sin egen Instagram-konto i 2020, hvor hun sprer informasjon om ernæring – med glimt i øyet. Kontoen @susann.stave har nå over 15000 følgere. Hun bruker utdannelsen innen ernæring aktivt når hun skal finne og lage innhold som kan være nyttig for befolkningen, og ønsker å gjøre det lettere for folk å ta gode matvalg.

- Jeg har to mål; det ene er å gjøre folk i stand til å ta informerte valg om maten de spiser. Det er ikke greit at folk blir lurt til å tro at ting er sunnere enn de faktisk er. Det andre er å gjøre folk mer bevisst på hva de faktisk kjøper, forteller hun. 

Produktet Mellombar med nytt navn - Godisbar
Etter å ha analysert innholdet i produktet, har Susann gitt Mellombar det nye navnet "Godisbar". Foto: hentet fra @susann.stave med godkjennelse

Flere av innleggene til Susann handler om såkalt ultraprosessert mat, og hun ønsker å belyse hva disse matvarene egentlig inneholder. Hun bruker som regel humor som tilnærming, og viser for eksempel hvor mye sukker sennep inneholder ved å endre navnet på produktet fra «sennep» til «sennepsglasur». Susann forteller at hun bruker utdannelsen innen ernæring i stor grad når hun lager innhold. 

- Den ligger som en grunnmur i alt jeg gjør nå, og uten utdannelsen hadde jeg ikke klart å lage det innholdet jeg lager. Det kan være masse sukker i et produkt uten at "sukker" står i innholdsfortegnelsen. Hvem vet hva sukkerarter er liksom? Og hvordan vurdere om det er naturlig eller tilsatt sukker? Uten utdanningen hadde jeg verken hatt de jobbene jeg har eller drevet Instagram-kontoen min, sier hun. 

En variert arbeidshverdag

For Susann har utdannelsen hennes innen ernæring vært et springbrett til det hun kaller drømmejobben i dag. Hun har arbeidet hardt siden hun begynte å studere ernæring i 2015, og får nå jobbe med temaer hun virkelig brenner for. 

- Ernæringsjobber vokser ikke på trær, men jeg tror også at jobber du for det du vil, så får du jobb som er relevant for deg. Man må se muligheter, ikke begrensninger, sier hun. 

Susann jobber nå med klinisk ernæringsfysiologen Inge Lindseth og hans kurs, og har fått være medforfatter på boken «Femdagers nullstilling». Hun er også ernæringsrådgiver i Barnematbyen, som ble startet av Maja Skogstad i 2020. Der bidrar Susann blant annet med å dele ernæringskunnskap, og har fått fast stilling. 

- Veien blir litt til mens jeg går, og arbeidsoppgavene varierer stort! Det morsomste med jobben er at jeg får brukt ernæringskunnskapen min, og at vi når ut til så mange som vi gjør. I tillegg elsker jeg at det er så variert som det er. Jeg styrer mye av hverdagen min selv, og gjør det jeg ser størst behov for, sier hun.  

Susann Stave sammen med Inge Lindseth
Susann har vært medforfatter på boken "Femdagers Nullstilling" sammen med Inge Lindseth. Her fra boklanseringen som ble holdt på Loftet ved ONH. Foto: Privat

Må jobbe for det man vil ha

Susann fant ut at hun ville studere ernæring etter noen friår, hvor hun fikk tid til finne ut av hva hun ville. Hun brukte studietiden aktivt til å skaffe seg relevant erfaring hun kunne bruke i jobbsøkerprosesser i etterkant, for eksempel var hun med i Norsk forening for ernæringsvitenskap, medlem i linjeforeningen for ernæring ved ONH, og meldte seg som underviser i biokjemi da hun gikk på sitt tredje studieår. 

- De færreste tingene kommer gratis, og noen ting må man jobbe for. Man må kanskje også ut av komfortsonen. Da jeg stilte som studentrepresentant i styret for Norsk forening for ernæringsvitenskap måtte jeg trø over to av mine egne grenser. Men det har også gjort at jeg har kommet dit jeg er i dag, forteller hun. 

Innleggene på Instagram-kontoen til Susann Stave
Susann driver med folkeopplysning om ernæring på sin Instagram-konto, @susann.stave. Hun bruker ofte humor for å informere om blant annet sukkerinnholdet i ulike matvarer. 

I løpet av studietiden ved Oslo Nye Høyskole, lærte Susann mye av både sine medstudenter og forelesere. Det viktigste hun lærte i løpet av bachelorstudiet, var å lære på egenhånd, forteller hun. Ernæringsfeltet utvikler seg stadig, og Susann lærte seg gode metoder for å holde seg oppdatert på sitt fagområde. Hun forteller også at studiemiljøet var svært godt, som var viktig for henne som person. 

- Jeg ble trygg på meg selv, og det tror jeg handler om miljøet både blant oss studenter og forelesere. Det var alltid mange interessante samtaler, både faglig og ikke-faglig, forteller hun.

Les mer om våre studier i ernæring →


Tilbake til toppen