Energigivende næringsstoffer - ERN2500 (10 sp)
Dette emnet omhandler de energigivende næringsstoffene og hvordan disse fordøyes, absorberes og omsettes i kroppen. Du vil lære om fordøyelseskanalens oppbygning og funksjon, fordøyelse av næringsstoffene, lipoproteinmetabolisme og blodsukkerregulering.
Opptakskrav: | Generell studiekompetanse + ERN2300 eller tilsvarende |
Studiested: | Nettstudier og på Campus |
Studiestart: | Høst og vår |
Lånekassen: | Godkjent |
Eksamen: | Valgfritt på nett eller fysisk |
Fysisk oppmøte: | Nei for nettstudenter. Ja for stedstudenter. |
Samling: | Nei |
Om emnet:
Emnet omhandler de energigivende næringsstoffene og hvordan disse fordøyes, absorberes og omsettes i kroppen. Tema for emnet er fordøyelseskanalens oppbygning og funksjon, fordøyelse av næringsstoffene, lipoproteinmetabolisme og blodsukkerregulering. Emnet omhandler anbefalingene for de energigivende næringsstoffene og bakgrunnen for disse.
Opptaks- og adgangsregulering
ERN2300 eller tilsvarende.
Tidsramme
1,5 mnd fulltids studieinnsats.
Etter å ha fullført dette emnet, forventes det at du har tilegnet deg følgende læringsutbytte:
Kunnskap
- har bred kunnskap om den kjemiske oppbygningen av makronæringsstoffene, samt kan gjenkjenne strukturen til og klassifisere de vanligste formene for karbohydrater, lipider, aminosyrer/proteiner og alkohol
- Har bred kunnskap om fordøyelseskanalens oppbygning, og funksjon og mikrobiota, sentrale fordøyelsesprosesser og reguleringsmekanismer
- har bred kunnskap om fordøyelse, absorpsjon og transport og omsetning av karbohydrater, lipider, proteiner og alkohol
- har kunnskap om ulike typer fiber, herunder definisjon, klassifisering, og fermenteringsprosessen, samt fibers påvirkning på helsen
- har kunnskap om hvordan kostholdet påvirker nivåene av glukose, lipider og aminosyrer i blodet, samt sammenhengen mellom dette og sykdomsutvikling
- har grunnleggende kunnskap om fysiologiske effekter av et for lavt eller for høyt inntak av karbohydrater, lipider og proteiner i kosten, samt kjenner til ulike helseeffekter av et moderat til høyt alkoholforbruk
- har bred kunnskap om blodsukkerregulering og hvordan denne påvirkes av kostens sammensetning, egne hormoner og andre faktorer, samt kjenner til hvordan forstyrrelser i blodsukkerreguleringen kan bidra til senkomplikasjoner
- har kunnskap om og kan definere glykemisk indeks (GI) og glykemisk belastning (GB), beskrive hvordan faktorer i maten påvirker GI, samt styrker og svakheter ved GI og GB
- har grunnleggende kunnskap om diagnosekriteriene for diabetes og kan definere insulinsensitivitet og insulinresistens
- har grunnleggende kunnskap om herding, harskning og oksidasjon av fett
- har bred kunnskap om lipoproteinmetabolismen og kolesterolmetabolismen, inkludert transportveier og regulering
- har grunnleggende kunnskap om hvordan fettsyrer og andre kost- og livsstilsfaktorer påvirker lipoproteinnivåene, hvordan forstyrrelser i lipoproteinmetabolismen kan føre til sykdom, samt enkle kostråd som brukes ved dyslipidemi
- har bred kunnskap om aminosyrers oppbygning, struktur og kjemiske egenskaper, om kroppsproteiners funksjoner og proteinstruktur på ulike nivåer, samt om metoder knyttet til bestemmelse av proteinkvalitet
- har kunnskap om hvilke serumproteiner som kan fungere som markør ved proteinunderernæring og svakheter ved disse markørene, samt kjenner til andre metoder som brukes for å vurdere proteinstatus
- har kunnskap om og kan oppdatere sin kunnskap om anbefalt daglig inntak av karbohydrater, kostfiber, fett – inkludert de ulike fettsyrene, proteiner og alkohol, samt om bakgrunn for disse anbefalingene og nåværende inntak i den norske befolkningen
Ferdigheter
- kan estimere og vurdere et måltids glykemiske belastning (GB)
- kan vurdere aktuelle laboratoriedata, med fokus på blodglukose, C-peptid, HbA1c, HDL, LDL, totalt kolesterol, TG, Lp(a), serumproteiner og promille
- kan anvende estimeringsmetode for å beregne promille og nedbrytningen av alkohol
Generell kompetanse
- har innsikt i anbefalinger for inntak av energigivende næringsstoffer
Arbeidskrav
Emnet har følgende obligatoriske arbeidskrav:
- innleveringsoppgave: rapport fra blodsukkerkurs
- muntlig presentasjon av faglig tema
Eksamen
Avsluttende muntlig eksamen. Det gis bokstavkarakter (A-F).