Hopp til hovedinnhold
Kart over Etiopia
Foto: Getty Images

Falling from Grace: The Collapse of Ethiopia's Ruling Coalition

Etiopias regjeringskoalisjon EPRDF, som styrte landet fra 1991-2019, var Afrikas største politiske parti og var betraktet som en formidable ideologisk forankret organisasjon. Overraskelsen var derfor stor da partiet brøt sammen og kollapset like etter at den nye statsministeren og fredsprisvinneren Abiy Ahmed tok makten i 2018, skriver Kjetil Tronvoll.

Publisert i Forskningsaktuelt Tirsdag 18. oktober, 2022 - 14:31 | sist oppdatert Torsdag 21. desember, 2023 - 11:07

Sammenbruddet av EPRDF ledet til utbruddet av verdens største pågående væpnede konflikt (ja, større enn i Ukrania i antall styrker og «battle deaths»); krigen mot Tigray-delstaten i nord i Etiopia. 

I en ny omfattende artikkel i Northeast African Studies, med tittel Falling from Grace: The Collapse of Ethiopia's Ruling Coalition analyserer Kjetil Tronvoll hvorfor EPRDF brøt sammen, og trekker linjene tilbake i tid for å bekrefte at utbruddet av borgerkrigen var godt «annonsert» flere år før landet kollapset. Det er både indre og ytre faktorer som førte til sammenbruddet, deriblant ideologiske forskjeller og partiprosedyremessige uenigheter. Av ytre faktorer vises det til den føderale modellen som svekker partikohesjon, samt fremveksten av en radikal etnonasjonalisme med territorielle ambisjoner. 

Datamaterialet til analysen er samlet inn over snaut 20 år, for å gi historisk belegg til utviklingen, gjennom dusinvis av intervjuer med etiopiske ledende politiskere i EPRDF og i opposisjonen. 

Les hele artikkelen →


Tilbake til toppen