Hopp til hovedinnhold
Tre poser med matvarer

Kosthold og livsstilsfaktorer og forebygging av kroniske sykdommer

Publisert i Forskningsprosjekter Lørdag 28. november, 2020 - 15:53 | sist oppdatert Onsdag 6. april, 2022 - 10:38

Dagfinn Aune forsker på kosthold og livsstilsfaktorer og forebygging av kroniske sykdommer. 

Store meta-analyser om betydningen av frukt og grønnsaker, fullkorn og nøtter
Dagfinn og forskningsgruppen hans har de siste årene publisert flere store meta-analyser som har vist at mye frukt og grønnsaker, fullkorn og nøtter reduserer risikoen for hjertesykdom, slag, total kreft, og prematur dødelighet.

To av disse artiklene vedrørende nøtter og frukt og grønnsaker har fått så mye medieomtale at de kom med på Altmetric sin liste over de 100 forskningsartiklene som fikk mest pressedekning i 2017, ut av 2.2 millioner artikler totalt.

Fullstendig bilde av kostholdet og livsstilens betydning
Selv om vi vet mye vedrørende kosthold og de vanligste sykdommene som hjertesykdom, slag, diabetes og tykktarmskreft er det mange andre sykdommer som knapt har blitt studert med tanke på kosthold og livsstil. Vi er derfor i ferd med å undersøke nærmere om spesifikke kostfaktorer og livstilssfaktorer også har sammenheng med risiko for mindre studerte hjertesykdommer, sjeldnere kreftformer og en del andre sykdommer. Målet er å få et mer fullstendig bilde av kostholdets og livsstilens betydning for helsen og at man dermed i enda større grad kan gi råd for å forebygge sykdom.


Tilbake til toppen