Hopp til hovedinnhold

Synne Groufh-Jacobsen

Programansvarlig for ernæring og medisin grunnfag

Synne Groufh-Jacobsen

Bakgrunn

Synne har en doktorgrad i ernæring og folkehelse fra Universitetet i Agder (UiA). I sitt doktorgradsprosjekt arbeidet hun med å kartlegge kostinntak og ernæringsstatus, samt mat- og ernæringskompetanse blant unge med plantebasert kosthold sammenlignet med kjøttspisere. Hun undersøkte også unges holdninger og motivasjon knyttet til valg av deres kostholdspraksis.

Hun har tidligere jobbet som forskningsassistent ved fakultetet for helsevitenskap ved OsloMet, hvor hun har arbeidet med å kartlegge kostinntak og ernæringsstatus hos voksne personer med plantebasert kosthold. Hun har også en master master i Samfunnsernæring fra OsloMet og en bachelor i ernæring fra Bjørknes høyskole (tidligere ONH).

Jobber med

Studieledelse, fagutvikling, undervisning og forskning.

Forskning

Synne har bred kompetanse innen plantebasert kosthold som var tematikken i hennes doktorgrad. Hun er også involvert i forskningsprosjekter innen jodstatus blant spedbarn, ammende og blant unge kvinner, samt veganere og vegetarianere.

Utvalgte publikasjoner

  1. Groufh-Jacobsen, S., Larsson, C., Margerison, C. et al. Micronutrient intake and status in young vegans, lacto-ovo-vegetarians, pescatarians, flexitarians, and omnivores. Eur J Nutr (2024). https://doi.org/10.1007/s00394-024-03453-4

  2. Groufh-Jacobsen, S., Larsson, C., Mulkerrins, I., Aune, D., & Medin, A. C. (2025). Food groups, macronutrient intake and objective measures of total carotenoids and fatty acids in 16-to-24-year-olds following different plant-based diets compared to an omnivorous diet. PloS one, 20(1), e0311118. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0311118

  3. Groufh-Jacobsen, S., Larsson, C., Van Daele, W., Margerison, C., Mulkerrins, I., Aasland, L. M., & Medin, A. C. (2023). Food literacy and diet quality in young vegans, lacto-ovo vegetarians, pescatarians, flexitarians and omnivores. Public health nutrition, 1–26. Advance online publication. https://doi.org/10.1017/S1368980023002124 

  4. Groufh-Jacobsen, S., & Medin, A. C. (2023). Food literacy competencies in youth - a mini-review. Frontiers in public health, 11, 1185410. https://doi.org/10.3389/fpubh.2023.1185410

  5. Groufh-Jacobsen, S., Bahr Bugge, A., Morseth, M. S., Pedersen, J. T., & Henjum, S. (2022). Dietary Habits and Self-Reported Health Measures Among Norwegian Adults Adhering to Plant-Based Diets. Frontiers in nutrition, 9, 813482. https://doi.org/10.3389/fnut.2022.813482 

  6. Groufh-Jacobsen, S., Hess, S. Y., Aakre, I., Folven Gjengedal, E. L., Blandhoel Pettersen, K., & Henjum, S. (2020). Vegans, Vegetarians and Pescatarians Are at Risk of Iodine Deficiency in Norway. Nutrients, 12(11), 3555. https://doi.org/10.3390/nu12113555 

  7. Groufh-Jacobsen, S., Abel, M. H., Brantsæter, A. L., Andersson, M., Meyer, H. E., & Henjum, S. (2023). National monitoring of iodine, sodium, and vitamin D status in toddlers and women of childbearing age - results and lessons learned from a pilot study in Norway. Food & nutrition research, 67, 10.29219/fnr.v67.9088. https://doi.org/10.29219/fnr.v67.9088 

  8. Groufh-Jacobsen, S., Mosand, L. M., Bakken, K. S., Solvik, B. S., Oma, I., Gjengedal, E. L. F., Brantsæter, A. L., Strand, T. A., & Henjum, S. (2020). Mild to Moderate Iodine Deficiency and Inadequate Iodine Intake in Lactating Women in the Inland Area of Norway. Nutrients, 12(3), 630. https://doi.org/10.3390/nu12030630

  9. Henjum, S., Groufh-Jacobsen, S., Aakre, I., Gjengedal, E. L. F., Langfjord, M. M., Heen, E., Sele, V., & Andersson, M. (2023). Thyroid function and urinary concentrations of iodine, selenium, and arsenic in vegans, lacto-ovo vegetarians and pescatarians. European journal of nutrition, 10.1007/s00394-023-03218-5. Advance online publication. https://doi.org/10.1007/s00394-023-03218-5 

  10. Henjum, S., Groufh-Jacobsen, S., Lindsay, A., Raael, E., Israelsson, A. M., Shahab-Ferdows, S., & Hampel, D. (2022). Adequate vitamin B12 and folate status of Norwegian vegans and vegetarians. The British journal of nutrition, 129(12), 1–8. Advance online publication. https://doi.org/10.1017/S0007114522002987

 

 

Medlem i akademiske nettverk/prosjektgrupper:

Annet

Faglige interesser

Public health, micronutrient deficiency, plantbased diets, iodine nutrion, maternal health, pre-conseptional health, sustainable diets

Tilbake til toppen