Anatomi, fysiologi og matkunnskap - GERN1101 (10 sp)
I dette emnet vil du lære om ernæringsfysiologi og de sentrale delene av kroppen som ses i sammenheng med dette. Du skal også innom sentrale temaer som cellenes oppbygging og funksjon, samt energigivende næringsstoffer.
Opptakskrav: | Generell studiekompetanse |
Studiested: | Nettstudier |
Studiestart: | Høst og vår |
Lånekassen: | Godkjent |
Eksamen: | Nettbasert |
Fysisk oppmøte: | Nei |
Samling: | Nei |
Om emnet:
Emnet omhandler de deler av kroppen som er sentrale for å forstå ernæringsfysiologi med et spesielt fokus på fordøyelsessystemet og hvordan de energigivende næringsstoffene fordøyes og absorberes. I tillegg omhandler emnet grunnleggende matkunnskap og kjennskap til kostanbefalinger.
Etter å ha fullført dette emnet, forventes det at du har tilegnet deg følgende læringsutbytte:
Kunnskap
- har grunnleggende kunnskap om cellebiologi, herunder cellens oppbygning og funksjon, celledeling, cellekommunikasjon og transport over cellemembraner
- kjenner til DNA-molekylets oppbygning og funksjon, samt hvordan proteiner syntetiseres
- kjenner til prinsippene for signaloverføring i kroppen
- kjenner til de viktigste endokrine organer og hormoner, deres hovedfunksjon og hvordan hormonnivåene i kroppen reguleres
- kan beskrive mage- og tarmkanalens oppbygning og funksjon
- har kunnskap om reguleringen av mage-tarmkanalens funksjoner og kan beskrive sentrale prosesser slik som sekresjon, fordøyelse, absorpsjon og motilitet inkludert betydning av tarmflora
- har grunnleggende kunnskap om hvordan lever og bukspyttkjertelen er oppbygd og fungerer
- kjenner til oppbygningen og funksjonen til ulike typer organer, inkludert nervesystemet, sirkulasjonssystemet, respirasjonssystemet, nyrene og muskel- og skjelettsystemet
- har grunnleggende kunnskap om de energigivende næringsstoffene
- har kunnskap om de ulike matvaregruppene, og hva som kjennetegner disse
- kjenner til ulike merkeordninger av matvarer
- kjenner til nasjonale anbefalinger og retningslinjer for kosthold i befolkningen
Ferdigheter
- kan anvende den norske matvaretabellen for å vurdere innholdet av næringsstoffer i ulike matvarer
- kan vurdere næringsdeklarasjoner på matvarer
- kan reflektere rundt ernæringsmessig kvalitet fra henholdsvis råvarer og bearbeidede matvarer i et helhetlig kosthold
Arbeidskrav
- nettkurs i fordøyelsessystemets anatomi
- nettkurs i fordøyelsessystemets fysiologi
- nettkurs i matkunnskap
Eksamen
Avsluttende multiple choice-eksamen (1 time). Det gis bokstavkarakter (A-F).