Anatomi, fysiologi og matkunnskap - GERN1101 (10 sp)
I dette emnet vil du lære om ernæringsfysiologi og de sentrale delene av kroppen som ses i sammenheng med dette. Du skal også innom sentrale temaer som cellenes oppbygging og funksjon, samt energigivende næringsstoffer.
Opptakskrav: | Generell studiekompetanse |
Studiested: | Nettstudier |
Studiestart: | Høst og vår |
Lånekassen: | Godkjent |
Eksamen: | Nettbasert |
Fysisk oppmøte: | Nei |
Samling: | Nei |
Om emnet:
Emnet omhandler de deler av kroppen som er sentrale for å forstå ernæringsfysiologi med et spesielt fokus på fordøyelsessystemet og hvordan de energigivende næringsstoffene fordøyes og absorberes. I tillegg omhandler emnet grunnleggende matkunnskap og kjennskap til kostanbefalinger.
OBS! Dersom du tar dette som et enkeltemne, dvs. ikke som en del av en grad, så vil det utstedes en karakterutskrift etter at du har fullført emnet.
Etter å ha fullført dette emnet, forventes det at du har tilegnet deg følgende læringsutbytte:
Kunnskap
- har grunnleggende kunnskap om cellebiologi, herunder cellens oppbygning og funksjon, celledeling, cellekommunikasjon og transport over cellemembraner
- kjenner til DNA-molekylets oppbygning og funksjon, samt hvordan proteiner syntetiseres
- kjenner til prinsippene for signaloverføring i kroppen
- kjenner til de viktigste endokrine organer og hormoner, deres hovedfunksjon og hvordan hormonnivåene i kroppen reguleres
- kan beskrive mage- og tarmkanalens oppbygning og funksjon
- har kunnskap om reguleringen av mage-tarmkanalens funksjoner og kan beskrive sentrale prosesser slik som sekresjon, fordøyelse, absorpsjon og motilitet inkludert betydning av tarmflora
- har grunnleggende kunnskap om hvordan lever og bukspyttkjertelen er oppbygd og fungerer
- kjenner til oppbygningen og funksjonen til ulike typer organer, inkludert nervesystemet, sirkulasjonssystemet, respirasjonssystemet, nyrene og muskel- og skjelettsystemet
- har grunnleggende kunnskap om de energigivende næringsstoffene
- har kunnskap om de ulike matvaregruppene, og hva som kjennetegner disse
- kjenner til ulike merkeordninger av matvarer
- kjenner til nasjonale anbefalinger og retningslinjer for kosthold i befolkningen
Ferdigheter
- kan anvende den norske matvaretabellen for å vurdere innholdet av næringsstoffer i ulike matvarer
- kan vurdere næringsdeklarasjoner på matvarer
- kan reflektere rundt ernæringsmessig kvalitet fra henholdsvis råvarer og bearbeidede matvarer i et helhetlig kosthold
Arbeidskrav
- nettkurs i fordøyelsessystemets anatomi
- nettkurs i fordøyelsessystemets fysiologi
- nettkurs i matkunnskap
Eksamen
Avsluttende multiple choice-eksamen (1 time). Det gis bokstavkarakter (A-F).