Ernæring og livsstilsrelaterte tilstander - ERN3300 (10 sp)
I dette emnet lærer du mer om de vanligste livsstilssykdommene og forholdene rundt disse. Du skal blant annet innom temaer som diabetes type 1 og 2, overvekt og fedmekirurgi, hjerte- og karsykdom og de vanligste kreftsykdommene.
Opptakskrav: | Generell studiekompetanse + ERN2400 og ERN2500 eller tilsvarende |
Studiested: | Nettstudier og på Campus |
Studiestart: | Høst og vår |
Lånekassen: | Godkjent |
Eksamen: | Nettbasert |
Fysisk oppmøte: | Nei |
Samling: | Nei |
Tidsramme: | 1,5 mnd fulltids studieinnsats |
Om emnet
Emnet omhandler de dominerende livsstilsykdommene og vektlegger sykdomslære, evidens for sammenhengen mellom kosthold og sykdommene, samt hvordan arbeide med kostveiledning rettet mot de ulike gruppene.
Kunnskap
- kan beskrive de vanligste hjerte- og karsykdommene med vekt på forebygging, utbredelse, risikofaktorer, symptomer, diagnostikk, behandling og prognose
- har kunnskap om forebygging, utbredelse, risikofaktorer, symptomer, diagnostikk, behandling og komplikasjoner ved diabetes type 2
- kan beskrive utbredelse, risikofaktorer, behandling og komplikasjoner til overvekt, inkludert fedmekirurgi
- har kunnskap om definisjon(er), forebygging, utbredelse, risikofaktorer, behandling og komplikasjoner ved metabolsk syndrom
- kan beskrive de vanligste kreftsykdommene med vekt på utbredelse, risikofaktorer, symptomer, diagnostikk, behandling, prognose og komplikasjoner ved kreftsykdommen
- kan forklare de mest sentrale biologiske sykdomsmekanismene for hjerte- og karsykdommer, diabetes type 1 og 2, overvekt/fedme, metabolsk syndrom, og kreft
- har bred kunnskap om hvordan kosthold og andre livsstilsfaktorer kan settes i sammenheng med utvikling av livsstilssykdommer, og det vitenskapelige grunnlaget for disse sammenhengene
- kjenner til det vitenskapelige grunnlaget for forebyggende kost- og livsstiltiltak mot hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2, overvekt/fedme, metabolsk syndrom og kreft
- har kunnskap om medikamentell behandling av hjerte- og karsykdommer, diabetes type 1 og 2, overvekt/fedme og metabolsk syndrom, og, samt forventet effekt av behandlingen
Ferdigheter
- kan tolke resultater og konklusjoner i vitenskapelige artikler
- kan anvende vitenskapelig basert faglig kunnskap til å gi forebyggende kost- og livsstilsveiledning mot hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2, overvekt/fedme, metabolsk syndrom og kreft
- kan beherske relevante faglige verktøy og metoder for å gjøre risikovurdering av klienten og iverksette tiltak ut ifra gjeldende faglige retningslinjer
- kan reflektere over egen faglig utøvelse i å gi kostveiledning
Generell kompetanse
- kan vurdere hvilke klienter man selv har kompetanse til å veilede og hvilke som bør oppfordres til å oppsøke lege eller annet helsepersonell
Arbeidskrav
- innleveringsoppgave: Litteraturoppgave
- innleveringsoppgave: Praktisk ernæringsarbeid
Eksamen
Avsluttende skriftlig eksamen (3 timer). Det gis bokstavkarakter (A-F).