Hopp til hovedinnhold

Kosthold og ernæring for eldre - ERN6070 (10 sp)

I dette emnet lærer du om vanlige ernæringsutfordringer som kjennetegner eldre som en gruppe, og hvordan det kan legges til rette for et godt kosthold livet ut.

Opptakskrav:Generell studiekompetanse + ERN2100 eller tilsvarende
Studiested:Nettstudier og på Campus (stedlig undervisning forutsetter nok påmeldte studenter)
Studiestart:Høst og vår
Lånekassen:Godkjent
Eksamen:Nettbasert
Fysisk oppmøte:Nei
Samling:Nei

Om emnet:

Det legges særlig fokus på forebygging av underernæring på institusjon, og hvilke praktiske tiltak som kan iverksettes.  I løpet av emnet er studenten i kortvarig praksis på et lokalt sykehjem eller hjemmetjeneste, og både arbeidskrav og mappeeksamen er knyttet opp mot dette.

Opptaks- og adgangsregulering
ERN2100 eller tilsvarende (kan tas samtidig).

Tidsramme
1,5 mnd fulltids studieinnsats.

Etter å ha fullført dette emnet, forventes det at du har tilegnet deg følgende læringsutbytte:

Kunnskap

  • Har bred kunnskap om kosthold og ernæring for eldre, deriblant kost- og næringsstoffanbefalinger og vanlige utfordringer
  • Har bred kunnskap om screeningverktøy og metoder for å kartlegge matinntak hos eldre
  • Har bred kunnskap om praktiske kostråd og matvarevalg for eldre som er underernært eller i risiko for å bli underernært
  • Har kunnskap om ernæringsmessige tiltak som kan igangsettes ved ulike grader av underernæring, deriblant beriking av mat 
  • Har kunnskap om de nasjonale retningslinjene for forebygging av underernæring, og om lover, forskrifter og handlingsplaner relevant for kosthold og ernæring for eldre 
  • Har kunnskap om aldringsprosessen og kjenner til hvordan vanlige tilstander og sykdommer hos eldre kan påvirke appetitt, matinntak og ernæringsstatus, samt konsekvenser av underernæring
  • Har kunnskap om hvordan kan man tilrettelegge for matglede og gode måltidsituasjoner for eldre

Ferdigheter

  • Kan anvende ernæringstrappen og i praksis bruke denne til å vurdere hvilke tiltak som bør iverksettes
  • Kan anvende faglig kunnskap til planlegging av kosthold for grupper av eldre 
  • Kan observere og kartlegge mat og måltider for grupper av eldre på eksempelvis sykehjem
  • Kan vurdere og iverksette tiltak som kan forbedre eldres kosthold, ernæringsstatus og helse
  • Kan demonstrere skriftlig og muntlig formidlingsevne om kosthold for eldre

Generell kompetanse

  • Kan ivareta eldres rettigheter til mat og helse
  • Kan ivareta hensyn til pårørende i arbeid med eldre
  • Kan samhandle tverrfaglig med andre fagpersoner når det gjelder eldres kosthold og helse, samt kjenne begrensninger i egen kunnskap

Arbeidskrav

Emnet har følgende obligatoriske arbeidskrav:

  • Nettkurs i retningslinjer og anbefalinger for mat til eldre
  • Aktiv deltakelse på obligatorisk webinar
  • Innlevering av rapport fra praksis

Vurderingsform

Eksamen i dette emnet består av mappeeksamen relatert til aktiviteter utført i sammenheng med praksis. 
Den vurderes til bestått/ikke bestått.