Kosthold og ernæring for eldre - ERN6070 (10 sp)
I dette emnet lærer du om vanlige ernæringsutfordringer som kjennetegner eldre som en gruppe, og hvordan det kan legges til rette for et godt kosthold livet ut.
Opptakskrav: | Generell studiekompetanse + ERN2100 eller tilsvarende |
Studiested: | Nettstudier og på Campus (stedlig undervisning forutsetter nok påmeldte studenter) |
Studiestart: | Høst og vår |
Lånekassen: | Godkjent |
Eksamen: | Nettbasert |
Fysisk oppmøte: | Nei |
Samling: | Nei |
Om emnet:
Det legges særlig fokus på forebygging av underernæring på institusjon, og hvilke praktiske tiltak som kan iverksettes. I løpet av emnet er studenten i kortvarig praksis på et lokalt sykehjem eller hjemmetjeneste, og både arbeidskrav og mappeeksamen er knyttet opp mot dette.
Opptaks- og adgangsregulering
ERN2100 eller tilsvarende (kan tas samtidig).
Tidsramme
1,5 mnd fulltids studieinnsats.
Etter å ha fullført dette emnet, forventes det at du har tilegnet deg følgende læringsutbytte:
Kunnskap
- Har bred kunnskap om kosthold og ernæring for eldre, deriblant kost- og næringsstoffanbefalinger og vanlige utfordringer
- Har bred kunnskap om screeningverktøy og metoder for å kartlegge matinntak hos eldre
- Har bred kunnskap om praktiske kostråd og matvarevalg for eldre som er underernært eller i risiko for å bli underernært
- Har kunnskap om ernæringsmessige tiltak som kan igangsettes ved ulike grader av underernæring, deriblant beriking av mat
- Har kunnskap om de nasjonale retningslinjene for forebygging av underernæring, og om lover, forskrifter og handlingsplaner relevant for kosthold og ernæring for eldre
- Har kunnskap om aldringsprosessen og kjenner til hvordan vanlige tilstander og sykdommer hos eldre kan påvirke appetitt, matinntak og ernæringsstatus, samt konsekvenser av underernæring
- Har kunnskap om hvordan kan man tilrettelegge for matglede og gode måltidsituasjoner for eldre
Ferdigheter
- Kan anvende ernæringstrappen og i praksis bruke denne til å vurdere hvilke tiltak som bør iverksettes
- Kan anvende faglig kunnskap til planlegging av kosthold for grupper av eldre
- Kan observere og kartlegge mat og måltider for grupper av eldre på eksempelvis sykehjem
- Kan vurdere og iverksette tiltak som kan forbedre eldres kosthold, ernæringsstatus og helse
- Kan demonstrere skriftlig og muntlig formidlingsevne om kosthold for eldre
Generell kompetanse
- Kan ivareta eldres rettigheter til mat og helse
- Kan ivareta hensyn til pårørende i arbeid med eldre
- Kan samhandle tverrfaglig med andre fagpersoner når det gjelder eldres kosthold og helse, samt kjenne begrensninger i egen kunnskap
Arbeidskrav
Emnet har følgende obligatoriske arbeidskrav:
- Nettkurs i retningslinjer og anbefalinger for mat til eldre
- Aktiv deltakelse på obligatorisk webinar
- Innlevering av rapport fra praksis
Vurderingsform
Eksamen i dette emnet består av mappeeksamen relatert til aktiviteter utført i sammenheng med praksis.
Den vurderes til bestått/ikke bestått.