Mikronæringsstoffer og andre bioaktive komponenter - ERN2600 (10 sp)
Dette emnet omhandler mikronæringsstoffer i form av vitaminer, mineraler, sporstoffer og vann. Du vil blant annet lære om funksjon, omsetning, kostkilder, inntak og anbefalinger.
Opptakskrav: | Generell studiekompetanse + ERN2300 eller tilsvarende |
Studiested: | Nettstudier og på Campus |
Studiestart: | Høst og vår |
Lånekassen: | Godkjent |
Eksamen: | Nettbasert |
Fysisk oppmøte: | Nei |
Samling: | Nei |
Om emnet:
Emnet omhandler mikronæringsstoffer i form av vitaminer, mineraler og sporstoffer. Studentene vil få kunnskap om funksjon, omsetning, kostkilder, inntak og anbefalinger. I tillegg omhandler emnet antioksidanter og mattrygghet. Studentene lærer å vurdere kosttilskudd.
Opptaks- og adgangsregulering
ERN2300 eller tilsvarende (kan tas samtidig).
Tidsramme
1,5 mnd. fulltids studieinnsats.
Etter å ha fullført dette emnet, forventes det at du har tilegnet deg følgende læringsutbytte:
Kunnskap
- har bred kunnskap om kjemisk oppbygning, egenskaper, funksjon og virkningsmekanisme, omsetning i kroppen og regulering samt kilder i kosten til vitaminene (A, D, E, K, C, B-vitaminene), og sentrale mineraler og sporstoffer (kalsium, jern, natrium, jod)
- har kunnskap om funksjon og kilder i kosten til mineraler og sporstoffer (fosfor, magnesium, svovel, kobber, krom, sink, selen, kalium, klor og fluor)
- har kunnskap om vann som næringsstoff, hvilke mineraler som defineres som elektrolytter og deres funksjon i kroppen
- har kunnskap om biologiske markører og vurdering av status for vitaminene og sentrale mineraler og sporstoffer (kalsium, jern, natrium og jod)
- kjenner til mangel- og forgiftningstilstander ved henholdsvis underskudd og overskudd av vitaminer, mineraler og sporstoffer, herunder symptomer og forekomst i ulike grupper og deler av verden
- har kunnskap om og kan oppdatere sin kunnskap om inntak av vitaminer, mineraler og sporstoffer i den norske befolkning
- har kunnskap om anbefalinger for inntak av vitaminer og sentrale mineraler og sporstoffer (kalsium, jern, jod, natrium) for ulike grupper i befolkningen og kjenne til bakgrunn for anbefalingene
- kjenner til gjeldende anbefalinger for mineraler og sporstoffer
- har kunnskap om matvarenes betydning for kostholdets kvalitet
- har kunnskap om hva en redoksreaksjon er og hvordan antioksidanter påvirker redoksreaksjoner i kroppen
- kjenner til de viktigste antioksidantene i mat, gode kilder i kosten og virkningsmekanismen til disse
- kjenner til hvordan oksidativt stress kan påvirke kroppen og hvilken rolle antioksidanter spiller i forebyggende ernæring
- har kunnskap om sentrale begreper innen mattrygghet og toksikologi
- kjenner til de viktigste faktorene i mat som har betydning for mattrygghet
- kjenner til generelle forhold rundt tilsetningsstoffer og aromastoffer i mat samt vanlige kilder i kosten
Ferdigheter
- kan vurdere inntaket av vitaminer, mineraler og sporstoffer i kostholdet opp mot behovet
- kan vurdere kosttilskudd i forhold til gjeldende forskrifter og anbefalinger
- kan reflektere kritisk over bruk av kosttilskudd opp mot inntak av samme næringsstoffer gjennom kost
Generell kompetanse
- kan formidle sentralt fagstoff om mikronæringsstoffer, eksempelvis ved å gi kostråd for å sikre et adekvat inntak i henhold til anbefalingene.
- kan gi kostråd som ivaretar relevante problemstillinger knyttet til mattrygghet
Arbeidskrav
Emnet har følgende obligatoriske arbeidskrav:
- nettkurs i vurdering av kosttilskudd
- innleveringsoppgave: «mini-litteraturoppgave»
Eksamen
Avsluttende skriftlig netteksamen (3 timer). Det gis bokstavkarakter (A-F).