Hopp til hovedinnhold
Gravid kvinne trener
Fysisk aktivitet under graviditeten beskytter mot premature fødsler

Dagfinn Aune: Fysisk aktivitet under graviditeten beskytter mot premature fødsler

En ny meta-analyse av 41 studier utført av Dagfinn Aune, førsteamanuensis ved Oslo Nye Høyskole, og medarbeidere viser at kvinner som er fysisk aktive under graviditeten har 14% lavere risiko for å føde prematurt sammenlignet med de som ikke er aktive.

Publisert i Forskningspublikasjoner Onsdag 25. november, 2020 - 13:24 | sist oppdatert Onsdag 23. februar, 2022 - 15:14

Relativt få studier hadde sett på spesifikke typer fysisk aktivitet så det trengs flere studier for å kunne si noe om enkelte typer aktivitet er bedre enn andre. I dose-respons analyser var risikoen lavest for premature fødsler blant de kvinnene som var aktive 2-4 timer per uke. Tidligere meta-analyser av Aune og medarbeidere har vist at kvinner som er fysisk aktive før og under graviditeten har lavere risiko for svangerskapsforgiftning og svangerskapsdiabetes, men i de studiene var det videre reduksjon i risiko opp til 5-7 timer med aktivitet per uke.

Det trengs derfor flere studier for å se på fysisk aktivitet og spesifikke typer aktivitet og andre svangerskapskomplikasjoner for å kunne si mer sikkert hvor mye aktivitet som er optimalt på tvers av ulike sykdommer.


Tilbake til toppen