Hopp til hovedinnhold
Nøtter
Nøtter beskytter mot vektøkning

Nøtter beskytter mot vektøkning

En ny analyse fra European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)-studien fant at de som spiser mer nøtter (>6.0 g/dag) har litt lavere vektøkning enn de som ikke spiser nøtter.

Publisert i Forskningspublikasjoner av Dagfinn Aune Onsdag 25. november, 2020 - 13:48 | sist oppdatert Onsdag 23. februar, 2022 - 15:14

I gjennomsnitt økte vekten med 2.1 kg blant alle de 373293 deltakerne over 5 års oppfølging, men de som spiste mest nøtter hadde 0.07 kg lavere vektøkning enn de som ikke spiste nøtter og hadde også 5% lavere risiko for å bli overvektige eller utvikle fedme. Flere potensielle mekanismer kan forklare sammenhengen mellom nøtter og lavere vektøkning inkludert økt metthet pga. det høye innholdet av fiber og proteiner i nøtter, det høye innholdet av umettet fett som sammen med høyt protein innhold kan bidra til økt forbrenning. I tillegg spiser ofte nøttespiserne mindre rødt og bearbeidet kjøtt og en slik erstatning av kjøtt kan bidra til mindre vektøkning fordi rødt og bearbeidet kjøtt har vært koblet med vektøkning, fedme og høyere kroppsmasseindeks. Den nye studien støtter funnene som førsteamanuensis Dagfinn Aune ved Oslo Nye Høyskole og medarbeidere publiserte for litt over et år siden hvor de fant lavere dødelighet fra hjertesykdom, kreft, luftveissykdommer, diabetes og infeksjonssykdommer og lavere total dødelighet hos personer med et høyt inntak av nøtter.

En håndfull med nøtter (15-20 gram) per dag så ut til å gi mest reduksjon i risikoen for disse sykdommene. Så for personer som ikke har nøtteallergi anbefales det å spise usaltede nøtter jevnlig.


Tilbake til toppen