Generell ernæring - GERN1201 (10 sp)
I dette emnet lærer du om blant annet energibegrepet, metabolisme, næringsstoffer, ernæring og helse. Du vil også få kunnskap om verktøy for å kartlegge kosthold.
Opptakskrav: | Generell studiekompetanse |
Studiested: | Nettstudier |
Studiestart: | Høst og vår |
Lånekassen: | Godkjent |
Eksamen: | Nettbasert |
Fysisk oppmøte: | Nei |
Samling: | Frivillig nettbasert samling - mer info her |
Om emnet:
Emnet omhandler grunnleggende temaer innen ernæring og gir en introduksjon til energibegrepet, metabolisme, næringsstoffer, ernæring og helse samt kostholdsforskning. Studenten skal kjenne til verktøy for å kartlegge kosthold.
Etter å ha fullført dette emnet, forventes det at du har tilegnet deg følgende læringsutbytte:
Kunnskap
- har grunnleggende kunnskap om energibegrepet og sentrale prinsipper rundt kroppens energiomsetning
- kjenner til hva kroppen består av med fokus på kroppssammensetning og energilagre
- kjenner til viktige prinsipper i biokjemi og hvordan energi frigjøres i cellen
- kjenner til sentrale reaksjonsveier i karbohydrat-, fett- og proteinstoffskiftet og til felles reaksjonsveier for de energigivende næringsstoffene
- kjenner til metabolisme før og etter måltid
- har grunnleggende kunnskap om kilder i kosten og anbefalt daglig inntak av fett, karbohydrater og protein, samt gjennomsnittlig inntak av disse næringsstoffene i Norge
- har grunnleggende kunnskap om de energigivende næringsstoffene, herunder den kjemiske oppbygningen og inndelingen, funksjoner i kroppen og omsetning
- har kunnskap om sentrale mikronæringsstoffer, herunder funksjoner i kroppen og kilder til disse i kosten
- har kunnskap om det norske kostholdet og den historiske utviklingen av dette
- har grunnleggende kunnskap om hvordan matproduksjon og forbruk kan relateres til bærekraftighet
- har grunnleggende kunnskap om viktige aktører og virkemidler i norsk ernæringspolitikk, og kostholdets rolle i forebyggende helsearbeid
- kjenner til vanlige vitenskapelige prinsipper og arbeidsmetoder som brukes i kostholdsforskning
- kjenner til oppbygningen av en vitenskapelig artikkel
Ferdigheter
- kan anvende egnet verktøy til å kartlegge og beregne innhold av næringsstoffer og energi i et kosthold
- kan anvende kunnskap om energi til å estimere energibehov hos friske voksne
- kan definere mål på undervekt, normalvekt og overvekt
- kan beregne KMI og vurdere ernæringsstatus basert på vekt, høyde og prosentvis vektendring
- kan anvende standardiserte regler for referering i en vitenskapelig tekst
Generell kompetanse
- kan skriftlig formidle og presentere sentralt fagstoff innenfor ernæringsfaget
- kan reflektere over egen faglig utøvelse på skriftlig arbeid og justere denne under veiledning
Arbeidskrav
Emnet har følgende obligatoriske arbeidskrav:
- Innleveringsoppgave: Rapport fra oppgave i kostregistrering
- Nettkurs om kost og energi
Eksamen
- Avsluttende skriftlig netteksamen (3 timer). Det gis bokstavkarakter (A-F).