Hopp til hovedinnhold
/
Aster, student ved Oslo Nye Høyskole (Foto: Privat)

Aster, freds- og konfliktstudier

Aster (19) studerer freds- og konfliktstudier og har nå internship i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS). I dette portrettet forteller hun om sin erfaring med hvordan det er å ha internship, og hvordan hun synes det er å studere på Oslo Nye Høyskole. 

Publisert i Studenthistorier Torsdag 4. november, 2021 - 10:02 | sist oppdatert Onsdag 23. mars, 2022 - 11:19

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les mer om freds- og konfliktstudier

Hei! 
Mitt navn er Aster og jeg er ei sprudlende og sosial jente på 19 år. Jeg holder til på et lite tettsted utenfor Oslo, hvor jeg jobber ved siden av studiene. 

Fra jeg var lita har jeg vært nysgjerrig og ivrig på å stille spørsmål om det som skjer rundt om i verden. Etter hvert ble det naturlig for meg å tenke hvorfor og hvordan om det som skjer av globale samt regionale problemstillinger. Veldig fort ble samfunnsfagene favorittfagene mine på skolen. 

Freds- og konfliktstudier er et unikt studie som en ikke finner ved andre høyskoler eller universitet i Norge, på dette nivået. Det at studiet er så makeløst og eksklusivt er tiltrekkende. Å studere freds- og konfliktstudier gir meg kunnskapen til å analysere konflikter og gi svar på spørsmål rundt problemstillinger om krig og fred.

På Oslo Nye Høyskole er jeg stedlig student, dette ble et naturlig valg for meg som er sosial og ønsker å benytte meg av høyskolens fasiliteter. For min del gikk det kjempebra å balansere fulltidsstudie og jobb i fulltid, samt andre forpliktelser. Det krever god planlegging og et høyt energinivå.

Det å være student hos Oslo Nye Høyskole er en unik erfaring. Mitt direkte sprang fra offentlig videregående skole til en privat høyskole, særlig Oslo Nye Høyskole, har vist seg å ha flere fordeler. På Oslo Nye Høyskole er foreleserne imøtekommende og en kan forvente et raskt svar på spørsmålene sine i Qybele. Foreleserne har gjort en super innsats under koronapandemien, jeg sitter igjen med mye jeg har lært. Skolens fasiliteter er tilrettelagt for både de som ønsker en sosial skolehverdag samt for de som ønsker en roligere skolehverdag.

Internship er en av faktorene som bidro til at jeg valgte nettopp freds- og konfliktsstudier på Oslo Nye Høyskole. For meg er internshipet en flott mulighet til å utvide nettverket mitt, bli kjent med hvordan en interesseorganisasjon jobber og anvende tematikk og lære i praksis. Jeg har lært mye i de ukene jeg har vært ute i internship, enda har jeg flere måneder igjen. Om det var mulig hadde jeg tatt flere internships! Jeg anbefaler derfor alle som har muligheten til å ta et internship. 

Aster utenfor NOAS

Aster foran kontoret til NOAS (Foto: Privat)

I utgangspunktet hadde jeg tenkt meg internship i Etiopia, hvor jeg har mine røtter fra, men dagens konflikt i Etiopia og pandemien tillot ikke dette. Derfor endte jeg opp med å se etter internships her i Norge. Jeg har ikke vært kresen i forhold til hvor jeg har søkt internship, derfor brukte jeg tid på å søke litt overalt på arbeidsplasser jeg syntes var spennende. Jeg fikk svar fra flere av arbeidsplassene, men jeg endte med å takke ja til Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

NOAS er en uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for asylsøkers og flyktningers rettssikkerhet. NOAS tilbyr gratis rettshjelp og samarbeider med flere advokatfirmaer, men har også saksbehandlere som hår råd og veiledning i asylsprosessen. Denne høsten er det stortingsvalg, jeg har derfor fått erfart NOAS’ påvirkningsarbeid for regelverk og asylpraksis. 

Denne høsten er jeg praktikant i NOAS’ førstelinje, som er en egen avdeling innen NOAS. Noen av oppgavene mine i førstelinje er å besvare henvendelser til NOAS, klientmottak og forberedelse for saksbehandling. Hos førstelinjen har jeg blitt tildelt en region hvor jeg har hovedansvaret, gitt mine kunnskaper og erfaringer har jeg ansvar for Øst-Afrika. 

Aster sitter på kontoret sitt på NOAS

Aster på kontoret til NOAS (Foto: Privat)

Den tiden jeg har vært hos NOAS hittil i år har vært sterkt preget av situasjonen i Afghanistan. Vi opplever et økende antall henvendelser til NOAS og jeg har erfart hvordan det er å jobbe på høygir. På et vis er det veldig lærerikt å kunne oppleve en slik situasjon, med tanke på læringsutbytte, så tidlig i internshipet. 

En av tingene jeg inderlig håper på å få ut av internshipet er et robust nettverk innen dette fagfeltet, som bidrar med å få en fot på innsiden. Etter endt internship håper jeg at jeg sitter igjen med en god følelse av av at dette var lærerikt, og nye venner. For meg er det like viktig at internshipet gir kunnskap og erfaring som at jeg trives, og får være sosial med kolleger.


Tilbake til toppen