Hopp til hovedinnhold
/
På sin Instagram-konto tar Susann Stave for seg ulike matprodukter, ser på innholdet og gir det nye navn basert på ingrediensene. Viktig folkeopplysning med glimt i øyet. Se MellomBar sitt "nye" navn lengre ned i saken. Foto: hentet fra Instagram (@susann.stave)

Bruker utdannelsen sin på Instagram

I 2017 ble Susann Stave ferdig med sin bachelorgrad i ernæring fra Oslo Nye Høyskole (da kalt Bjørknes Høyskole). Hun bruker utdannelsen sin aktivt i sin arbeidshverdag, som inkluderer å poste nyttig og morsomt innhold om mat på sin Instagram-konto. Bli inspirert og les mer om hvordan Susann har brukt utdannelsen sin til å få drømmejobben. 

Publisert i Karrierehistorier Onsdag 25. januar, 2023 - 09:26 | sist oppdatert Onsdag 25. januar, 2023 - 15:11

Navn: Susann Stave
Alder: 30 år
Hva studerte du og når var du ferdig på Oslo Nye Høyskole (tidligere Bjørknes Høyskole)? Jeg tok bachelor i ernæring og var ferdig våren 2017. Deretter tok jeg en master i samfunnsernæring.
Hva jobber du med i dag? Jeg jobber blant annet med kursene til Inge Lindseth, og som ernæringsrådgiver for Barnematbyen. Jeg er også aktiv på Instagram med kontoen @susann.stave, hvor jeg lager innhold om ernæring.

Tidligere ernæringsstuden Susann Stave
Susann har flere ernæringsrelaterte jobber, blant annet som ernæringsrådgiver for Barnematbyen. Foto: Julianne Sperle-Rydberg 

Folkeopplysning med glimt i øyet

Susann startet sin egen Instagram-konto i 2020, hvor hun sprer informasjon om ernæring – med glimt i øyet. Kontoen @susann.stave har nå over 15000 følgere. Hun bruker utdannelsen innen ernæring aktivt når hun skal finne og lage innhold som kan være nyttig for befolkningen, og ønsker å gjøre det lettere for folk å ta gode matvalg.

- Jeg har to mål; det ene er å gjøre folk i stand til å ta informerte valg om maten de spiser. Det er ikke greit at folk blir lurt til å tro at ting er sunnere enn de faktisk er. Det andre er å gjøre folk mer bevisst på hva de faktisk kjøper, forteller hun. 

Produktet Mellombar med nytt navn - Godisbar
Etter å ha analysert innholdet i produktet, har Susann gitt Mellombar det nye navnet "Godisbar". Foto: hentet fra @susann.stave med godkjennelse

Flere av innleggene til Susann handler om såkalt ultraprosessert mat, og hun ønsker å belyse hva disse matvarene egentlig inneholder. Hun bruker som regel humor som tilnærming, og viser for eksempel hvor mye sukker sennep inneholder ved å endre navnet på produktet fra «sennep» til «sennepsglasur». Susann forteller at hun bruker utdannelsen innen ernæring i stor grad når hun lager innhold. 

- Den ligger som en grunnmur i alt jeg gjør nå, og uten utdannelsen hadde jeg ikke klart å lage det innholdet jeg lager. Det kan være masse sukker i et produkt uten at "sukker" står i innholdsfortegnelsen. Hvem vet hva sukkerarter er liksom? Og hvordan vurdere om det er naturlig eller tilsatt sukker? Uten utdanningen hadde jeg verken hatt de jobbene jeg har eller drevet Instagram-kontoen min, sier hun. 

En variert arbeidshverdag

For Susann har utdannelsen hennes innen ernæring vært et springbrett til det hun kaller drømmejobben i dag. Hun har arbeidet hardt siden hun begynte å studere ernæring i 2015, og får nå jobbe med temaer hun virkelig brenner for. 

- Ernæringsjobber vokser ikke på trær, men jeg tror også at jobber du for det du vil, så får du jobb som er relevant for deg. Man må se muligheter, ikke begrensninger, sier hun. 

Susann jobber nå med klinisk ernæringsfysiologen Inge Lindseth og hans kurs, og har fått være medforfatter på boken «Femdagers nullstilling». Hun er også ernæringsrådgiver i Barnematbyen, som ble startet av Maja Skogstad i 2020. Der bidrar Susann blant annet med å dele ernæringskunnskap, og har fått fast stilling. 

- Veien blir litt til mens jeg går, og arbeidsoppgavene varierer stort! Det morsomste med jobben er at jeg får brukt ernæringskunnskapen min, og at vi når ut til så mange som vi gjør. I tillegg elsker jeg at det er så variert som det er. Jeg styrer mye av hverdagen min selv, og gjør det jeg ser størst behov for, sier hun.  

Susann Stave sammen med Inge Lindseth
Susann har vært medforfatter på boken "Femdagers Nullstilling" sammen med Inge Lindseth. Her fra boklanseringen som ble holdt på Loftet ved ONH. Foto: Privat

Må jobbe for det man vil ha

Susann fant ut at hun ville studere ernæring etter noen friår, hvor hun fikk tid til finne ut av hva hun ville. Hun brukte studietiden aktivt til å skaffe seg relevant erfaring hun kunne bruke i jobbsøkerprosesser i etterkant, for eksempel var hun med i Norsk forening for ernæringsvitenskap, medlem i linjeforeningen for ernæring ved ONH, og meldte seg som underviser i biokjemi da hun gikk på sitt tredje studieår. 

- De færreste tingene kommer gratis, og noen ting må man jobbe for. Man må kanskje også ut av komfortsonen. Da jeg stilte som studentrepresentant i styret for Norsk forening for ernæringsvitenskap måtte jeg trø over to av mine egne grenser. Men det har også gjort at jeg har kommet dit jeg er i dag, forteller hun. 

Innleggene på Instagram-kontoen til Susann Stave
Susann driver med folkeopplysning om ernæring på sin Instagram-konto, @susann.stave. Hun bruker ofte humor for å informere om blant annet sukkerinnholdet i ulike matvarer. 

I løpet av studietiden ved Oslo Nye Høyskole, lærte Susann mye av både sine medstudenter og forelesere. Det viktigste hun lærte i løpet av bachelorstudiet, var å lære på egenhånd, forteller hun. Ernæringsfeltet utvikler seg stadig, og Susann lærte seg gode metoder for å holde seg oppdatert på sitt fagområde. Hun forteller også at studiemiljøet var svært godt, som var viktig for henne som person. 

- Jeg ble trygg på meg selv, og det tror jeg handler om miljøet både blant oss studenter og forelesere. Det var alltid mange interessante samtaler, både faglig og ikke-faglig, forteller hun.

Les mer om våre studier i ernæring →


Tilbake til toppen