Hopp til hovedinnhold
/
Hamado Gebremichael på vei for å holde kurs i Etiopia (Foto: Privat)

Fikk samfunnsnyttig jobb etter freds- og konfliktstudiene

Hamado fulgte menneske- og samfunnsinteressen sin da hun skulle velge studier. Hun landet på freds- og konfliktstudiene på Oslo Nye Høyskole. I dag jobber hun som tverrkulturell lærer i Internasjonal Organisasjon for Migrasjon og som prosjektansvarlig i NAV.

Publisert i Karrierehistorier Fredag 14. august, 2020 - 17:44 | sist oppdatert Onsdag 12. oktober, 2022 - 14:39

Navn: Hamado Gebremichael 
Alder: 29 år 
Studerte: Freds- og konfliktstudier, ferdig i 2016
Arbeidssted: Nav Frogner og  Internasjonal Organisasjon for Migrasjon (IOM)  


– Hvorfor begynte du å studere det du gjorde? 
– Jeg har alltid vært interessert i mennesker og samfunnsproblemer. Det er påvirket av samfunnet jeg vokste opp i. Jeg er etnisk etiopier, født og oppvokst i Kenya og flyttet til Norge i 2006. Som mange andre delte jeg og min mor realiteten av fattigdom, politiske påvirkninger, migrasjon, mestring og overlevelse.
 

For meg som en utvandrer prøver jeg å finne en pragmatisk måte å tilgi fortiden, ved forstå kildene til fattigdom, politisk konflikt, og den menneskelige tilstanden i samfunnet.

Hamado jobber med et prosjekt som heter Timekred

– Hvordan fikk du jobben du er i dag?  
– Etter studiene var det vanskelig å finne en relevant jobb. Jeg var veldig fortvilet. Jeg startet å jobbe som servitør og mistet motivasjonen. Jeg tok et drastisk valg å leve med mindre inntekt og heller fokusere med å skape nettverk. Da startet jeg med å jobbe som frivillige og som praktikant.
 

Gjennom å engasjere meg og at jeg tok initiativ, så noen muligheter i meg og dermed fikk jeg et jobbtilbud.  


– Var den stillingen du har i dag noe du kunne se for deg å jobbe med før eller underveis i studiene? 
– Å jobbe for Nav var ikke noe jeg så for meg. Men IOM, ja så klart. IOM er på en måte drømmejobben!  

– Hva går jobben din ut på?
– På Nav er jeg prosjektansvarlig for to prosjekter. Det første er bosetting av flyktninger i det private. Det andre er et prosjekt som heter TimeKred, som innebærer innbyggermedvirkning, mobilisering og innovasjonsarbeid. På IOM jobber jeg som en tverrkulturell lærer på kulturorienteringskurs til kvoteflyktninger som skal bosettes i Norge, før deres avreise hit. 

– Hva er det morsomste med jobben din? 
– Det at jeg får jobbet med mennesker og at det er alltid noe nytt å lære. Jeg har nå reist til Etiopia to ganger og holdt kurs for Sør-Sudanske kvoteflyktninger. I tillegg har jeg holdt foredrag i Norge om Sør-Sudanske flyktninger.  

– Får du brukt utdanningen din i jobben din? Hvordan?
– Jeg vil si ja.  Når vi studerte lærte vi om konsekvensene og virkningene av konflikter og vold. Dette er noe jeg møter på jobb. Hvor konsekvensene av konflikter, vold og undertrykkelse påvirker bosettingen, motivasjon og livskvalitet i møte med det norske systemet.  

– Hva er det viktigste du lærte fra studiene?
I de tre åren av studiene lærte jeg mye om meg selv. Det var tre år med selvutvikling. Særlig konflikthåndtering og analyse er to kompetanseområder jeg har lært fra studiene.  

– Har du tips til studenter som ønsker å jobbe i bransjen du jobber i?
–  Et generelt tips; vær engasjert og ta initiativ, ikke være redd for å starte fra null. Det gjorde jeg, og jeg angrer ikke et sekund på det. For noen går det raskt å få sin først jobb for andre tar det tid. Uansett respekter prosessen og lær av det, så kommer du langt. Og, de som vil må gjerne ta kontakt hvis de har spørsmål. 

 


Tilbake til toppen