Hopp til hovedinnhold
/
Gro Kristoffersen bruker utdannelsen sin i ernæring fra ONH hver dag i jobben sin som ernæringsterapeut. Foto: Privat

Rett fra internship til jobb

Gro har tatt en bachelorgrad i ernæring på nett ved Oslo Nye Høyskole. Etter et lærerikt og nyttig internship ved en klinikk, fikk hun jobb som ernæringsterapeut samme sted. La deg inspirere av Gro når hun selv forteller sin karrierehistorie. 

Publisert i Karrierehistorier Onsdag 22. mars, 2023 - 18:44 | sist oppdatert Onsdag 22. mars, 2023 - 19:25

Navn: Gro Kristoffersen
Alder: 49 år
Studerte: Bachelor i ernæring, var ferdig desember 2022
Jobb i dag: Ernæringsterapeut ved Ganddal Terapi & Trening, og allergimatblogger

Utdannelsen min

Jeg studerte ernæring fordi interessen for faget hadde vokst seg stadig sterkere gjennom de siste 20 årene før jeg begynte å studere. Egne helseutfordringer, og helseutfordringer hos andre i nær familie gjorde at jeg forstod hvor stor innvirkning kostholdet har på helsen. Gjennom prøving og feiling, og til min fortvilelse uten hjelp fra lege eller annet helsepersonell i det offentlige, kjempet jeg meg til en bedre hverdag med å gjøre endringer i kostholdet. Frustrasjonen over at det ikke fantes hjelp å få vokste seg stor, og det vokste etter hvert fram et ønske om å selv bidra til å hjelpe andre. Til tross for at jeg spiste meg friskere enn det jeg var, slet jeg med å jobbe 100% som teamleder innen regnskap i oljebransjen, med alle tidsfrister og stresset det medførte. På magisk vis la ting seg til rette for at jeg kunne avslutte karrieren min innen regnskap og starte på en bachelor. 

Jeg bruker utdannelsen min hver dag. Som ernæringsterapeut forventer klientene mine at jeg kan mye om både medisinske tilstander og mat. Derfor setter jeg nå pris på å ha tatt medisin grunnfag, som er en del av studiet, selv om jeg kanskje ikke helt så nødvendigheten av det i begynnelsen av studietiden. Da ville jeg bare lære om mat og næringsstoffer, men for å forstå hvordan mat og næringsstoffer virker på kroppen, er det bra å forstå hvordan kroppen fungerer. 

Det viktigste jeg lærte i løpet av studiet er at det finnes ingen fasit. Man må tilpasse til hver enkelt person etter beste evne.
Valget falt på Oslo Nye Høyskole (den gang Bjørknes Høyskole) fordi de tilbyr bachelor i ernæring som nettstudium. Siden jeg har kronisk sykdom var det viktig for meg å kunne styre studiedagen litt selv, og ikke måtte møte opp på skolen hver dag. En måned inn i studiet kom pandemien og tvang alle til å studere på nett, og da var det fint å være på en skole der alt allerede var tilrettelagt for nettopp det.

Å være nettstudent kan være ensomt, og krever at du klarer å strukturere hverdagen selv og å holde motivasjonen oppe. Det første semesteret jobbet jeg alene. Jeg savnet kontakt med medstudenter, men gjorde ikke noe med det. Andre semester hadde vi biokjemi, et fag som krever veldig mye. Jeg er takknemlig for at jeg da ble invitert inn i en stor kollokviegruppe. Takket være den gruppen ble jeg kjent med andre studenter, og lærte meg å samarbeide om læringen. Neste semester var vi tre stykker som dannet en kollokviegruppe i alle fag, og siden den gang har vi hjulpet og støttet hverandre på veien. Det har vært gull verd å ha noen andre der når motivasjonen butter mot, eller når man står fast ved noe. Bare det å «møtes» på teams innimellom gjør en stor forskjell.

Ellers likte jeg veldig godt tverrfaglige webinarer og fagprat som ble arrangert de siste semestrene. Tverrfaglige webinarer tok opp temaer som ikke nødvendigvis passet inn i ett fag i ernæringsutdannelsen, men som omhandlet temaer som var aktuelle for flere fag, som for eksempel ernæring i et evolusjonært perspektiv. Fagprat tar for seg temaer som foreslås av studenter. Da møtes de lærerne og studentene som ønsker opp på Zoom til en uformell diskusjon rundt månedens tema.

Portrettbilde av Gro Kristoffersen
Gro valgte å ta bachelorgraden sin på nett fordi det passet godt til hennes livssituasjon Foto: Privat

Internship

Siste semester hadde jeg internship som valgfag. Da jeg valgte bedrifter jeg skulle søke hos, tenkte jeg først og fremst på hvordan jeg ønsket å jobbe når jeg var ferdig med utdannelsen. Jeg ville at internshipet skulle være et skritt i riktig retning for karrieren min, både med tanke på nettverk og mulighet for å fortsette der jeg hadde internship. 

Jeg valgte å søke på tverrfaglige klinikker fordi jeg ønsket å jobbe sammen med andre fagfolk som har det til felles at de ønsker å hjelpe folk til bedre helse. Jeg anser ernæring som en naturlig del av en klinikk med treningssenter, fysioterapi, manuellterapi osv. Livsstilsykdommene som behandles på et sånt sted kan behandles enda bedre når man også tar tak i kostholdet, og ikke bare får behandling og treningsopplegg. Det er fint å være en del av et fellesskap der man kan lære av og samarbeide med andre faggrupper. 

Først søkte jeg på klinikker som ikke hadde et ernæringstilbud fra før, da jeg tenkte at det ga flere muligheter til å få fortsette etter internshipet, men jeg endte opp på en klinikk som allerede hadde en klinisk ernæringsfysiolog. Hun var derimot på vei ut da hun hadde fått fast jobb i kommunen, og jeg var heldig som fikk følge henne og lære av henne den første tiden av internshipet, og deretter fikk overta praksisen. Det var veldig lærerikt å observere hennes én-til-én-veiledninger, men enda mer lærerikt å diskutere problemstillinger sammen både før og etter klientsamtalen. Jeg hadde også egne én-til-én-veiledninger og jeg holdt åpne foredrag for klinikkens kunder. I tillegg utarbeidet jeg informasjonsmateriell som jeg i dag bruker i min egen veiledning. 

Dagens jobbsituasjon

I dag jobber jeg som ernæringsterapeut og kostholdsveileder ved Ganddal Terapi & Trening, som selvstendig næringsdrivende. I tillegg holder jeg liv i en matblogg med allergivennlig mat, som jeg startet før jeg begynte med studiet. Den heter spesialmat.no. Facebook- og Instagram-profilene som jeg tidligere brukte til bloggen, brukes fortsatt til dette, men nå deles også ernæringsfaglig kunnskap. På sosiale medier profilerer jeg meg med brukernavnet @friskeremedmat. 

Ganddal Terapi & Trening er en av landets største tverrfaglige klinikker, og tilbyr behandling innen fysioterapi, manuellterapi, kiropraktikk, massasje, fotterapi, ernæring, personlig trening og familieterapi.

Arbeidsdagen der består mest av én-til-én-konsultasjoner, men jeg holder også foredrag, og planen er å holde kurs som går over flere kvelder på sikt. 

Det morsomste med jobben er å oppleve gleden til klientene når de oppnår bedring, går ned i vekt, blir kvitt plagsomme symptomer eller føler de har mer kontroll på matinntaket og finner tilbake til matgleden. 

Det mest utfordrende med jobben er at folk er så sammensatte. På studiet lærer man om én og én tilstand og hvordan man skal veilede i forhold til det. I virkeligheten er folk sammensatte med flere utfordringer på en gang. I tillegg må man ta hensyn til tidligere erfaringer, psykisk helse, familiesituasjon, jobb, osv. Det er utfordrende, men også veldig spennende og gøy – særlig når man får til noe. 

Jeg gikk altså rett fra å være på klinikken i internship, til å leie lokaler her, og nå jobbe som selvstendig næringsdrivende på samme sted. 


Tilbake til toppen