Hopp til hovedinnhold
/
Shaya Irandoust studerer medisin ved Pécs i Ungarn. Foto: Sandra Askholm Myhrene/ONH

Shaya har funnet kallet sitt på medisinstudiet i Ungarn

Shaya Irandoust kommer fra Sarpsborg og studerer medisin gjennom 1+5-programmet, hvor man går førsteåret ved Oslo Nye Høyskole og videre fem år i Pécs i Ungarn. Vi tok en prat med Shaya da han snart var ferdig med andreåret og hadde bodd i Ungarn i snart ett år. 

Publisert i Studenthistorier Onsdag 26. juli, 2023 - 10:25 | sist oppdatert Onsdag 9. august, 2023 - 13:10

Barndomsdrømmen som ble et eventyr

Shaya har alltid visst at han skulle studere medisin. 

- Pappa er spesialist i indremedisin, og jeg var mye på jobben hans i barndommen. Helt siden jeg var liten har jeg alltid hatt lyst til å gjøre det han gjør.

Når Shaya avsluttet videregående skole i Sarpsborg, stod det mellom å studere medisin i Norge eller i utlandet. En god studieveileder og en barndomsvenn som ligger ett år lengre i løypa kan ta æren for at han valgte å ta utdanningen i Ungarn, noe han virkelig ikke har angret på.

Jeg bestemte meg for å følge i de samme fotsporene og gjøre meg klar til et eventyr!

Stort universitet - små klasser

Prestisjetunge Pécs University Medical School ligger i den nydelige middelalderbyen Pécs, noen timer unna Budapest. Universitetet er Ungarns eldste og har tatt imot norske studenter på sitt engelskspråklige program i mange år. Faktisk bor det over 400 norske studenter der! 

Universitetet ligger rett ved et stort sykehus hvor mesteparten av praksisen foregår. Det er omtrent 20 000 studenter ved universitetet, men studentene opplever likevel at de har nær kontakt med professorer og forelesere.

Pécs University Medical School
Campus på Pécs University Medical School. Foto: Privat

Selv om universitetet er stort, oppleves det ikke nødvendigvis slik. Ifølge Shaya er det 11-12 klasser bare i det engelske programmet. Likevel er klassene forholdsvis små.

- Vi har ikke kollokviegrupper, men vi har små klasser på cirka 20 studenter i hver klasse, og det føles som en kollokviegruppe. Vi har blant annet lagd en klasse-chat hvor vi pleier å dele notater og sende informasjon til hverandre om aktiviteter og sosiale ting som skjer.

Studiemiljøet er internasjonalt og godt etablert på Pécs. Det arrangeres for eksempel ukentlige pubquizer og man kan være en del av forskjellige idrettslag.

Jeg er med på en fotballklubb laget av ANSA for norske medisinstudenter, kalt Pécs Polar Bears. Jeg trives veldig med det og er alltid med på treninger og kamper.

Shaya spiller på fotballaget Pécs Polar Bears. Foto: Privat

Nytt land skaper muligheter og utfordringer

Å omstille seg til å studere i et annet land som Ungarn er ikke bare enkelt. 

- Jeg synes det var utfordrende å tilpasse seg systemet de har her nede med ID-kort, levering av papirer og dokumentasjon og så videre. Systemet er ikke veldig digitalt med tanke på viktige dokumenter, noe jeg var veldig vant med fra Norge og ONH, forteller Shaya.

Man står heldigvis ikke alene som norsk, ung student ved 1+5-programmet ved Pécs. Du drar sammen med klassen din fra ONH og fortsetter som klassekamerater ved det ungarske universitetet. 

Jeg går i klasse med de norske studentene jeg gikk sammen med på ONH og dermed hadde jeg allerede noen jeg kjenner fra før her, noe som føltes trygt og godt når vi først kom ned hit. I tillegg har jeg med tiden blitt kjent med forskjellige folk fra andre land gjennom arrangementer og forelesninger, som er felles for alle studentene på trinnet.
 

- Jeg elsker biokjemi!

Det er det ikke mange som gjør, skal vi tro Shaya! Biokjemi er et krevende fag som mange sliter med å «knekke koden» i.

Førsteamanuensis Øyvind Jacobsen og høyskolelektor André Bård Bendiksen ved ONH var begge med på å tenne gløden min i medisinsk kjemi, og helt siden da har jeg elsket alt som baserer seg på kjemi, forteller han.

Såpass bra har det gått for Shaya i biokjemi at han nylig fikk en pris som går til den studenten som har høyest score på eksamen i biokjemi 2 på andreåret i Pécs! 

Den forståelsen jeg fikk for biokjemi på ONH, ga meg en ekstrem fordel når jeg kom ned hit til Pécs.

Shaya fikk en melding etter eksamen fra course director i biokjemi om at han hadde fått maks poeng og at det var veldig mange år siden han hadde sett en slik besvarelse! 

- Jeg er kjempestolt! Og ikke minst noe jeg vil takke Øyvind for - all kunnskapen jeg samlet i Biokjemi på førsteåret mitt, sier Shaya.


Frivillig anatomiarbeid

I tillegg til studiene jobber Shaya som medisinsk sekretær og som frivillig for ONH med noe som heter Anatomikafé. Dette er et opplegg over nett som han holder for ekstra engasjerte studenter som ønsker å få et dypere innblikk i anatomi-faget de skal ha i løpet av førsteåret på ONH. 

Tilbakemeldingene jeg har fått er at studentene er svært fornøyde, og det er noe som gjør meg ekstremt glad og ikke minst motivert til å fortsette videre med.


Vær nysgjerrig!

Shaya har mange baller i lufta, og han trives godt både i Ungarn og med studiet. Han har virkelig funnet sitt kall her i livet. 

- Jeg har lagt hele mitt hjerte inn i studiet, og kommer alltid til å jobbe for å bli den beste legen jeg kan bli.

Neste semester vurderer den flittige studenten å være med på blant annet stamcelleforskning.

Pappa sa til meg: Alltid vær nysgjerrig, alltid gjør det lille ekstra.​

Shaya Irandoust. Foto: Privat
Shaya Irandoust. Foto: Privat

Shayas fem beste tips for fremtidige 1+5 -studenter:

  • Her på Pécs er tempoet kjempehøyt, spesielt i seminarer, så enten må du ha lynrask notatskrivningsskills eller så må du ha lest litt før, og da anbefaler jeg det sistnevnte!
  • Vær så høflig som mulig, i og med at kulturen er litt annerledes fra den man er vant til i Norge. 
  • Velg ungarsk som valgfag. Du får mange poeng for å ta faget, og selv om medisinstudiet i seg selv er på engelsk vil du ikke angre på å lære deg språket, og dermed lære menneskene og kulturen å kjenne i landet du skal bo de neste fem årene.
  • Ikke sammenlign deg selv med noen andre. Gjør ditt beste – og gjør deg selv stolt! Så lenge du er fornøyd med deg selv og fornøyd med det du gjør så klarer du medisinstudiet. 
  • Ikke hør på noen om de sier du ikke kommer til å klare det – du klarer det! 

Les mer om 1+5-programmet her


Tilbake til toppen