Hopp til hovedinnhold
/
Foto: Børre E. Helgerud

Simen har verdens morsomste jobb

I hvert fall hvis du spør ham. Simen har nemlig tatt en bachelorgrad i fysioterapi ved Oslo Nye Høyskole og Saxion University i Nederland. I sin karrierehistorie forteller han om det gode studentmiljøet han var en del av, og om hvordan det er å være fysioterapeut for et fotballag i Eliteserien.  

Publisert i Karrierehistorier Fredag 15. september, 2023 - 10:54 | sist oppdatert Mandag 2. oktober, 2023 - 08:37

Navn: Simen Rygh 
Alder: 29 år 
Hva studerte du og når var du ferdig? Fysioterapi. Jeg var ferdig i Saxion i Nederland i 2019. 
Hva jobber du med i dag? 1. Fysioterapeut og fysisk trener for Strømsgodset 2, G19, G17 og G15 i klubbens Utviklingsavdeling. 2. Fysioterapeut for aldersbestemte norske landslag. 3. Fysioterapeut for Trimmen Fysikalske i Drammen. 


Det som gjorde at Simen valgte fysioterapi-studiet ved Oslo Nye Høyskole var muligheten til å bo i et annet land, og tryggheten ved å starte studiene i Norge. Studerer du fysioterapi starter du nemlig studieløpet ditt med ett år på campus i Oslo, og fortsetter deretter to år ved Saxion University i Enchede i Nederland. Studiet avsluttes med ett år i praksis.

Det var veldig ålreit å bli kjent med en stor klasse med norske studenter før jeg dro til Nederland. Da kjente jeg allerede mange før jeg flyttet. Det føltes veldig trygt på det tidspunktet. Jeg visste at mange flyttet til Nederland for å studere fysioterapi, og hadde hørt mye bra om å bo der, forteller Simen.  

Mange nordmenn og mye moro 

Han trekker frem studentmiljøet på studiet som spesielt bra, og som gjorde at oppholdet hans ble en svært positiv opplevelse.  

Det var veldig kult å være en svær gjeng med nordmenn i en liten nederlandsk by. Vi ble veldig godt kjent, og jeg fikk flere nære venner. Det var også gøy å gå i klasse med folk fra forskjellige steder i verden. Jeg var veldig heldig med klassen min, som var en fantastisk gjeng som ga et fantastisk studentmiljø, forteller han.  

SImen Rygh står sammen med studiekamerater foran Saxion universitetet
Simen dro med en stor gjeng fra Norge ned til Enschede for å studere fysioterapi. Her er han (t.v.) sammen med to studiekamerater, foran Saxion University. Foto: Privat

Simen trivdes godt både på universitetet og i Enchede, byen hvor han bodde. Han forteller at mye av undervisningen de hadde både var praktisk og teoretisk, og at universitetet er kjempestort. Enchede er en liten by, så Simen forteller at det er enkelt å komme seg rundt, spesielt med sykkel. Det er mye forskjellig å finne på i byen, inkludert for dem som er fotballinteressert, slik som Simen.  

Vi hadde mange morsomme kvelder ute på byen, og vi festet med studenter fra både Nederland, Norge og flere andre land. Det var veldig gøy. Ellers så jeg mye på kamper med byens storlag «FC Twente» sammen med vennene mine. Det var alltid et høydepunkt, sier han.  

Simen Rygh
Simen Rygh jobber blant annet som fysioterapeut for Strømsgodset. Her fra lagbilde-fotografering for G19. Foto: Børre E. Helgerud

Fikk nyttige erfaringer i studietiden 

Som de fleste andre, møtte Simen også på noen utfordringer i løpet av studietiden. Han syntes blant annet at praktisk eksamen var vanskelig i starten av studiet, men at det gikk seg til etter hvert. Simen sier selv at han lærte mye i de utfordrende periodene.  

Det viktigste jeg lærte i løpet av bachelorstudiet ved ONH og Saxion var definitivt å jobbe strukturert. Dette slet jeg veldig med de første to årene, men fikk etter hvert mer teken på det. I ettertid har jeg tatt med meg dette inn i arbeidshverdagen og opplever at det gir mindre stress og er veldig nyttig, forteller Simen. 

En utdanning med mange jobbmuligheter 

Fysioterapi er et fag og yrke Simen brenner for. Det gjorde at han klarte legge ned det nødvendige arbeidet i studiet, for å fullføre utdanningen sin og få de jobbene han ønsker seg. Det er også derfor han anbefaler studiet til andre.  

Jeg kunne ikke tenkt meg å jobbe med noe annet i hele verden. Utdanningen er spennende, men veldig tidkrevende. Du må derfor være interessert for å komme deg gjennom studiet. Du har også mange jobbmuligheter i etterkant med utdanning i fysioterapi; sykehus, klinikk, idrettslag, kommunearbeid - for å nevne noe. Det er en glimrende jobb for deg som er sosial og glad i å hjelpe folk, forteller han.  

Opplever mange høydepunkter i arbeidshverdagen 

Som ferdig utdannet fysioterapeut, har Simen en variert og spennende arbeidshverdag. Han har hatt flere interessante og relevante jobber etter fysioterapistudiene, og bruker utdannelsen sin hver dag på de ulike arbeidsplassene sine.  

Jobben min for Godset og Norge består av å bistå unge og lovende fotballspillere fra 12 til 19 år. Arbeidsoppgavene kan være å bli med på kamper, gjennomføre oppvarminger, testing av fysiske ferdigheter, lage treningsprogram, overvåke vekst, holde foredrag, forebygge, undersøke og behandle skader. Ved Trimmen Fysikalske undersøker og behandler jeg skader hos både idrettsutøvere og hverdagshelter.  

Simen Rygh på fotballbanen
Arbeidsoppgavene som fysioterapeut er mange og varierte. Her er Simen på plass på fotballtrening. Foto: Børre E. Helgerud.  

I tillegg til å hjelpe dem som trenger det, forteller Simen at noe av det morsomste han opplever i arbeidshverdagen er når det blir seier til Godset eller landslagene han jobber med. Det er verdt å jobbe kvelder og helger, forteller Simen, siden jobben hans er verdens morsomste ifølge han selv. 

Treningsleir, samlinger og bortekamper med gode kollegaer er også store høydepunkter. Ellers er det å bare henge rundt på stadion eller klubbhuset og snakke med folk også veldig fint. I tillegg er det veldig givende å hjelpe mennesker på Trimmen, som ikke nødvendigvis er idrettsutøvere, med å jobbe mot vanlige hverdagslige mål som betyr mye for den enkelte, forteller han.  

Simens tips til fremtidige studenter

Bruk mye tid på lære deg hva du faktisk blir testet i på eksamen, og øv på det. Og ikke grav deg ned om du går på noen smeller med dårlige karakterer. Hvis du virkelig vil bli fysioterapeut, så klarer du det! 


Tilbake til toppen