Solidaritet med krigsofre
Våre tanker går til alle dem som er berørte av krigen i Midtøsten og som står i ubegripelige og vonde situasjoner som følge av denne konflikten.
Publisert i Nyheter Torsdag 16. november, 2023 - 08:46 | sist oppdatert Torsdag 16. november, 2023 - 12:12
Vi tenker spesielt på alle sivile ofrene blant palestinere og israelere, og særlig på barna som opplever grusomheter.
Vi ved Oslo Nye Høyskole vil også vise omsorg og støtte til våre egne studenter og ansatte som er berørte av krigen. Under kan du derfor lese mer om hvilke grep du kan ta for å håndtere krisesituasjoner som dette. Trenger du noen å prate med, finner du også kontaktinformasjon til ulike tilbud nederst på denne siden.
Ivareta din psykiske helse i krisesituasjoner
Syns du det er mange triste og overveldende nyheter om dagen? Føler du deg maktesløs? Det er du ikke alene om.
Krig i verden preger også oss her i Norge. I møtet med et nyhetsbilde som viser krigens grusomheter er det klart at dette gjør noe med oss mennesker. Mange kjenner på frykt, noen på tristhet eller sinne og andre igjen på håpløshet og avmakt.
Vår programansvarlig, psykolog Andreas Berg Krosby, har satt sammen noen råd for å bevare god psykisk helse i krisesituasjoner slik som den vi nå står overfor.
Hvordan kan vi holde oss oppdatert, men samtidig ivareta vår egen mentale helse på best mulig måte?
Vi mennesker er ulike, så det er store forskjeller på hva vi trenger for å mestre slike situasjoner. Gode tips og råd vil ikke nødvendigvis fungere for alle, imidlertid er det noen grep vi kan ta:
- Husk at det er normalt, og ikke farlig, å reagere.
- Ta kontroll på mengden informasjon du får. Ta et bevisst valg om når du skal sjekke nyhetene og sosiale medier, i stedet for å sjekke inn hele tiden. Et enkelt grep kan være å ikke lese nyheter rett før du legger deg, eller med en gang du står opp.
- Du har lov til å leve ditt liv selv om grusomheter pågår andre steder. Det betyr ikke at du ikke bryr deg! Du trenger ikke ha dårlig samvittighet for å gjøre vanlige, hyggelige ting. Å møte venner, le og ha det godt er bra for deg.
- Noen finner trøst i å bidra med noe. Å donere penger eller engasjere seg i hjelpetjenester kan bidra til å redusere følelser av uro, frykt og tristhet.
- Et kanskje utslitt, men samtidig så viktig, råd er å ikke sitte alene med sine tanker og følelser. Snakk med noen! Snakk med en venn, familie, kollega, eller medstudent. Del dine bekymringer og katastrofetanker.
- Selv om det er normalt å ha mange tanker og følelser rundt dette vil det være noen som blir ekstra preget. Blant annet kan mennesker som tidligere har opplevd krig eller lignende traumatiske situasjoner ha en økt sårbarhet. Ikke nøl med å ta kontakt med fastlegen din hvis de følelsesmessige reaksjonene hindrer deg i å fungere godt i hverdagen.
- Helt til slutt: Hat, hatefulle ytringer og fordommer fører ikke til noe positivt. Nå mer enn noen gang er det viktig å holde en konstruktiv tone i debatten, særlig i sosiale medier.
Trenger du noen å snakke med?
- SiO-rådgivning: SiO Psykisk helse- og rådgivningstjenesten, helsesykepleier og livsstilveileder er et lavterskeltilbud for deg som student i SiO.
- Studenttelefonen ved Mental Helse: 116 123 (tast 3). Studenttelefonen er et gratis og anonymt lavterskeltilbud for alle studenter og elever som trenger noen å snakke med. Vi har god kjennskap til studentlivet, og vi har taushetsplikt. Hjelpetelefonen er et døgnåpent telefontilbud, og har også døgnåpen chat.
- Kom innom kontoret til studentrådgiveren din hvis du trenger noen å prate med. Vi har åpen dør i hele vår åpningstid: Mandag-fredag 09-15.30.
- Ta en tur til campus som er åpent, hvor det er veldig hyggelig å sitte på loftet, lesesalen eller å booke et grupperom med en venn, slik at du ikke blir sittende alene med bekymringene dine. Husk at det på mandager serveres gratis suppe på loftet. På onsdager er det gratis kaffe.