Hopp til hovedinnhold
/
Oscar studerer medisin ved universitetet Semmelweis i Budapest i Ungarn. Foto: Privat

- Spis hvalen én bit av gangen

Det er medisinstudent Oscar Nakken sitt beste tips til andre studenter. For når medisinstudiene i Ungarn kan bli utfordrende, jobber han seg gjennom dem – en bit av gangen. Les mer om Oscar sine erfaringer med medisinstudier i Ungarn, og få gode tips til forberedelser før studiene.

Publisert i Studenthistorier Torsdag 4. april, 2024 - 18:59 | sist oppdatert Fredag 5. april, 2024 - 10:40

Navn: Oscar Nakken
Alder: 25
Hva studerer du, og hvor? Jeg studerer medisin ved Semmelweis University i Budapest, Ungarn. Jeg begynner i 5. klasse nå til høsten. Før jeg begynte her gikk jeg på Foss VGS i Oslo. 


Har du alltid visst at du ville studere medisin, og hvordan fant du ut at dette var det du ville?

Jeg bestemte meg for å studere medisin etter at jeg var ett år i Forsvaret. Jeg tjenestegjorde som «medic» - eller sanitetssoldat – i 2. bataljon, og i løpet av det året jobbet jeg tett med sykepleiere og leger. Jeg synes året i Forsvaret var ekstremt givende, og det var veldig spennende å jobbe med akutte skader og andre traumer. Legene og sykepleierne jeg ble kjent med, anbefalte meg å søke medisin.

Hvorfor valgte du Semmelweis?

En av legene i troppen hadde tatt sin utdanning ved Semmelweis og anbefalte skolen sterkt. Han advarte meg om hvor krevende undervisningen ved universitetet er, men garanterte meg også at jeg ville bli svært dyktig dersom jeg valgte å ta graden min gjennom Semmelweis. 

Oscar Nakken med munnbind og i legefrakk
Oscar er på sitt femte år på medisinstudiene i Budapest. Her med utstyret klart for undervisning i indremedisin. Foto: Privat

For å komme inn på Semmelweis må du ta en opptaksprøve. Hvordan forberedte du deg til denne? Har du noen tips til de som skal ta opptaksprøver?

Jeg hadde hatt mye biologi på videregående, men jeg hadde ikke tatt kjemi eller fysikk. Jeg bestemte meg for å ta kjemi 1 på Bjørknes privatskole. Samme halvåret som jeg tok kjemi, leste jeg mye til opptaksprøven og tok også ONH sitt forberedende kurs. Dette kurset opplevde jeg som svært nyttig. Det er klart at man ikke kan gå igjennom alt av materialet på et så kort kurs, men det var en nyttig ressurs og hjalp meg med motivasjonen.

Jeg anbefaler deg som vurderer å søke på medisin, å se på forberedelsen til studiet som en investering. Ikke tenk på at du skal stå på eksamen første året, men tenk heller at du vil få bruk for alt du klarer å lære FØR du starter. Hvis jeg skulle gjort alt på nytt, hadde jeg sørget for at jeg kunne Biologi 1 og 2, Kjemi 1, Fysikk 1 og S2 eller R1 Matematikk fra det norske skolesystemet.  

Medisinstudier er kjent for å være tøffe. Hva er dine beste tips til en ny medisinstudent i utlandet?

Så lenge man er motivert og villig til å arbeide, så går det stort sett alltid greit. Det kan være lurt å se på det som en treningscamp. Det er ikke forventet at du kommer dit i toppform, men hvis du hører på trenerne dine og de som har gjort det før deg, så kommer du i toppform. Og husk at det finnes bare én måte å spise en hval på; en bit av gangen. 

Har du hatt noen utfordringer i studietiden?

Absolutt. Det er krevende å studere i utlandet, så alle møter på utfordringer. Livet utenfor studiene fortsetter selv når man fokuserer på studiet. Det er jo blant annet ting som skjer hjemme som kan påvirke deg. Personlig kommer jeg nok til å bruke syv år på å fullføre graden (som man normalt gjør på seks år), men dette er noe jeg hadde akseptert at kunne skje allerede før jeg startet på studiet. 

Hvordan kom du deg gjennom dem?

Jeg har hatt fine venner og et godt nettverk rundt meg. Jeg er ikke den første som har kjent på slike utfordringer. Min anbefaling er å snakke med venner og å ringe hjem til familien. Det er også lurt å bo med noen man kan snakke med om ting. 

Faglig sett gjelder det å ta ting et skritt om gangen. Dersom man virkelig vil dette, så kommer man seg gjennom til slutt. 

Oscar og kompisen Itay i legefrakker
Her er Oscar (t.h.) og kompisen Itay på vei inn til obduksjonssalen. Foto: Privat

Hva er fordelene med å studere medisin i utlandet?

Jeg er svært overbevist over fordelene ved å studere på Semmelweis. Jeg vet at vi blir veldig dyktige. Vi lærer veldig mye teori og har mange fag man ikke har på studiet i andre land. Semmelweis er et universitet som har utdannet medisinere i mer enn 250 år. Universitetet er anerkjent internasjonalt og har en rik historie og kultur når det kommer til å produsere dyktige leger. 

Jeg vil også understreke at den teoretiske kompetansen man sitter igjen med etter å ha hatt undervisning på Semmelweis, er svært god. Jeg har nå fått jobbet litt i norsk helsevesen, og kjenner på en god mestringsfølelse på jobben. 

Hvordan opplever du studentmiljøet i Budapest og på Semmelweis?

Jeg opplever studentmiljøet på Semmelweis som veldig godt. Det er et stort internasjonalt miljø med folk fra hele verden. Det er klart at nordmenn har en tendens til å henge mest med andre nordmenn, men det er mange muligheter for å hive seg med på andre internasjonale arrangementer, fester og turer. 

Hva gjør du på fritiden når du ikke leser skole?

Jeg trener og spiller gitar. Jeg, som alle andre, ser selvfølgelig også på filmer og serier. Nå som jeg ikke lenger er aktiv i ANSA, får jeg mye mer fritid fremover, og da skal jeg nok finne meg en ny hobby eller to!

Du har vært leder for ANSA Budapest. Kan du fortelle litt om det? 

Jeg har sittet i styret til ANSA Budapest siden første året mitt i Ungarn. Jeg var leder i ANSA fra 2021-2023. ANSA har arrangementer og samlinger for elever i Budapest jevnt i løpet av året, samt andre tilbud. 

Jeg føler at jeg har fått gjort mye i ANSA og sa meg til slutt ferdig før sommerferien. Det er veldig krevende å sitte med et lederverv ved siden av studiet, særlig de første par årene av studiene ved på Semmelweis. Jeg har bestemt meg for å ha litt mer fritid de neste par årene.

Les mer om ANSA her →

Hva er fordelene med å være med i ANSA?

Jeg anbefaler alle som skal studere i utlandet sterkt til å melde seg inn i ANSA. Som ANSA-medlem får du tilgang på en god forsikring som mange av elevene her nede bruker. Du blir også del av et stort og spennende studentmiljø. ANSA arrangerer turer, samlinger, og mye spennende! 

Hva er dine tanker og mål for fremtiden?

Jeg har mange interesser og synes mye er spennende, så det er vanskelig å spå hva fremtiden kan bringe. Derfor følger jeg mitt eget råd; spiser hvalen én bit av gangen. Så jeg er fortsatt åpen for mye forskjellig. Jeg ser likevel for meg at jeg kanskje ender der jeg startet - i Forsvaret. 


Tilbake til toppen