Hopp til hovedinnhold
/
Under Arendalsuka snakket Simen (i midten) om konsulentenes rolle i det grønne skiftet med konsulentselskapene Asplan Viak AS, PWC, Sweco og Atea. Foto: Privat

Fra internasjonale studier til klimapolitikk

Under studietiden lærte Simen seg at det er viktig med hardt arbeid, og å kunne ha det gøy samtidig. Etter å ha fullført sin bachelorgrad i Internasjonale studier fra Oslo Nye Høyskole, jobber han nå med interessante temaer som klima og miljø. Les hans karrierehistorie her! 

Søk på studier her 

Publisert i Karrierehistorier Mandag 28. november, 2022 - 11:37 | sist oppdatert Torsdag 1. desember, 2022 - 09:25

Navn: Simen Bro Windheim 
Alder: 29 år 
Hva studerte du og når var du ferdig på Oslo Nye Høyskole? Studerte Internasjonale studier ved ONH (da kalt Bjørknes Høyskole), og var ferdig sommeren 2019. 
Hva jobber du med nå? Jeg jobber som prosjektleder for Klimapartnere.  
 

Lidenskap for klima og miljø 
Simen jobber i dag med klimaendringer, og som prosjektleder i Klimapartnere bistår og utfordrer han virksomheter i Norge, særlig fra næringslivet, med kutte utslipp som skader klimaet vårt. Klimapartnere er et samarbeid mellom privat og offentlig sektor, og består i dag av cirka 400 virksomheter som jobber aktivt med å kutte egne klimagassutslipp. Simen jobber med å koordinere det som skjer nasjonalt, og med å dele klimafaglig kunnskap. Og selv om det er frustrerende å se hvor sakte endringene noen ganger skjer, er han lidenskapelig opptatt av klima og miljø. 

Det er inspirerende å se løsninger på klimaproblemet, og få en forståelse for at det faktisk er praktisk mulig å gjennomføre den grønne omstillingen slik at vi kommer til et lavutslippssamfunn en gang i fremtiden, forteller Simen. 

en gruppe mennesker som jobber med klimapolitikk
Sammen med fire andre klima&miljø-organisasjoner (Miljøfyrtårn, Næring for Klima, Skift og UN Global Compact), overrakte Simen (t.v.) en liste med krav til klimaregnskap for norske bedrifter til klima- og miljøminister Espen Barth Eide. Foto: Privat

Et brennende hotell 
Da han skulle velge studiested vurderte Simen å begynne på UiO, men valget falt på ONH på grunn av høyskolens muligheter til å reise utenlands. I begynnelsen av sine internasjonale studier ved ONH, syntes Simen at tematikken «krig og fred» virket mest spennende, men interessen for klima og miljø ble stadig større jo lengre ut i studiene han kom. Det resulterte også i at han søkte på mastergraden Climate Change: Environment, Science and Policy, som han fullførte i 2020 ved King's College i London. 

Klimaendringene har potensialet til å forsterke og forverre alle problemene vi allerede har. Jeg sammenligner det på et forenklet vis med et hotell, hvor gjestene krangler om hvem som skal ha det beste rommet og spise den beste maten. Men hotellet brenner. Da merket jeg tidlig at jeg helst ville jobbe med å slukke brannen, forteller han.  

Godt studentmiljø 
Simen var aktivt med i studentmiljøet under studietiden sin, og var blant annet leder for Linjeforeningen for Statsvitenskap og Internasjonale relasjoner og Fadderuken. I tillegg tok han et internship Genève for UNHCR i løpet av bacheloren sin. Mellom studier, internship og deltidsjobbing ble det knapt med tid til andre ting for Simen, men han forteller at det gikk likevel. Kanskje det var på grunn av studentmiljøet, som han selv sier at han lærte mye av.  

Studentmiljøet var engasjerende og kunnskapsrikt, og jeg lærte mye faglig og sosialt fra mine medstudenter. Lærerne var veldig flinke til å fylle på i undervisningen med historier fra egne erfaringer, og kanskje spesielt på turene vi hadde. I tillegg var de veldig tilgjengelig når man trengte råd for å søke seg videre på mastergrad. Jeg lærte også at hardt arbeid betaler seg, men at det er minst like viktig å ha det gøy underveis, deler Simen.  

tre personer foran tre med høstblader
Bildet er fra signeringen av en klimaregnskapsverktøy-avtale mellom Klimapartnere og Asplan Viak AS. Foto: Privat

 

Simens tips

Tips til studenter som ønsker å jobbe i samme bransje 

- Finn et område du ønsker å jobbe innenfor, og ta utdanningen innenfor det. Så kan du fylle på med klimakunnskap underveis. Vil du for eksempel jobbe med bistand kan du ta utdannelse i det, også ta valgfag som gjør at du retter utdannelsen mot bistand OG klima.

- Samfunnet trenger mye klimakunnskap, men vi trenger ikke for mange med like bred utdannelse innenfor klima som meg. Man kan for eksempel spisse seg inn på fornybar energi, sirkulær økonomi, finans, mote, matindustrien osv.

- Ettersom vi skal bli et lavutslippssamfunn trengs det klimaløsninger i alle sektorer, så derfor ville jeg kombinert en utdanning med det feltet du er mest engasjert i rundt klima. For eksempel hvordan vi kan få en bærekraftig klesindustri. 

Råd til fremtidige studenter 

- I tillegg til å få gode karakterer; engasjer deg, engasjer deg, engasjer deg, engasjer deg! Det gjør virkelig en stor forskjell når det gjelder å få kontakter innenfor arbeidslivet, og du kommer ut av studiene med erfaring på cv-en. Jeg kan ikke understreke dette nok. 


Tilbake til toppen