The Lancet: Global økning i ultraprosesserte matvarer utgjør en stor trussel mot folkehelsen
En ny serie på tre artikler i The Lancet viser hvordan ultraprosessert mat overtar globale kosthold, hvordan den påvirker helsen vår negativt, og hvorfor det trengs tydelige politiske tiltak og bedre matsystemer for å snu utviklingen.
Publisert i i dag kl. 15:08:55 | sist oppdatert i dag kl. 15:46:51
En presserende helseutfordring
Serien – som er skrevet av 43 internasjonale eksperter - viser hvordan økningen i inntaket av ultraprosesserte produkter utgjør en presserende helseutfordring som krever koordinerte politiske og samfunnsmessige tiltak. Vår høyskolelektor Marit Kolby er medforfatter på artikkel 1 og forteller at serien svarer på et akutt behov for å samle kunnskapen, slik at både fagfolk og politiske beslutningstakere kan bli bedre informert.
Temaet ultraprosessert mat og folkehelse omfatter alt fra ernæringsbiologiske mekanismer til psykologi, ernæringsepidemiologi og samfunnsernæring. Samtidig inkluderer feltet analysen av hvordan matsystemer, global industriøkonomi, markedsføring og næringslivets politiske påvirkningsarbeid driver produksjon, distribusjon og konsum av ultraprosesserte produkter verden over.
«For de som ikke har fulgt med på forskningen som har pågått i mer enn 15 år, har det vært krevende å skulle lese seg opp til en overordnet forståelse og innsikt av hvordan det nye, profittstyrte matsystemet påvirker både individer og samfunn negativt, og hva som må til for å endre det» forklarer Marit Kolby.
Debatten om forskningen på ultraprosesserte kosthold har vært preget av tekniske avsporinger og mangelfull gjengivelse av kunnskapsgrunnlaget. Det har hersket forvirring både i fagmiljøer og hos forbrukere - delvis skapt av aktører som ikke har ønsket fokuset.
Det har gjort det vanskelig å løfte samtalen opp på det nivået den hører hjemme, med fokus på samfunnsmessige konsekvenser av at industrien som lager ultraprosesserte produkter dominerer matsystemet vårt – med negative konsekvenser for folkehelse og bærekraft.
«Nå er det enklere for både fagfolk og beslutningstakere å sette seg inn i hele kunnskapsgrunnlaget, og det vil forhåpentligvis løfte diskusjonen opp på et mer konstruktivt nivå» sier Marit Kolby.
Oppsummert evidens for negativ påvirkning fra ultraprosesserte kosthold
Serien oppsummerer den omfattende forskningen som viser hvordan ultraprosesserte produkter øker på bekostning av råvarer og minimalt prosesserte måltider, noe som forringer kvaliteten på kosthold og øker risikoen for en rekke sykdommer. Den imøtekommer også tidligere kritikk, men gjør det klart at selv om videre forskning er nyttig, er kunnskapsgrunnlaget allerede solid nok til at folkehelsetiltak bør iverksettes umiddelbart.
Behov for strukturelle tiltak
Forfatterne forklarer hvorfor løsningen på problemet med ultraprosesserte kosthold må være strukturelle, ikke individuelle, og hvorfor folkehelsepolitikk må utformes uavhengig av industrien. De beskriver hvordan effektive tiltak må rette seg mot hele matsystemet – fra strengere regulering av ingredienser og prosesser, til endringer i matmiljøer gjennom merking, markedsføringslover, avgifter og offentlige innkjøp, og de påpeker behovet for å endre landbruks- og handelssystemer.
Den nødvendige reguleringen av industripåvirkning
Artikkelserien viser at problemet med ultraprosessert mat ikke skyldes individuelle valg, men et matsystem dominert av globale selskaper som driver frem ultraprosesserte kosthold gjennom lønnsomme produkter, aggressiv markedsføring og politisk påvirkning. Selskapene bruker strategier kjent fra tobakksindustrien for å skape tvil, forsinke reguleringer og påvirke politikken, og de motarbeider fagpersoner og tiltak som kan beskytte folkehelsen. Forfatterne understreker behovet for å begrense industriens innflytelse for å sikre at folkehelse prioriteres foran profitt.
Det norske inntaket av ultraprosesserte produkter er høyt
Det norske kostholdet er intet unntak fra den globale utviklingen, og preges nå i stor grad av de omfattende prosesserte industriproduktene.
- Basert på data fra Norkost 4, kommer omtrent halvparten av energiinntaket hos voksne nordmenn fra ultraprosesserte produkter – noe som plasserer oss blant de land i verden med høyest inntak.
- Rundt 60 % av alle varer vi kjøper i dagligvarebutikker er ultraprosesserte, og disse står for omtrent halvparten av matbudsjettet.
- Nivået har ligget stabilt høyt minst siden 2005–2013, og nyere analyser fra 2019 tyder ikke på noen tydelig reduksjon.
- For barn og unge er en betydelig andel av energien knyttet til typiske kilder til ultraprosessert mat, slik som brus, snacks, godteri, og industribakst, men vi mangler presise studier på barn og unges inntak i Norge.
Den norske sykdomsbyrden fra kostrelaterte helseproblemer er høy
I Norge har vi svært høye og økende helseutgifter og helsetjenesten presses stadig hardere. Sykefraværet er svært høyt. Skal vi bremse utviklingen, må Norge satse langt mer på forebygging – særlig tiltak som gjør det enklere å velge sunnere mat og redusere risikoen for kostholdsrelaterte sykdommer. De fleste sykdommene som belaster Norge i dag kan forebygges, og her er kosthold en av de viktigste faktorene. Kunnskapsgrunnlaget i Lancet-serien og endringene som foreslås representerer her et veikart for endring.
Forfatterne av Lancet-serien mener tiden er overmoden for omfattende, global kursendring. Marit Kolby presiserer:
«Uansett hvordan man måler, finner man at mer ultraprosessert mat henger tett sammen med dårligere helse. Vi må aldri slippe dette av fokus i de fremtidige diskusjonene som unektelig vil komme. Med omfattende sykdomsbyrde i befolkningen, og stadig økende sykefravær som følge, er vi nødt til å komme i forkant av helseproblemene. Det kan vi få til gjennom strukturelle endringer. Med på kjøpet vil vi få gjenopprettet et mer velfungerende matsystem - fra jord til bord» sier Kolby.
Oppsummeringer av Lancet-serien
I de påfølgende avsnittene kan du lese hovedbudskapet fra de tre artiklene.
1. Ultra-processed foods and human health: the main thesis and the evidence
Den første artikkelen i Lancet-serien oppsummerer hva forskningen i dag viser om ultraprosessert mat – og hvorfor dette anses som et alvorlig folkehelseproblem. Den bygger på tre hovedhypoteser:
- Ultraprosesserte produkter har tatt over store deler av matsystemet vårt.
På få tiår har ferdigprodukter og industrimat fått en stadig større plass i kostholdet i de fleste land. Disse produktene fortrenger tradisjonelle måltider og sprer seg nå raskt også til land som tidligere hadde lave nivåer av ultraprosessert mat. - Et kosthold dominert av ultraprosesserte produkter gir dårligere kostkvalitet.
Jo mer ultraprosessert mat man spiser, desto færre næringsstoffer får man i seg – og desto flere stoffer som kan være skadelige. Produktene er også ofte hypervelsmakende og designet for overkonsum. - Et høyt inntak av ultraprosessert mat øker risikoen for en lang rekke sykdommer.
Mer enn 100 store studier viser økt risiko for:- overvekt og fedme
- type 2-diabetes
- høyt blodtrykk og ugunstige blodfettverdier
- hjerte- og karsykdom
- mage–tarmsykdom
- nyresykdom
- depresjon
- for tidlig død
Artikkelen konkluderer med at helheten i forskningen nå støtter en tydelig årsakssammenheng. Den tar også for seg vanlig kritikk av NOVA-klassifiseringen, og viser at innvendingene ikke endrer hovedbildet.
2. Policies to halt and reverse the rise in ultra-processed food production, marketing, and consumption
Artikkelen viser at problemet med ultraprosessert mat ikke kan løses ved at enkeltpersoner tar bedre valg. Det trengs politiske tiltak på flere nivåer:
- Selve produktene
Regulering av ingredienser, tilsetningsstoffer og prosesser, ikke bare reformulering av produkter. - Matmiljøene vi lever i
- tydelig merking av ultraprosesserte produkter
- begrensninger på markedsføring, særlig mot barn
- skatter/avgifter på usunne produkter + subsidier av sunne
- tiltak i skoler og offentlige institusjoner
- Store matkonsern og detaljhandel
De påvirker politikk og markedsføring i stor skala. Tiltak må utvikles uavhengig av industrien. - Matforsyningskjeden – fra jord til bord
- støtteordninger for ferske råvarer
- endringer i jordbrukspolitikk og offentlige innkjøp
- utvikling av sunne, praktiske matalternativer
3. Towards unified global action on ultra-processed foods
Artikkelen viser hvordan sterke, globale matkonsern påvirker politikk, forskning og forbrukermønstre på måter som ligner strategiene til tobakksindustrien.
Tre hovedpoeng
- Selskapene driver frem ultraprosesserte kosthold globalt.
- Industrien blokkerer politiske tiltak som kan beskytte helsen.
- Fagpersoner og folkehelsearbeidere motarbeides.
Hva må til for å beskytte befolkningen?
- Regler som hindrer interessekonflikter
- Tydelige rammer for industriens påvirkning
- Mer åpenhet om lobbyvirksomhet
- Uavhengige ekspertgrupper
- At myndigheter og FN unngår samarbeid med selskaper som tjener på ultraprosessert mat
- Styrking av sivilsamfunn, helsepersonell og uavhengige forskningsmiljøer