Hopp til hovedinnhold
Hopeless teen girl listens to advice from unrecognizable female therapist
Foto: Getty Images

- Nå føler jeg at det jeg gjør, faktisk har betydning for samfunnet

I denne kvalitative studien analyserte vi intervjuer med unge domfelte som gjennomførte samfunnsstraff. 

Full tittel:
«Nå føler jeg at det jeg gjør, faktisk har betydning for samfunnet»: En kvalitativ analyse av unge domfeltes opplevelser av samfunnsstraff

Forfatter:
Ella Marie Sandbakken

Medforfatter:
Lene Bakker, Christina Fjæren Neteland, Johanna Jensen Helgeland, Mia Tordhol Stensby, Trine Frimannslund, Christian Andrés Palacios Haugestad

Tidsskrift:
Nordisk tidsskrift for ungdomsforskning


Vi fant at samfunnsstraff opplevdes som en bevisstgjøring på ansvaret for å ikke gjenta kriminelle handlinger. I tillegg var det viktig med en tillitsfull relasjon til kontaktpersonen den domfelte hadde gjennom straffegjennomføringen. Vi fant også at noen typer tiltak i samfunnsstraffen opplevdes spesielt meningsfulle. Funne drøftes i lys av samfunnspsykologisk teori som vektlegger «mattering» - følelsen av å bety noe i samfunnet.

Abstrakt

Samfunnsstraff er en viktig arena for forebygging av gjentakelse av kriminalitet hos unge domfelte i Norge. Gjennom kvalitative, semistrukturerte intervjuer med seks unge domfelte belyser vi hvordan de opplevde å gjennomføre samfunnsstraff. I vår tematiske analyse av intervjuene kom vi frem til tre temaer. 

I det første temaet, Samfunnsstraff som en «reality check», viser vi hvordan samfunnsstraffen fikk intervjudeltakerne til å bli mer bevisste på sitt ansvar for å unngå kriminalitet i fremtiden. I det andre temaet, Betydningen av å bli møtt med likeverd og respekt, ser vi hvordan deltakerne fortalte om en tillitsfull relasjon med sin kontaktperson hos Friomsorgen. De vektla i tillegg viktigheten av å bli møtt med likeverd og gjensidig respekt fra offentlige instanser for å ha tillit til systemet. I det siste temaet, Tiltakenes potensial for mening og selvrefleksjon, viser vi hvordan deltakerne opplevde selve innholdet i straffen. Spesielt ble kurs og tiltak rettet mot selvrefleksjon og arbeid med mennesker beskrevet som meningsfulle. 

Vi drøfter disse funnene i lys av det samfunnspsykologiske rammeverket mattering: viktigheten av å bety noe. Våre funn viser hvordan samfunnsstraffen kunne være en kontekst som la til rette for at unge domfelte kunne oppleve de to komponentene av mattering: å bli verdsatt og å bidra med verdi. Vi argumenterer for at en slik tilnærming kan bidra positivt i arbeid med unge domfelte, og drøfter funnene i lys av tidligere forskning på unge menneskers prosesser med å avstå fra kriminalitet.

Les hele artikkelen
 


Tilbake til toppen