Hopp til hovedinnhold
/
Har du eksamensnerver? Psykolog og høyskolelektor Andreas Berg Krosby gir deg noen gode råd (Foto: Unsplash)

Eksamensnerver?

Eksamensperioden. Den kommer hver gang. Etter et allerede fullstappet og til tider hektisk semester, så skal det hele avrundes med det aller verste: Eksamen! For noen går dette uten store emosjonelle kvaler, men for veldig mange er dette en tid preget i stor grad av såkalte «nerver». Hvis dette gjelder deg, fortvil ikke. Du er ikke alene om det, og det er mulig å gjøre noe med.

Publisert i Studentnytt av Andreas Berg Krosby Fredag 15. mai, 2020 - 22:12 | sist oppdatert Onsdag 23. mars, 2022 - 11:20

Se alle våre psykologistudier

«Nerver» er jo egentlig et litt misvisende ord. Nerver er jo noe vi burde være glade for å ha, det er jo de ledningsbanene i kroppen som formidler impulser og beskjeder rundt så vi mennesker kan fungere så fantastisk sammensatt som vi kan. Men når vi snakker om eksamensnerver, så er det heller en folkelig måte å beskrive de stressresponsene vi opplever rundt eksamenstiden på – som de fleste studenter kjenner godt til.

Stress kan gi fysiske stressresponser i kroppen

Dette kan innebære mye mentalt stress, med bekymringer, grublinger, negativt tankekjør, frykt for utfallet av eksamen og tidvise vansker med konsentrasjon og hukommelse (som jo er ganske viktig i akkurat denne perioden). Det innebærer også ofte fysiske stressresponser i kroppen, som økt hjertebank, svetting, kvalme, forandret appetitt og -søvnmønster. Og for noen få, men ikke for de fleste, så kan alle disse responsene arte seg på en så sterk måte at vi kan tenke at det går ut over grensene for det som er normalt, og vi kan karakterisere det som en reell angsttilstand.

Gi deg selv lov til å være litt stressa!

Internett er fulle av lister over tips til å overkomme eksamensnervene, og jeg skal komme inn på flere av de her altså.
Men aller først har jeg et behov for å si: Gi deg selv lov til å være litt stressa! Mange opplever nemlig at stresset ved å bli stressa bare gjør alt enda verre.
Altså, at det å kjenne på disse stressresponsene gjør at det bare blir enda mer av dem, fordi du ikke vil ha dem der i utgangspunktet eller tenker at det er feil av deg å ha dem.

Dette kan starte en ond sirkel av stress og bekymring. Det er jo på mange måter forståelig, vi mennesker ønsker jo ikke smerte og ubehag. Men samtidig så er nettopp ubehag en stor del av det å leve. Vi kommer i situasjoner i løpet av livet som er skumle, smertefulle og utfordrende. Gjør vi ikke det, tror jeg livet blir ganske kjedelig og meningsløst til slutt. Så i stedet for å bare kjempe imot nervene, stopp først opp og si at det er greit at de er der. Ikke i dagevis og på en måte som hindrer deg i å pugge og lære deg det du trenger. Men i alle fall for noen minutter eller timer, tillat deg å være så menneskelig at du reagerer på en vanskelig tid i livet! Pust inn og ut noen ganger og si til deg selv at dette er helt normalt, du deler det trolig akkurat nå med de fleste av dine medstudenter.

Deretter kan du se på denne lista og ta noen grep:

Forberedelser. Det aller beste rådet for å minimere eksamensnerver er – sorry å si det – å ha strukturert seg såpass godt gjennom semesteret at du har oversikt over pensum og ikke bare må krampelese de siste dagene. Har du laget disposisjoner over pensum, lest på de måtene du trives best med og jobbet med tidligere eksamensoppgaver så står du trolig tryggere i denne tiden. Kanskje er det for sent for dette semesteret, men prøv å huske det til neste gang.

Avspenning og pust.
Når vi mennesker blir stressa, skjer det automatisk noen fysiologiske reaksjoner som respons på situasjonen. En av disse er at pusten vår endrer seg, fra å være dyp (ned i magen) til å bli kortere og hurtigere (mer øverst i brystet). Dette er en helt naturlig reaksjon i møte med fare som vi må ha for å være klar for å gå i kamp eller flykte. Men er eksamen egentlig så farlig at vi trenger de samme stressresponsene som hvis vi møter noe som truer oss på livet? Eller kan vi ta tak i og endre dette?

Mindfulness er etter hvert blitt et slags motebegrep, men i sin opprinnelige form er dette noe mange har svært godt utbytte av. Kort fortalt handler det om å fokusere på det som skjer akkurat her-og-nå, i stor grad hvordan du puster, og å akseptere at tanker og andre forstyrrelser er tilstede, men at de ikke trenger å ta hovedplassen i hjernen din. Dette vil kunne bidra til at både de kroppslige og mentale stressymptomene kan avta litt, og skuldrene kan senke seg. Vi kan altså gjeninnta kontroll over pusten vår og fokusere på å få den lenger ned mot magen, og dette vil kunne redusere muskelspenningene i kroppen. Så finn en av de utallige mindfulness-appene på markedet og pust deg roligere!

Flytt fokus.
Det er lett å bli sittende fast i negative tanker om alt man ikke kan og ikke får til i en slik periode. Forsøk å se det fra den andre siden: Hva kan du? Det er ofte mye mer enn man tror. Hva har du klart før, på tross av at du da kanskje også hadde en opplevelse av å ikke få til noe? Hvis en venn av deg sa til deg at hen ikke kunne noe – hva ville du fokusert på og sagt til vedkommende? Hvordan ville du oppmuntret hen? Hvorfor ikke tillate seg å være litt hyggelig med seg selv i en slik situasjon også?

Gjør noe annet. 
Ikke få dårlig samvittighet hvis du ikke bare leser, selv dagene før eksamen. Gå en tur ut, snakk med noen hyggelige venner, se en film, tren. Du kan tenke at det frarøver deg verdifull lesetid. Jeg tenker det kan snus: Det gir deg mer overskudd til effektiv lesing.

Ta vare på grunnleggende behov.
Kroppen trenger mat, drikke, hvile og søvn – også i eksamensperioden. Kanskje ekstra i eksamensperioden! Så husk disse grunnleggende behovene.

Hvor ille kan det gå?
Er du en som bekymrer deg mye? For mange kan eksamensnerver få stor styrke fordi tankene våre styrer oss inn i en helt ulogisk rekke av potensielle negative konsekvenser. Dette kan skje uten at vi er så bevisst at vi gjør det, så stopp kanskje opp litt og tenk gjennom: Hva tenker du er det verste som kan skje på eksamen? At det blir ubehagelig vet vi at det er, eksamen er sjeldent gøy. Men tenker du at du aldri får det til? Tenker du at du stryker? Tenker du at du skuffer alle andre? Tenker du at et dårlig resultat viser at du er et dårlig menneske? Tenker du at et dårlig resultat ødelegger fremtiden din? Tenker du at livet ditt tar slutt ved et dårlig resultat? Mange er ikke helt klar over hvor lang bekymringsrekka av tanker egentlig er, for det skjer ofte ubevisst. Hvis det innerst inne er en frykt for at familien blir dypt skuffa eller at fremtiden din er ødelagt for alltid ved et dårlig resultat er det klart at du får nerver! Prøv å møte disse spørsmålene med motspørsmål som «hva så?», «stemmer det egentlig?» eller «er det egentlig mulig?». For de fryktene du kanskje har der inne, de stemmer som oftest ikke. Så kanskje bekymringsbålet inni deg ikke trenger all den bensinen?

Visualisér.
Hvordan vil det se ut når du er ferdig? Hvordan vil det kjennes ut i kroppen? Hvor deilig blir det å snakke med venner etterpå? Gå på eksamensfest? Ta ferie? Se for deg og kjenn virkelig etter hvordan dette er – og ta fram den følelsen når du sliter som verst med motivasjonen!

Under eksamen.
Husk å puste også under selve eksamen. For mange er det lurt å lese oppgaven, og så fysisk gå litt bort fra den. Gå noen runder rundt i leiligheten mens du lar oppgaven synke litt – samtidig som pusten kan synke ned i magen igjen. Husk å spise, drikke og sove under hjemmeeksamen. Du har som oftest bedre tid enn du frykter.

Jeg har hatt mye eksamensnerver selv i mitt liv, tro meg! Og jeg husker at jeg ofte ble irritert, oppgitt og kanskje litt misunnelig av sånne råd jeg nettopp har gitt. Det høres jo så enkelt ut. Jeg vet at det er veldig mye lettere å si det i etterkant enn det er å gjøre det midt i «kampens hete». Bli gjerne irritert på meg altså, men vit at jeg er klar over at det du nå står midt oppi ikke er så enkelt eller gøy. Men vit også at det snart er over!

Lykke til!

Meld deg på vårt nyhetsbrev


Tilbake til toppen