En andreårsstudents tips for en god studiestart
Første gang alene på første skoledag – litt nerver må man jo forvente, men skuldrene mine senket seg fort da jeg ble tatt i mot med åpne armer av de ansatte på Oslo Nye Høyskole! Det var lett å spørre om ting og bare noen trappetrinn opp fant jeg billettsalget til fadderuken. Allerede første uke fikk jeg kjennskap til emnene jeg skulle ta det første semesteret, samt tilgang til studieteknikk-kurs. Jeg fikk raskt god oversikt og ble kjent med høyskolen, de ansatte og medstudenter.
- Skrevet av psykologistudent Tuva Gjessing Borge
Publisert i Studentnytt Mandag 26. august, 2019 - 19:58 | sist oppdatert Onsdag 23. mars, 2022 - 11:40
Hvordan bli kjent med medstudenter?
Det første og enkleste rådet jeg har er simpelthen – si hei og smil til folk! Et smil smitter, så når du viser interesse vil også andre vise interesse tilbake. Det er vel ikke bare du om har litt nerver? Stå sammen! Som tidligere nevnt har høyskolen fadderuke og dette vil jeg anbefale dere å bli med på. Fadderuken pleier å bestå av flere aktiviteter som grilling, rebusløp, båttur og bar-til-bar. Det ligger vel litt i kortene at du knytter relasjoner til medstudenter og selvsagt fadderne. Dette bidrar til at du vil se kjente fjes når du kommer på skolen, og inn i forelesningssalen. Det er godt for å roe nervene!
’’Har du deltidsjobb, forelesninger, avtaler med venner, treninger – skaff deg oversikt, sett seg selv mål og lag en plan!’’
Tøff overgang fra videregående til høyere utdanning
For de aller fleste er det en stor overgang fra vgs til høyskole. Du får mer frihet, ikke obligatorisk oppmøte og heller ikke lekser slik du kjenner det fra videregående. Så hvordan skal man da klare denne overgangen? Jeg velger å vektlegge struktur som den viktigste ingrediensen. Har du deltidsjobb, forelesninger, avtaler med venner, treninger – skaff deg oversikt, sett seg selv mål og lag en plan! På skolens læringsplattform er forelesningene for hele semesteret satt opp, så du kan jo begynne der. Jeg plotter alltid inn forelesninger, arbeidsdager og andre planer i kalenderen. Deretter ser jeg hvilke tider og dager som kan brukes til selvstudier eller kollokvier. Så er det dette med arbeidsmengde: Sett deg realistiske mål, og mål som er i tråd med din innsats. Personlig har jeg tydelig definert for meg selv hva som er dagens og ukas mål. En typisk uke kan se slik ut i planleggeren:
Det ser vel ikke så ille ut? Ved å forberede deg, så gå i forelesning og så diskutert og repetere pensum kan jeg garantere at du ikke føler noe behov for skippertak. Her kommer en god nyhet til, det står utrolige gode og innholdsrike sammendrag av pensum på høyskolens læringsplattform – benytt deg av det også!
’’Ved å forberede deg, så gå i forelesning og så diskutert og repetere pensum kan jeg garantere at du ikke føler noe behov for skippertak!”
Benytt deg av tilbudet høyskolen har
Jeg har igjennom mine år på Oslo Nye Høyskole fått mye støtte, hjelp og motivasjon. Høyskolen er relativt liten sammenlignet med de store universitetene som UIO og Oslo Met. Derfor er det enkelt å komme i kontakt med forelesere og litt mindre skummelt å være aktiv i forelesningene. Er det noe du lurer på? Still spørsmål i timen, gå bort til foreleseren i pausen og jeg skal love deg, du blir tatt godt imot. Foreleserne på Oslo Nye Høyskole har i tillegg alltid åpne dører, så det er virkelig lett å få svar på det du måtte lure på.
Høyskolen er der for oss!
Likevel består ikke hverdagen kun av studier, det er jo mer enn som så? Hvilke jobbmuligheter har jeg? Hvordan skrive en god CV? Hvordan håndtere stress? Det fine er at dette har Oslo Nye Høyskole også tenkt på, og de har profesjonelle folk på saken. Studierådgiver eller karriereveileder kan hjelpe oss når vi trenger det. Gjennom en studentassistentordning kan vi også få hjelp av andre studenter i forkant av eksamen og vi inviteres til infomøter og veien-videre-seminarer.
Jeg anbefaler virkelig studier ved Oslo Nye Høyskole der du blir del av en trygt studentmiljø -husk å bidra selv også! Selv jobbet jeg både som studentassistent og studentambassadør og knyttet mange kontakter både til medstudenter og ansatte. Lykke til med ditt studievalg og valg av studiested.