Hopp til hovedinnhold
Alf Børre Kanten
Alf Børre Kanten har publisert artikkel om kontrafaktisk tenkning

Alf Børre Kanten: artikkel om kontrafaktisk tenkning

Noen mennesker utvikler post-traumatisk-stress syndrom (PTSD) etter å ha opplevd noe traumatisk. Dette er en alvorlig lidelse som i stor grad kan prege livet til de som er rammet. Denne artikkelen ser på sammenhengen mellom såkalt kontrafaktisk tenkning og PTSD symptomer blant personer som var ansatt i regjeringskvartalet under terrorangrepet i 2011. Artikkelen er publisert i tidsskriftet Applied Cognitive Psychology:

Publisert i Forskningspublikasjoner Onsdag 25. november, 2020 - 12:16 | sist oppdatert Onsdag 23. februar, 2022 - 15:14

Hva kontrafaktisk tenkning faktisk betyr

Kontrafaktisk tenkning betyr å forestille hva som kunne gått annerledes. Man kan enten forestille seg hvordan ting kunne gått bedre («hvis jeg ikke hadde gått på jobb, hadde jeg ikke blitt skadet»), eller hvordan ting kunne gått verre («hvis jeg hadde vært nærmere bomba, hadde jeg blitt drept»). Resultatene viser at det er en sammenheng mellom hyppighet av slike tanker og symptomer på PTSD. Et viktig funn er at denne sammenhengen også viste seg å gjelde for en gruppe ansatte som ikke var på jobb da bomben gikk av. Med andre ord, resultatene fra denne studien kan tyde på at man ikke trenger å bli direkte eksponert for en traumatisk hendelse for å utvikle PTSD symptomer, men at symptomer på PTSD kan oppstå via mentale simuleringer av hva som kunne skjedd.

Artikkelen er publisert i tidsskriftet Applied Cogntive Psychology:
Blix, I., Kanten, A. B., Birkeland, M. S., Solberg, Ø., Nissen, A., & Heir, T. (2016). Thinking about what might have happened: Counterfactual thinking and posttraumatic stress in individuals directly and indirectly exposed to the 2011 Oslo bombing. Applied Cognitive Psychology, 30, 983-991.


Tilbake til toppen