Hopp til hovedinnhold

Råd og utvalg

Høyskolen har flere råd og utvalg som er sentrale i kvalitetsarbeidet. Hvert av dem har sitt mandat som beskriver deres ansvarsområder, oppgaver og sammensetning. I tillegg til arbeidet innenfor de definerte ansvarsområdene er det viktig med et velfungerende samarbeid mellom flere av dem.

Styret er høyskolens øverste besluttende og utøvende organ. Styret har ansvar for at høyskolens faglige aktivitet holder høy kvalitet og at virksomheten blir drevet effektivt og i samsvar med gjeldende lover, forskrifter og regler. Styret har en aktiv rolle i strategiarbeidet ved høyskolen, setter mål og følger opp aktiviteter og resultater løpende. Styret har også ansvar for å føre tilsyn med virksomhetens aktiviteter og sikre økonomisk og faglig forsvarlig drift og rapportering.  

Styrets arbeid ledes av styreleder og består av to eksterne styremedlemmer, to intern-oppnevnte styremedlemmer, to studentrepresentanter to ansattrepresentanter (med to vara-representanter).  

Studieutvalget er et sentralt utvalg i høyskolens kvalitetssystem, og er delegert myndighet fra styret i saker som omhandler kvalitetssikring av høyskolens studietilbud. Studieutvalget skal kvalitetssikre studietilbudene i form av å gjøre strategiske vurderinger. Studieutvalget består av rektor, høyskolens instituttledere, studiesjef, administrasjonssjef og to studentrepresentanter. Studentrådsleder er fast medlem. Kvalitetsrådgiver er sekretær for utvalget.

Lokalt organ for kvalitet i utdanningen (LOKUT) er høyskolens lokale kvalitetssikringsorgan, og er delegert myndighet fra styret i saker som omhandler kvalitetssikring av høyskolens studietilbud. LOKUT er et rådgivende organ, og skal kvalitetssikre studietilbudene i form av å vurdere hvorvidt høyskolens studietilbud tilfredsstiller krav som høyskolen er pålagt gjennom lov og forskrift. LOKUT består av minst seks ansatte, fortrinnsvis representanter fra alle instituttene, to fra administrasjonen og to studentrepresentanter. Kvalitetsrådgiver er sekretær for utvalget.

LMU er et rådgivende organ for ONHs styre og ledelse, jf. bestemmelsene om læringsmiljø i lov om universiteter og høyskoler § 10-1 og § 10-10. LMU skal i samarbeid med ledelsen bidra til at høyskolen utvikler et godt studiemiljø, bedre studentvelferd og et forsvarlig læringsmiljø for studentene. LMU skal være et reelt medvirkningsorgan for studentene, og utvalget skal derfor involveres i viktige saker som omhandler læringsmiljøet. Utvalget skal holdes orientert om klager fra studenter på læringsmiljøet, og kan gi uttalelser om slike forhold til høyskolestyret. Utvalget består av tre studentrepresentanter (både sted- og nettstudenter skal være representert), én faglig representant, én representant fra ledelsen og én representant fra studieadministrasjonen (studentlivskoordinator). 

Forskningsutvalget ledes av prorektor for forskning og er et rådgivende organ for rektor når det gjelder forskningsaktivitet og -infrastruktur ved høyskolen. Instituttforskningsledere er faste medlemmer av FU. Instituttledere og forskningsprosjektledere har møterett i FU, og kan bli innkalt såfremt prorektor for forskning finner det relevant.
 

RSA er et rådgivende organ som gir råd om hvordan høyskolen kan videreutvikle og styrke samarbeidet med arbeidslivet. Rådet gir på et overordnet nivå innspill til høyskolens arbeid med arbeidslivsrelevans gjennom innsikt i arbeidslivets behov og utvikling. Rådet er sammensatt av personer med dyp innsikt i arbeidslivets behov, samfunnstrender og hvordan behovet for kompetanse utvikler seg i Norge. RSA gjennomføres årlig og innspillene tas med i gjennomgang av studieporteføljen og i arbeidet med programinnovasjon.
 

I henhold til Universitet og høyskoleloven § 7-2 har høyskolestyret opprettet et ansettelsesorgan som utlyser og godkjenner innstilling til undervisning- og forskerstillinger. Stillinger som krever førstestillingskompetanse, skjer ut fra sakkyndig bedømmelse. Ansettelsesutvalget godkjenner på bakgrunn av innstilling til ansettelse til vitenskapelige stillinger, samt likestilling- og mangfoldshensyn. Ansettelsesutvalget består av rektor, prorektor for forskning, ansattrepresentant med professorkompetanse og studentrepresentant. HR-rådgiver er sekretær. Ansettelsesutvalget består av Rektor, Prorektor forskning og  studentrepresentant.

Høyskolens klagenemnd skal i henhold til universitets- og høyskoleloven § 14-1 behandle klagesaker over enkelt-vedtak og, etter styrets bestemmelse, andre klagesaker for studentene. Behandling av saker om mulig fusk eller annen uredelig opptreden er delegert fra høyskolestyret til høyskolens nemnd for studentsaker. Nemnda består av én leder, to faglig ansatte, to studentrepresentanter og én sekretær.

Forskningsinstitusjoner har ansvar for å behandle saker om mulige brudd på anerkjente forskningsetiske normer. Forvaltningslovens kapittel IV og V gjelder for disse sakene. Forskningsinstitusjoner skal ha et redelighetsutvalg, og utvalget skal ha nødvendig kompetanse i forskning, forskningsetikk og jus. Redelighetsutvalget skal behandle saker om mulig brudd på anerkjente forskningsetiske normer i henhold til forskningsetikkloven § 6 og 8, herunder saker der en av partene eller institusjonene krever at saken forelegges redelighetsutvalget. Redelighetsutvalget ved ONH behandler saker hvor minst en av partene er ansatt ved ONH. Medlemmer av Redelighetsutvalget foreslås oppnevnt av rektor og oppnevnelsen av medlemmer vedtas av høyskolestyret. Redelighetsutvalget ledes av prorektor for forskning.
 

AMU arbeider for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø ved Oslo Nye Høyskole og er hjemlet i arbeidsmiljølovens kapittel 7.   

Utvalgets oppgaver: 

  • Delta i planlegging av verne- og arbeidsmiljøarbeidet 
  • Følge utviklingen i spørsmål som angår arbeidstakernes sikkerhet, helse og velferd  
  • Etablering og vedlikehold av høyskolens systematiske hms-arbeid 
  • Hvert år avgi rapport om sin virksomhet til styret og arbeidstakernes organisasjoner 

Høyskolestyret vedtok i juni 2020 opprettelsen av Internal review board (IRB). Organet skal utføre intern kontroll av forskningsprosjekter i henhold til lovpålagte krav og bistå med kvalitetssikring av eventuelle etiske aspekter ved forskningen som utføres ved Oslo Nye høyskole. IRB skal bistå linjeansvarlig hvis nødvendig med å rådgi studenter, kandidater og vitenskapelige ansatte i forskningsetiske spørsmål. IRBs arbeid skal videre defineres og avgrenses i egne retningslinjer.

Studentrådet består av alle tillitsvalgte som blir valgt fra sine respektive klasser i begynnelsen av hvert studieår, samt Studentrådsstyret. Studentrådet er selvstyrt, og skal ivareta studentenes interesser når det gjelder utdanningskvalitet, læringsmiljø og studentvelferd, på tvers av instituttene.  

Studentrådet er representert i følgende organer: 

  • Læringsmiljøutvalget (LMU)  
  • Høyskolestyret  
  • Nemd for studentsaker
  • Studieutvalget  
  • Ansettelsesutvalget
  • Lokalt organ for kvalitet i utdanningene (LOKUT) 

Her kan du lese mer om dine rettigheter som student og hvordan det er å være en del av studentdemokratiet.

 


Tilbake til toppen