FN med karriereråd til ONHs studenter
Det var fullt av liv på Loftet da Oslo Nye Høyskole for første gang fikk besøk fra FN. Hovedtemaet for besøket var hvordan du burde gå frem for å få deg en internasjonal karriere. De viktigste tipsene finner du nederst i artikkelen!
Publisert i Tips og råd for studenter Torsdag 15. september, 2022 - 12:27 | sist oppdatert Mandag 20. februar, 2023 - 12:40
Organisasjonene stilte med stands under arrangementet, hvor studentene fikk stille spørsmål om det de måtte lure på. Representanter for de ulike organisasjonene holdt også foredrag, med hovedfokus på mulige karrierer innen FN-systemet. Og selv om det er en åpenbar kobling mellom FN-internship og studentene på Institutt for statsvitenskap og internasjonale relasjoner (ISIR), ble det tydelig under foredragene at studenter fra alle fagområder kan få en karriere innen FN-systemet.
FN ser etter mange ulike fagområder til sine stillinger. Det er plass til alle i FN, så hvis du ønsker deg en internasjonal karriere, er det plass til deg her, sa Matteo Sasso fra United Nations Department of Economic and Social Affairs (UN DESA) under sitt foredrag på Loftet.
Ute på rekrutteringsturné
FN-organisasjonene er nå ute på en norgesturné, og i tillegg til UN DESA, var FNs fredskorps (UNV), Verdensbanken, World Food Programme (WFP), FNs utviklingsprogram (UNDP) og Norsk senter for utvekslingssamarbeid (Norec) også representert under mandagens besøk. ONHs egen karriererådgiver, Maria Gulseth Berge, er svært fornøyd med oppmøtet.
Vi er så glade for at FN tok turen til ONH slik at våre studenter kan få god og relevant informasjon om karrierevalg og muligheter. Det er viktig for oss å skape møtepunkter mellom arbeidslivet og studentene. Oppmøtet i dag viser at dette er noe som settes pris på, sier Gulseth Berge i etterkant av arrangementet.
- Jeg har fått tilbakemelding fra studenter fra ulike fagområder som nå sier de vurderer en internasjonal karriere, og at de vet mer om hvordan de skal gå frem og hva de kan gjøre allerede i dag for å forberede seg. At flere har fått øynene opp for arbeidslivsrelevansen av utdanningen de tar er gledelig og viktig, legger hun til.
Selvsagt tur innom ONH
Det er Norec som arrangerer denne turneen, der FN-organisasjonene reiser rundt på ulike utdanningsinstitusjoner, blant annet Norges Handelshøyskole, Universitetet i Tromsø, NTNU m.m. Målet med turneen er å opplyse om de mange jobbmulighetene som finnes i FN, oppfordre studenter til å søke på både stillinger og internships, i tillegg til å få flere nordmenn inn i FN-systemet.
- Det er verdifullt for oss å ta turen til ONH fordi dere har svært relevante fagretninger, blant annet innen internasjonale relasjoner. Vi har lagt merke til dere fordi studenter fra ONH har internships ved UNHCR i Genevé. I tillegg er det viktig for oss å være til stede på institutter hvor det allerede er en interesse for dette og hvor det er kjennskap til FN-systemet, forteller Tormod Nuland, prosjektkoordinator for rekruttering til internasjonale organisasjoner i Norec.
Det var en “no brainer” å skulle komme til ONH, sier Tormod Nuland fra Norec.
Å kunne vise til relevant erfaring
I tillegg til å snakke med studenter i Oslo, reiser FN-organisasjonene til Bergen, Trondheim og Tromsø, i håp om å rekruttere flere til FN. Men hvorfor burde man egentlig søke om et internship i FN?
- Studenter i internship vil få en unik erfaring. De vil lære å forstå hvordan FN-systemet fungerer, og i Genevé - som er et politisk sentrum i verden - vil de få en liten smak av hva det vil si å jobbe et sted der mange land samles for å samarbeide. Som er veldig spennende, forteller Nuland.
Dersom man ønsker å jobbe i FN senere, er det alltid fint å kunne vise på cv’en sin at man har erfaring fra FN-systemet. Det legger internshipet et godt grunnlag for, fortsetter han.
Unik kompetanse fra FN
For mange studenter er det å jobbe i utlandet og med ulike, verdensomspennende organisasjoner en del av drømmejobben. Men det er ikke bare derfor man burde skaffe seg erfaring fra internasjonalt arbeid, mener Nuland.
Norske arbeidsgivere, og særlig innen humanitær sektor, ser etter om du har erfaring utenfra. Å jobbe internasjonalt gir deg en unik kompetanse som er verdifull for mange bedrifter. Internship i FN gir deg også evnen til å jobbe hardt – for det gjør du virkelig! Og det gir deg god kunnskap om hva som skjer i verden, forteller han.
Bakgrunn
- ONH ved ISIR har en avtale med FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) om internships. Les mer om hvordan du kan søke om internship her.
- Siden 2016 har ONH hatt to-tre studenter i internship årlig ved hovedkvarteret til UNHCR i Genevé. To av våre studenter er utplassert i Genevé dette semesteret også.
- Studenter ved ISIR har også gjennomført internships ved andre FN-organisasjoner, som FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA) og FNs befolkningsfond (UNFPA).
- Studenter som har internship innen FN-systemet mottar ekstra stipend fra Norec på opptil 50 000 kroner.
Tips til en internasjonal karriere
Foredragsholderne ga mange gode tips til hva du burde gjøre og hvordan du kan gå frem for å sikre deg en internasjonal karriere. Vi har samlet de beste tipsene her.
- Ta et internship
Som nyutdannet eller som aktiv student, er det ikke lett å skaffe seg den nødvendige arbeidserfaringen internasjonale organisasjoner ser etter i sine kandidater. Ved å ta et internship får du både relevant arbeidserfaring og en fot innenfor potensielle arbeidsplasser. Det kan altså være det første, viktige steget til en internasjonal karriere.
- Skaff deg relevant arbeidserfaring
Hvis du vet hvilken organisasjon eller fagområde du ønsker å søke deg til, burde du allerede nå tenke på hva slags arbeidserfaring som kan være nyttig for de ulike stillingene. Altså burde du velge jobber som kan gi deg den mest relevante erfaringen.
- Planlegg CV’en din bakover
Les stillingsannonser for de jobbene du tenker at du er interessert i å søke på om fem år. Skaff deg arbeidserfaring og utdanning ut fra den planen, slik at CV’en din er mest mulig relevant når du endelig skal søke på drømmejobben i fremtiden.
- Fortell om motivasjonen din
Når du skal søke på jobb er det viktig at du får frem hvorfor du er motivert for jobben du vil ha. Organisasjonen er ikke nødvendigvis interessert i livshistorien din, men hvorfor du, med din erfaring, vil ha og passer til stillingen.
- Vis at du er fremtidsrettet
Har du jobbet med bærekraft eller innovative prosjekter? Vis hvordan du kan bruke den tankemåten inn i arbeidet du søker om å gjøre i den organisasjonen du vil jobbe i.
- Finn din lidenskap
En jobb i virksomheter som FN er hardt arbeid, og mange som jobber der drives av lidenskapen de har for sitt felt. Finn ut hva du brenner for, og søk deg inn mot en karriere innen det feltet.
- Finn stillinger på ulike nettsider
FN har ikke en felles rekrutteringsportal, så de fleste underorganisasjonene har sin egen. Følg med på disse for å oppdage interessante stillinger som legges ut. Plutselig dukker det opp en utlysning der de søker etter nettopp deg og din kompetanse!
- Følg med på LinkedIn
Alle organisasjonene oppfordret studentene til å følge dem på LinkedIn, en kanal de bruker til å legge ut nyttig informasjon og stillingsutlysninger. Har du spørsmål eller ønsker å opprette kontakt med noen av organisasjonene, er LinkedIn plattformen å bruke.
- Lær deg flere språk
Engelsk er et godt utgangspunkt, men du kommer enda lengre hvis du kan for eksempel fransk, spansk, kinesisk eller arabisk i tillegg.