Ernæring gjennom livets faser - ERN3200 (10 sp)
I dette emnet tilegner du deg bedre kunnskaper om ernæring til mennesker i alle aldre. Du skal blant annet innom temaer som norske anbefalinger for spedbarnsernæring, retningslinjer for måltider i barnehage/skole, ernæringsutfordringer blant eldre og mye mer.
Opptakskrav: | Generell studiekompetanse + ERN2300, ERN2400 og ERN2500 eller tilsvarende |
Studiested: | Nettstudier og på Campus |
Studiestart: | Høst og vår |
Lånekassen: | Godkjent |
Eksamen: | Valgfritt på nett eller fysisk |
Fysisk oppmøte: | Nei for nettstudenter. Ja for stedstudenter |
Samling: | Nei |
Tidsramme: | 1,5 mnd. fulltids studieinnsats |
Om emnet
Tema for emnet er ernæring gjennom livets faser, fra svangerskap og spedbarn, til barn, ungdom, voksne og eldre. Emnet omhandler også ernæringsutfordringer blant andre grupper som idrettsutøvere og vegetarianere. I tillegg gir emnet en innføring i ernæring ved matvareoverfølsomhet og ulike mage- og tarmsykdommer.
Kunnskap
- har bred kunnskap om kost – og livsstilsanbefalinger før og under graviditet, inkludert energibehov og anbefalt vektoppgang
- kjenner til de vanligste svangerskapsplagene
- kjenner til hovedtrekkene i hypotesen ”fosterutvikling og vekst som grunnlag for helse og sykdom”
- har bred kunnskap om kostanbefalinger til ammende mødre og kjenner til ammefysiologi og regulering av morsmelkproduksjon
- har kunnskap om helseeffekter av amming for mor og barn, utvikling i ammefrekvens og varighet i Norge og sammensetningen av morsmelk og hvordan den påvirkes av mors kosthold
- har kunnskap om næringsinnholdet i morsmelkerstatning samt kjenner til situasjoner hvor bruk av morsmelkerstatning er hensiktsmessig
- kjenner til normal utvikling hos barn
- har bred kunnskap om norske anbefalinger for spedbarnsernæring, kost- og næringsstoffanbefalinger til barn og utfordringer ved kostholdet til barn og ungdom i Norge
- har kunnskap om retningslinjer for måltider i barnehage/skole
- kjenner til forekomst, diagnostikk, risikofaktorer, forebygging og behandling av overvekt hos barn og ungdom, samt har kunnskap om kost- og livsstilsråd for forebygging av overvekt hos barn og ungdom
- kjenner til ulike former for spiseforstyrrelser, inkludert forekomst, risikofaktorer og konsekvenser av disse, samt råd for å forebygge utvikling av spiseforstyrrelser
- har kunnskap om aldringsprosessen og kjenner til hvordan vanlige tilstander og sykdommer hos eldre kan påvirke ernæringsstatus
- har kunnskap om kost- og næringsstoffanbefalinger og ernæringsutfordringer blant eldre
- kan definere begrepene ernæringsstatus og underernæring
- har kunnskap om screeningverktøy og metoder for å kartlegge matinntak hos eldre
- kjenner til de nasjonale retningslinjene for forebygging av underernæring og har bred kunnskap om praktiske kostråd og matvarevalg for grupper som er underernært eller i risikosonen for å bli underernærte
- kjenner til sykdomsbildet ved osteoporose, samt kost- og livsstilsveiledning for å forebygge osteoporose
- har kunnskap om kostanbefalinger og ernæringsutfordringer blant idrettsutøvere
- har kunnskap om kostanbefalinger og ernæringsutfordringer blant ulike typer vegetarianere
- har kunnskap om utbredelse, risikofaktorer, symptomer, diagnostikk og kostråd ved matvareoverfølsomhet (med spesiell vekt på cøliaki og laktoseintoleranse), irritabel tarm syndrom (IBS) og ulike tilstander og sykdommer i GI-traktus
- kjenner til ernæringsmessige konsekvenser ved kort tarmsyndrom
- har kunnskap om praktiske kostråd ved vanlige fordøyelsesplager
Ferdigheter
- kan anvende vekstkurver og iso-KMI for vurdering av vekst hos barn
- kan beherske gjennomføring av konsultasjoner med klienter samt gi disse vitenskapelig begrunnede kostholdsråd
- kan reflektere over egen faglig utøvelse i å gi kostveiledning
- kan reflektere over utfordringer knyttet til å planlegge og følge en spesialkost
Generell kompetanse
- kan planlegge og gjennomføre en spesialkost som tilfredsstiller kravene til en valgt diett samt dekker energi- og næringsstoffbehov
- vurdere hvilke klienter som man selv har kompetanse til å veilede og hvilke man bør oppfordre til å oppsøke lege eller annet helsepersonell
Arbeidskrav
- muntlig presentasjon av aktuelt tema
- innleveringsoppgave om spesialkoster
Eksamen
Avsluttende muntlig eksamen. Det gis bokstavkarakter (A-F).