Forebyggende ernæring i helsearbeid og praksis - ERN6050 (10 sp)
I dette emnet får du en innføring i ernæringens rolle i forebyggende helsearbeid. Praktiske ferdigheter og øvelser står sentralt, og emnet inkluderer praktisk matlaging.
Opptakskrav: | Generell studiekompetanse + ERN2400, ERN2500, ERN2600, ERN3200 og ERN3300 eller tilsvarende |
Studiested: | Nettstudier og på Campus |
Studiestart: | Høst og vår |
Lånekassen: | Godkjent |
Eksamen: | Nettbasert |
Fysisk oppmøte: | Ja |
Samling: | Ja - mer info her |
Om emnet:
Emnet gir en innføring i ernæringens rolle i forebyggende helsearbeid. Det vil være fokus på verktøy og metoder innen individuell og gruppebasert kostveiledning og endringsarbeid. Praktiske ferdigheter og øvelser står sentralt, og emnet inkluderer praktisk matlaging.
Opptaks- og adgangsregulering
ERN2400, ERN2500, ERN2600, ERN3200 og ERN3300 eller tilsvarende. ERN3300 kan tas samtidig.
Tidsramme
1,5 mnd. fulltids studieinnsats.
Etter å ha fullført dette emnet, forventes det at du har tilegnet deg følgende læringsutbytte:
Kunnskap
- har bred kunnskap om ernæringens rolle i forebyggende helsearbeid i Norge, både nasjonalt og lokalt, samt kjenner til gjeldende strategier, lover og handlingsplaner
- har bred kunnskap om sentrale problemstillinger, verktøy og metoder innen individuell og gruppebasert kostveiledning
- har grunnleggende kunnskap om råvarer som benyttes til matlaging, og kjøkkenhygiene
- kjenner til ulike forhold ved å starte egen bedrift
- kjenner til hvordan det kan jobbes prosjektbasert med problemstillinger innen forebyggende ernæring og helsearbeid
- kjenner til nøkkelfaktorer for endringsarbeid
Ferdigheter
- kan beherske og gjennomføre en kostveiledning, inkludert å ta opp en kostanamnese og gi relevante og individuelt tilpassede kost- og livsstilsråd
- kan vurdere ernæringsstatus ved å anvende ulikemetoder og verktøy
- kan tolke relevante laboratoriedata
- kan beregne og vurdere et kostholds innhold av energi og næringsstoffer
- kan anvende faglig kunnskap til å sette opp menyer og kostplaner tilpasset ulike behov
- kan utarbeide pedagogisk materiell til ulike grupper
- kan anvende faglig kunnskap for å gi gruppeundervisning/veiledning til utvalgte grupper
- kan beherske grunnleggende matlagingsteknikker og bruke disse til undervisning og veiledning, inkludert tilpasning av oppskrifter ved matvareoverfølsomhet
- kan anvende ulike veiledningsteknikker med grunnlag i motiverende intervju
- kan beherske journalføring
Generell kompetanse
- kan vise gode kommunikasjonsevner og egnethet i møte med klienter
- kan formidle kost- og livsstilsråd på en motiverende og pedagogisk måte
- har kompetanse til å gi kostveiledning til friske personer i ulike faser av livet og drive forebyggende ernæringsarbeid til de klientgruppene som er vektlagt gjennom studiet
- kan vurdere hvilke klienter som man selv har kompetanse til å veilede og hvilke man bør oppfordre til å oppsøke lege eller annet helsepersonell
Arbeidskrav
Emnet har følgende obligatoriske arbeidskrav:
- deltagelse på samling
- godkjente journalnotater fra klientpraksis
- muntlig presentasjon av opplegg for gruppeveiledning
Vurderingsform
Eksamen i dette emnet består av en delt eksamen som gir en samlet karakter i emnet.
- Mappeeksamen (teller 40 % av totalkarakteren i emnet) bestående av:
- opplegg for gruppeveiledning
- materiellpakke til valgt målgruppe
- Avsluttende skriftlig hjemmeeksamen over 51 timer (teller 60 % av totalkarakteren i emnet)
Begge deler av eksamen må bestås for å bestå emnet. Det er anledning til å ta opp en eller begge delene eksamen består av.
Det gis bokstavkarakter (A-F) på begge vurderingsformene.