Hopp til hovedinnhold

Forebyggende ernæring i helsearbeid og praksis - ERN6050 (10 sp)

I dette emnet får du en innføring i ernæringens rolle i forebyggende helsearbeid. Praktiske ferdigheter og øvelser står sentralt, og emnet inkluderer praktisk matlaging.

Opptakskrav:Generell studiekompetanse + ERN2400, ERN2500, ERN2600, ERN3200 og ERN3300 eller tilsvarende
Studiested:Nettstudier og på Campus
Studiestart:Høst og vår
Lånekassen:Godkjent
Eksamen:Nettbasert
Fysisk oppmøte:Ja
Samling:Ja - mer info her

Om emnet:

Emnet gir en innføring i ernæringens rolle i forebyggende helsearbeid. Det vil være fokus på verktøy og metoder innen individuell og gruppebasert kostveiledning og endringsarbeid. Praktiske ferdigheter og øvelser står sentralt, og emnet inkluderer praktisk matlaging.

Opptaks- og adgangsregulering
ERN2400, ERN2500, ERN2600, ERN3200 og ERN3300 eller tilsvarende. ERN3300 kan tas samtidig.

Tidsramme
1,5 mnd. fulltids studieinnsats.

Etter å ha fullført dette emnet, forventes det at du har tilegnet deg følgende læringsutbytte:

Kunnskap

  • har bred kunnskap om ernæringens rolle i forebyggende helsearbeid i Norge, både nasjonalt og lokalt, samt kjenner til gjeldende strategier, lover og handlingsplaner
  • har bred kunnskap om sentrale problemstillinger, verktøy og metoder innen individuell og gruppebasert kostveiledning
  • har grunnleggende kunnskap om råvarer som benyttes til matlaging, og kjøkkenhygiene
  • kjenner til ulike forhold ved å starte egen bedrift
  • kjenner til hvordan det kan jobbes prosjektbasert med problemstillinger innen forebyggende ernæring og helsearbeid
  • kjenner til nøkkelfaktorer for endringsarbeid

Ferdigheter

  • kan beherske og gjennomføre en kostveiledning, inkludert å ta opp en kostanamnese og gi relevante og individuelt tilpassede kost- og livsstilsråd
  • kan vurdere ernæringsstatus ved å anvende ulikemetoder og verktøy
  • kan tolke relevante laboratoriedata
  • kan beregne og vurdere et kostholds innhold av energi og næringsstoffer
  • kan anvende faglig kunnskap til å sette opp menyer og kostplaner tilpasset ulike behov
  • kan utarbeide pedagogisk materiell til ulike grupper
  • kan anvende faglig kunnskap for å gi gruppeundervisning/veiledning til utvalgte grupper
  • kan beherske grunnleggende matlagingsteknikker og bruke disse til undervisning og veiledning, inkludert tilpasning av oppskrifter ved matvareoverfølsomhet
  • kan anvende ulike veiledningsteknikker med grunnlag i motiverende intervju
  • kan beherske journalføring

Generell kompetanse

  • kan vise gode kommunikasjonsevner og egnethet i møte med klienter
  • kan formidle kost- og livsstilsråd på en motiverende og pedagogisk måte
  • har kompetanse til å gi kostveiledning til friske personer i ulike faser av livet og drive forebyggende ernæringsarbeid til de klientgruppene som er vektlagt gjennom studiet
  • kan vurdere hvilke klienter som man selv har kompetanse til å veilede og hvilke man bør oppfordre til å oppsøke lege eller annet helsepersonell

Arbeidskrav

Emnet har følgende obligatoriske arbeidskrav:

  • deltagelse på samling
  • godkjente journalnotater fra klientpraksis
  • muntlig presentasjon av opplegg for gruppeveiledning

Vurderingsform

  • Mappeeksamen

Det gis bokstavkarakter (A-F).