Hopp til hovedinnhold

Vitenskap og kostholdsforskning - ERN2200 (10sp)

Dette emnet omhandler vitenskapsteori, forskning, statistikk og vitenskapelige publikasjoner knyttet til ernæring. Du vil tilegne deg grunnleggende kunnskap om statistiske metoder.

Opptakskrav: Generell studiekompetanse + ERN2100 eller tilsvarende
Studiested: Nettstudier og på Campus
Studiestart: Høst og vår
Lånekassen: Godkjent
Eksamen: Nettbasert
Fysisk oppmøte: Nei
Samling: Ja - mer info her

Emnet het tidligere ERN2200 Vitenskap og metode (10 sp) 

Om emnet:

Emnet omhandler vitenskapsteori, forskning, statistikk og vitenskapelige publikasjoner knyttet til ernæring. Studenten skal tilegne seg grunnleggende kunnskap om statistiske metoder, samt tilegne seg kunnskap i å kunne lese, forstå og kritisk vurdere vitenskapelige publikasjoner og forskningsresultater.

Dette emnet har en obligatorisk stedlig samling over to dager. 

Opptaks- og adgangsregulering
ERN2100 eller tilsvarende (kan tas samtidig).

Tidsramme
1,5 måneders fulltids studieinnsats.

Etter å ha fullført dette emnet, forventes det at du har tilegnet deg følgende læringsutbytte:

Kunnskap

  • har kunnskap om vitenskapsteori, inkludert problemstillinger, hypoteser, forskningsetikk og sentrale vitenskapsetiske spørsmål knyttet til forskning innen ernæring 
  • har kunnskap om statistiske tester og metoder, herunder samlings- og spredningsmål, enkle hypotesetester, p-verdi, effektmål, konfidensintervall, parametrisk- og ikke-parametrisk statistikk og normalfordelingskurven 
  • har bred kunnskap om sentrale begreper innen tema relevant forskning, herunder epidemiologisk studiedesign, styrker og svakheter ved disse samt metodiske utfordringer ved slik forskning 
  • har bred kunnskap om metoder som brukes i kostholdsforskning, inkludert ulike kostholdundersøkelsesmetoder 
  • kjenner til ulike typer vitenskapelige publikasjoner, samt relevante verktøy for å kunne vurdere kvaliteten av disse publikasjonene 
  • kan forklare evidensbegrepet og kjenner til kriterier for å vurdere evidens

Ferdigheter 

  • kan lese og kritisk vurdere vitenskapelige artikler 
  • kan reflektere over og vurdere hvilke studiedesign som egner seg ved ulike problemstillinger 
  • kan vurdere hvilke kostholdsundersøkelsesmetoder som egner seg ved ulike studiedesign 
  • kan utføre enkle statistiske beregninger og presentere data med sentralmål, spredningsmål og figurer 
  • kan formulere egne hypoteser og teste disse ved hjelp av enkle statistiske metoder 
  • kan anvende et statistikkprogram (eksempelvis Excel) til å beregne gjennomsnitt, median, konfidensintervall, standardavvik og standardfeil, samt lage diagrammer 
  • kan tolke samt beregne effektmålene relativ risiko og odds ratio 
  • kan finne, vurdere og henvise til vitenskapelige artikler, samt tolke statistiske resultater med utgangspunkt i vitenskapelige artikler

Generell kompetanse 

  • har innsikt i styrker og svakheter ved de vanligste metoder for å innhente data om kosthold og ernæring/helse 
  • har innsikt i styrker og svakheter ved forskjellige studiedesign brukt innen epidemiologisk forskning 
  • kjenner til spesielle metodiske utfordringer samt etiske spørsmål knyttet til forskning innen kosthold 

Obligatoriske samlinger

  • Deltakelse på obligatorisk samling eller undervisning over 2 dager

Arbeidskrav 

Emnet har følgende obligatoriske arbeidskrav:

  • rapport om kostholdsundersøkelsesmetode og presentasjon av data
  • innleveringsoppgave i artikkelanalyse
  • deltakelse på obligatorisk samling eller undervisning over 2 dager

Eksamen 

Avsluttende skriftlig netteksamen (3 timer). Det gir bokstavkarakter (A-F).