Vitenskap og kostholdsforskning - ERN2200 (10sp)
Dette emnet omhandler vitenskapsteori, forskning, statistikk og vitenskapelige publikasjoner knyttet til ernæring. Du vil tilegne deg grunnleggende kunnskap om statistiske metoder.
Opptakskrav: | Generell studiekompetanse + ERN2100 eller tilsvarende |
Studiested: | Nettstudier og på Campus |
Studiestart: | Høst og vår |
Lånekassen: | Godkjent |
Eksamen: | Nettbasert |
Fysisk oppmøte: | Nei |
Samling: | Ja - mer info her |
Emnet het tidligere ERN2200 Vitenskap og metode (10 sp)
Om emnet:
Emnet omhandler vitenskapsteori, forskning, statistikk og vitenskapelige publikasjoner knyttet til ernæring. Studenten skal tilegne seg grunnleggende kunnskap om statistiske metoder, samt tilegne seg kunnskap i å kunne lese, forstå og kritisk vurdere vitenskapelige publikasjoner og forskningsresultater.
Dette emnet har en obligatorisk stedlig samling over to dager.
Opptaks- og adgangsregulering
ERN2100 eller tilsvarende (kan tas samtidig).
Tidsramme
1,5 måneders fulltids studieinnsats.
Etter å ha fullført dette emnet, forventes det at du har tilegnet deg følgende læringsutbytte:
Kunnskap
- har kunnskap om vitenskapsteori, inkludert problemstillinger, hypoteser, forskningsetikk og sentrale vitenskapsetiske spørsmål knyttet til forskning innen ernæring
- har kunnskap om statistiske tester og metoder, herunder samlings- og spredningsmål, enkle hypotesetester, p-verdi, effektmål, konfidensintervall, parametrisk- og ikke-parametrisk statistikk og normalfordelingskurven
- har bred kunnskap om sentrale begreper innen tema relevant forskning, herunder epidemiologisk studiedesign, styrker og svakheter ved disse samt metodiske utfordringer ved slik forskning
- har bred kunnskap om metoder som brukes i kostholdsforskning, inkludert ulike kostholdundersøkelsesmetoder
- kjenner til ulike typer vitenskapelige publikasjoner, samt relevante verktøy for å kunne vurdere kvaliteten av disse publikasjonene
- kan forklare evidensbegrepet og kjenner til kriterier for å vurdere evidens
Ferdigheter
- kan lese og kritisk vurdere vitenskapelige artikler
- kan reflektere over og vurdere hvilke studiedesign som egner seg ved ulike problemstillinger
- kan vurdere hvilke kostholdsundersøkelsesmetoder som egner seg ved ulike studiedesign
- kan utføre enkle statistiske beregninger og presentere data med sentralmål, spredningsmål og figurer
- kan formulere egne hypoteser og teste disse ved hjelp av enkle statistiske metoder
- kan anvende et statistikkprogram (eksempelvis Excel) til å beregne gjennomsnitt, median, konfidensintervall, standardavvik og standardfeil, samt lage diagrammer
- kan tolke samt beregne effektmålene relativ risiko og odds ratio
- kan finne, vurdere og henvise til vitenskapelige artikler, samt tolke statistiske resultater med utgangspunkt i vitenskapelige artikler
Generell kompetanse
- har innsikt i styrker og svakheter ved de vanligste metoder for å innhente data om kosthold og ernæring/helse
- har innsikt i styrker og svakheter ved forskjellige studiedesign brukt innen epidemiologisk forskning
- kjenner til spesielle metodiske utfordringer samt etiske spørsmål knyttet til forskning innen kosthold
Obligatoriske samlinger
- Deltakelse på obligatorisk samling eller undervisning over 2 dager
Arbeidskrav
Emnet har følgende obligatoriske arbeidskrav:
- rapport om kostholdsundersøkelsesmetode og presentasjon av data
- innleveringsoppgave i artikkelanalyse
- deltakelse på obligatorisk samling eller undervisning over 2 dager
Eksamen
Avsluttende skriftlig netteksamen (3 timer). Det gir bokstavkarakter (A-F).