Gir ut ny fagbok om nevrobiologi
Førsteamanuensis i psykologi ved Oslo Nye Høyskole, Magnus H. Blystad, har skrevet boken Grunnleggende nevrobiologi i samarbeid med Jo Jaavall. Boken gir en pedagogisk innføring i hvordan ioner og elektriske signaler styrer nervesystemets funksjoner, og tilbyr en tilgjengelig fremstilling av komplekse biologiske prosesser til psykologistudenter og andre.
Boken Grunnleggende nevrobiologi gir en grundig innføring i nervesystemets funksjoner og hvordan elektriske signaler overføres gjennom nevroner. For å forklare dette, går den på en enkel måte gjennom prinsippene bak kjemien i nervesystemet, og hvordan ioners bevegelse over cellemembranen skaper elektriske impulser. Videre dekker boken hvordan disse elektriske impulsene beveger seg som aksjonspotensialer, og gir et solid grunnlag for å forstå mer komplekse biologiske prosesser. Magnus forteller
- Temaet ble valgt fordi både Jo (Jaavall) og jeg mente det trengtes et litt mer tilgjengelig, grunnleggende læremiddel om nevrobiologi. Det er et emne som inngår i psykologi, og litt i andre studier som vernepleie og barnevern, men studentene har lite erfaring med kjemi og biologi i forkant.
Temaet blir derfor ofte sett på som ganske tungt, så vi tenkte at denne boka da kan være en slags «bro» mellom videregående og mer avansert pensum.
- Magnus H. Blystad om tematikken i boken.
Boklansering
Mandag 7. oktober ble det boklansering for "Grunnleggende nevrobiologi" på Loftet på høyskolen. Kollegaer og venner var tilstede for å feire bokutgivelsen, og forfatterne fikk et bokbad av student Teodor Hallen.
Jobbet over ett år med boken
Magnus og Jo har jobbet tett og godt sammen med boken i over ett år, og den ble gitt ut i september.
Det føles veldig bra å få publisert boken, og litt som når man har hatt eksamen. Du blir litt sånn «jaja, da var jeg ferdig da, hva nå?», sier Magnus.
I tillegg gir boka leserne innsikt i hvordan disse grunnleggende mekanismene ligger til grunn for alt, fra enkle reflekser til komplekse kognitive funksjoner. Dette gjør den til et godt verktøy for de som ønsker å forstå hjernens oppbygning og funksjon, men som kanskje ikke har studert realfag i særlig grad.
Og er du ikke student, er boka også nyttig for å beskytte deg mot pseudo-nevrovitenskap. Den gir deg den nødvendige grunnforståelsen slik at du kan skille mellom fakta og overdrivelser i avisoverskrifter, helsekostreklamer og andre uttalelser om hjernen og nervesystemet.