Hvordan er det å være nettstudent?
Mange vurderer å bli nettstudent, men det er ikke så lett å vite om nettstudier er riktig valg før en har testet det selv. Da kan det være betryggende å høre fra den som vet best! Vi tok kontakt med nettstudent Marte Øverland, som er på siste semesteret av en bachelor i anvendt psykologi på nett.
Publisert i Nettstudier Mandag 30. mars, 2020 - 18:04 | sist oppdatert Onsdag 23. mars, 2022 - 11:27
Hva er det beste med å være nettstudent?
– Uten tvil fleksibiliteten. Jeg synes det har vært utrolig godt å kunne jobbe slik som det passer meg. Her i gården kan ikke hverdagen tilpasses studiene, studiene må tilpasse seg hverdagen. Og det er fullt mulig med nettstudier! Du kan finne din måte å studere på, tilpasse det til hvordan du best tilegner deg kunnskap, med pensumlitteraturen og e-læringsplattformen Qybele som en ramme. Det ble en utrolig god måte å jobbe på.
Hvordan er studiehverdagen på nett?
– Jeg setter veldig stor pris på tilværelsen som nettstudent. Det er fleksibelt og kan tilpasses veldig godt til endringer i livssituasjon. Studiehverdagen kan i stor grad legges opp etter behov og det gir en stor trygghet når det er noe som skjer, for eksempel som nå med alle endringene som skjer grunnet korona, så er det lettere å tilpasse seg.
Når det er sagt så er det ingen hvilepute å være nettstudent. Det krever mye disiplin og jobb. Pensumet er stort og krevende, og det stilles høye krav for å få gode karakterer. Det som er fint er at jeg tilpasser hele tiden etter eget behov. Jeg kan jobbe ekstra mye i en periode og dermed generere mer «fritid» til senere.
Nå når barnehagene er stengt er det veldig krevende å finne tid til studier, men så lenge man jobber ved hver anledning så kan alt hentes inn igjen.
Nettstudier gir deg anledning til å finne en balanse i måten du porsjonerer ut tiden din, men du må jobbe selvstendig og stadig reflektere over hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Jeg tror at mange som velger nettstudier gjør det nettopp fordi de ikke har mulighet til en A4-hverdag som student på campus, men at de har behov for mer fleksibilitet og tilpasning. Da er det også viktig å være bevisst på hva som fungerer og ikke.
Hva skulle du ønske at du visste da du startet, som du vet nå som du er en erfaren nettstudent?
– Det er lurt å lære seg god studieteknikk. Jeg skulle ønske jeg hadde en bedre struktur i måten jeg jobbet på med de første emnene! Nå legger jeg alltid litt innsats i forarbeid før jeg starter med et nytt emne:
Sett deg inn i hva kapitlene i hver pensumbok heter og handler om, og samkjør lesingen med pensumboken og fagstoffet i Qybele. Det er nemlig viktig å jobbe med pensumlitteraturen og det tilhørende fagstoffet i Qybele parallelt.
Sug til deg rådene fra foreleserne! Virkelig ta til deg alt de sier i tilbakemeldingene. Den første eksamen jeg tok ble jeg fryktelig skuffet over karakteren min, og ba om tilbakemelding. Når jeg fikk lagt skuffelsen litt bak meg og tenkt over tilbakemeldingen så klarte jeg å ta det som bare gode råd til hvordan jeg må jobbe videre for å oppnå de gode karakterene.
Marte Øverland, nettstudent ved ONH (Foto: Privat)
Vil du anbefale nettstudier?
– Jeg anbefaler mer enn gjerne en bachelor i psykologi fra denne høyskolen: Det er høy faglig kvalitet på alt fra fra pensumlitteraturen og til de som foreleser. Og jeg føler at jeg har lært MYE disse årene.
Jeg har kjente som kommer fra andre ulike høyskolestudier, bla. lærer- sykepleier- og sosionomutdanningen. Og ved flere anledninger har de delt erfaringer som «Vi lærte bare det samme om igjen og om igjen for hvert semester», «Jeg var så misfornøyd med forelesningene våre», «Jeg innser nå hvor kjip kvalitet det var på utdanningen min» osv. Det vil så klart være ulike erfaringer fra ulike studiesteder, men for meg stemmer ikke slike utsagn med psykologiutdanningen på Oslo Nye Høyskole i det hele tatt, det er faktisk tvert i mot jo lenger inn i studiene jeg kommer.
Ingenting av dette gjelder psykologistudier på Oslo Nye Høyskole. For det første så lærte vi utrolig mye på disse tre årene. Det er ikke repeterende i det hele tatt og vi går virkelig i dybden av pensum. Litteraturen er i tillegg knallgod! Den er interessant, og med tanke på best mulig innlæring er rekkefølgen på emnene og pensumlitteraturen hensiktsmessig. Jeg har fått en utrolig stor tillit til våre faglærere og forelesere. Alle holder et høyt nivå, og noen av de holder faktisk et utrolig høyt nivå!
Ikke minst har det blitt stilt høye akademiske krav til oss. Både med tanke på akademisk skriving men kunnskap om metode. Etter å ha lest noen bachelor- og masteroppgaver fra andre studier, så forstår jeg at min høyskole stiller høye krav til oss for å oppnå gode karakterer. Jeg har blitt litt fornærmet noen ganger når det har tikket inn en karakter jeg ikke har vært helt fornøyd med, men samtidig så blir jeg ekstra stolt over de gode karakterene jeg får. Fordi jeg vet hvor høye krav som må innfris for å oppnå de.
Hvordan landet du på ditt studievalg?
– Jeg startet å studere økonomi og ledelse ved UiT, Norges arktiske universitet, men underveis da jeg var i mammapermisjon, kjente jeg at jeg ønsker å jobbe med barn og mennesker. Jeg hadde jobbet mange år som butikksjef, og har også hatt mitt eget firma som gikk konkurs etter noen få år. Jeg følte nok egentlig at jeg var ferdig med å jobbe med økonomi og ledelse.
Så kom jeg over psykologistudier på Oslo Nye Høyskole og merket at jeg ønsket det så utrolig sterkt! Jeg var veldig sikker på at psykologi var et fag jeg kom til å trives med å studere. Og det var helt riktig, jeg har blitt veldig glad i psykologifaget og føler meg privilegert som får studere et så viktig og allsidig fagfelt.
Hva er planen videre, etter endt bachelorgrad?
– Ønsket mitt er å jobbe med barn og ungdom. Kanskje i forbindelse med barnevern, miljøterapeut eller PPT hvis jeg kommer inn på riktig masterstudium. Jeg har søkt meg inn på noen ulike masterprogram til høsten så får håpe at jeg kommer inn på noe som er relevant.
Hva har endret seg med dine studier nå i disse «korona-tider»?
– Tid. Jeg har beregnet å bruke mellom syv til ni timer hver dag foruten om kanskje seks til ti timer sammenlagt i helgene på studier. Nå med stengt barnehage så er dette redusert til bare noen få timer på kvelden etter leggetid til barnet. Dette er krevende og kommer nok til å få konsekvenser for resultatene dette semesteret. I tillegg er jeg mer sliten og sjeldent opplagt når jeg endelig får tid til å studere. Men, man må bare gjøre det. Hold hodet kaldt er mitt beste råd! Nå er det enda viktigere enn tidligere å benytte seg av mulige anledninger, spise sunt og ta vare på seg selv og familien.
Hilsen nettstudent Marte Øverland