Fagskole
Cyber Security for everyone - TMIC1001 (2,5 sp)
Den digitale utviklingen skjer raskt, noe som betyr at flere elementer i livet vårt blir digitalisert eller koblet til internett. Med denne økende avhengigheten av teknologi kommer også økt risiko for digitale trusler. I dette emnet lærer du å sikre at informasjon og data forblir trygg og beskyttet mot uautorisert tilgang.
Opptakskrav: | Generell studiekompetanse, fagbrev/svennebrev eller realkompetanse |
Studiested: | Nettstudier |
Studiestart: | Høst eller vår |
Studieomfang: | Heltid eller deltid. Må fullføres innen ett semester. |
Lånekassen: | Godkjent |
Vurderingsform: | Nettbasert eksamen og arbeidskrav |
Fysisk oppmøte: | Nei |
Undervisningsspråk | Engelsk |
Basiskompetanse i cybersikkerhet blir stadig viktigere for å beskytte våre digitale tjenester mot angrep. Det innebærer å overvåke og opprettholde sikkerheten til datasystemer, nettverk og digitale plattformer gjennom ulike sikkerhetstiltak og teknologier.
Vårt mål er å gi deg en grunnleggende forståelse av fagfeltets prinsipper og praksiser, slik at alle som trenger denne kompetansen i sin jobb kan få dette. Etter å ha fullført alle læringsaktivitetene og levert eksamen, får du en dypere innsikt i digitale trusler, og forstår også bedre betydningen av cybersikkerhet i det daglige liv. Denne kunnskapen vil være verdifull for alle som jobber med eller er interessert i teknologi, uavhengig av bakgrunn eller tidligere utdanning.
Hva lærer du?
I emnet Cyber Sikkerhet for everyone lærer du blant annet om:
- Rolleforståelse i cybersikkerhet
- Retningslinjer og standarder innen cybersikkerhet og IT-styring
- Konsekvenser ved ubeskyttede cybertrusler.
- Ulike cybersikkerhetsroller og ansvar knyttet til disse
Hva kan du jobbe med?
Ferdighetene du opparbeider deg i dette emnet vil gi deg et grunnleggende utgangspunkt og forberede deg på en rekke karriereveier.
Du vil kunne utføre oppgaver innen:
- IT-prosjekter: Du vil kunne integrere sikkerhetsaspekter i prosjekter, delta i prosjektteam og adressere sikkerhetsutfordringer.
- IT-sikkerhetsovervåkning: Du vil kunne overvåke sikkerhetsforhold i organisasjoner og identifisere utfordringer.
- IT-sikkerhetsadministrasjon: Du vil kunne administrere enkle sikkerhetssystemer og opprettholde standarder.
- Samarbeid og kommunikasjon: Du vil kunne forbedre evnen til å diskutere og samarbeide om cybersikkerhetsspørsmål på tvers av profesjonelle disipliner.
Hvem kan dette emnet passe for?
- Webutviklere: Utviklere som trenger grunnforståelse for prinsipper innen Cyber Sikkerhet.
- Ansatte i alle sektorer: Perfekt for alle som jobber med eller i nærheten av sensitive data eller digitale systemer.
- Ledere og beslutningstakere: Ideelt for ledere som ønsker å forstå grunnleggende cyber sikkerhet for ansvarlig drift av organisasjoner.
- Prosjektmedarbeidere: Perfekt for deg som ønsker å dykke dypere inn i aspekter ved IT-sikkerheten i prosjekter.
Dette er et fleksibelt studium, og du kan studere når og hvor du vil. Det er ingen obligatoriske samlinger eller møteplikt.
Obligatorisk pensum
- Bergsjø, H., Windvik, R., & Øverlier, L. (2020). Digital sikkerhet: en innføring. Universitetsforlaget. ISBN: 9788215034225.
Anbefalt pensum
- NorSIS. (2021). Trusler og Trender/Threats and Trends 2021.
Kunnskap
Etter å ha fullført dette emnet, forventes det at du:
- har kunnskap om cybersikkerhetens historie, inkludert utviklingen av cybertrusler og forsvarsmekanismer, samt roller og vanlige utfordringer innen cybersikkerhetsfeltet.
- har innsikt i globale beste praksiser og reguleringspolitikker knyttet til cybersikkerhet og IT-styring, og kan anvende disse prinsippene effektivt.
- har innsikt i juridiske spørsmål og etterlevelse, som lover og regler for databeskyttelse, cybersikkerhetsstandarder og personvernreguleringer.
- kan vurdere hvilken påvirkning ubegrensede cybertrusler kan ha på prosjekter, produkter og organisasjoner, og kan utvikle proaktive strategier for forebygging og håndtering.
- har kunnskap om ulike typer cyberangrep, vanlige trusler og hvordan man beskytter systemer, nettverk og applikasjoner mot disse truslene.
- har kjennskap til nettverkssikkerhetskonsepter knyttet til sikre arkitekturer, protokoller og enheter, inkludert brannmurer, VPN-er og systemer for inntrengingsdeteksjon.
- har innsikt i kryptografi, inkludert algoritmer og teknikker som brukes for sikker kommunikasjon, som krypterings- og dekrypteringsmetoder, hashing og digitale signaturer.
Ferdigheter
Etter å ha fullført dette emnet, forventes det at du:
- kan anvende kunnskap til å kategorisere cybersikkerhetsroller og ansvarsområder, med forståelse for offensive og defensive cyberteknikker.
- kan oppdatere sin kunnskap om de nyeste utviklingene innen cybersikkerhet for å håndtere nye trusler.
- kan beskrive cybersikkerhetsroller og deres tilhørende ansvarsområder i arbeidslivet, og gi en klar forståelse av de ulike posisjonene og deres bidrag til organisasjonens sikkerhet.
- har evne til å delta i risikovurdering og risikostyring.
- kan gjengi trinn og prosedyrer involvert i respons og gjenoppretting etter cyberhendelser, inkludert håndtering og utbedring av slike hendelser.
- kan finne og henvise til informasjon og evaluere cybersikkerhetssertifiseringer og beste praksiser som er relevante for eksisterende prosjekter, produkter eller arbeidsplassen, og sikre implementering av de mest effektive sikkerhetstiltakene.
Generell kompetanse
Etter å ha fullført dette emnet, forventes det at du:
- forstår de etiske prinsippene og vanlige bekymringene knyttet til cybersikkerhet og dens rolle i samfunnet, noe som gjør dem i stand til å ta etiske beslutninger i sitt arbeid.
- har utviklet en etisk holdning for å håndtere sikkerhetsproblemer med integritet og profesjonalitet på arbeidsplassen.
- har ferdigheter til å diskutere cybersikkerhetsspørsmål med kolleger og på tvers av fagområder, noe som muliggjør effektivt samarbeid og kommunikasjon for å beskytte organisatoriske ressurser.
Arbeidskrav
Obligatoriske arbeidskrav må bestås for at studenten skal kunne gå opp til eksamen:
- Multiple choice test. Vurderes som bestått /ikke bestått
Eksamen
Eksamen består av to innleveringer:
- Prosjektoppgave: case study (+/-1500 ord)
- Individuell audio- eller videopresentasjon som redegjør for prosessen og egen læring
Innleveringer blir vurdert i kombinasjon, noe som resulterer i én avsluttende emnekarakter A - F.