ERN3300 Ernæring og livsstilsrelaterte tilstander (10 sp)
I dette emnet lærer du mer om de vanligste livsstilssykdommene og forholdene rundt disse. Du skal blant annet innom temaer som diabetes type 1 og 2, overvekt og fedmekirurgi, hjerte- og karsykdom og de vanskeligste kreftsykdommene.
Tidsramme: | 1,5 mnd fulltids studieinnsats |
Opptaks- og adgangsregulering: | ERN 2100, ERN 2300, ERN2400 og ERN 2500 eller tilsvarende kurs (kan tas samtidig) |
Om emnet
Emnet omhandler de dominerende livsstilsykdommene og vektlegger sykdomslære, evidens for sammenhengen mellom kosthold og sykdommene, samt hvordan arbeide med kostveiledning rettet mot de ulike gruppene.
Læringsutbytte
Kunnskap
- kan beskrive de vanligste hjerte- og karsykdommene med vekt på forebygging, utbredelse, risikofaktorer, symptomer, diagnostikk, behandling og prognose
- har kunnskap om forebygging, utbredelse, risikofaktorer, symptomer, diagnostikk, behandling og komplikasjoner ved diabetes type 2
- kjenne til vanlig behandling av klienter med diabetes type 1
- kjenner til utbredelse, risikofaktorer, behandling og komplikasjoner til overvekt, inkludert fedmekirurgi
- kjenne til forebygging, utbredelse, risikofaktorer, definisjon(er), behandling og komplikasjoner ved metabolsk syndrom
- beskrive de vanligste kreftsykdommene med vekt på utbredelse, risikofaktorer, symptomer, diagnostikk, behandling, prognose og komplikasjoner ved kreftsykdommen
- kan forklare de mest sentrale biologiske sykdomsmekanismene for diabetes type 1 og 2, hjerte- og karsykdom, metabolsk syndrom, overvekt og kreft
- har bred kunnskap om hvilke kostholdsfaktorer og andre livsstilsfaktorer som kan settes i sammenheng med utvikling av livsstilssykdommer og det vitenskapelige grunnlaget for disse sammenhengene
- kjenner til det vitenskapelige grunnlaget for kostholds- og livsstiltiltak til klienter med livsstilssykdommer; som diabetes type 2, hjerte- og karsykdom, metabolsk syndrom, overvekt/fedme- eller økt risiko for disse, samt for å forebygge kreftsykdom
- har kunnskap om medikamentell behandling av klienter med diabetes type 1 og 2, metabolsk syndrom, hjerte- og karsykdommer og overvekt/fedme, samt forventet effekt av behandlingen
Ferdigheter
- Aanvende vitenskapelig basert faglig kunnskap til å gi kostveiledning og livsstilsveiledning til klienter med livsstilssykdommer; som diabetes type 2, hjerte- og karsykdom, metabolsk syndrom, overvekt/fedme- eller økt risiko for å utvikle disse, samt for å forebygge kreftsykdom
- kan beherske relevante faglige verktøy og metoder for å gjøre en risikovurdering av klienten og iverksette tiltak ut ifra gjeldende offentlige retningslinjer
- kan reflektere over egen faglig utøvelse i å gi kostveiledning
Generell kompetanse
- vurdere hvilke klienter som man selv har kompetanse til å veilede og hvilke man bør oppfordre til å oppsøke lege eller annet helsepersonell
Arbeidskrav
- skriftlig innleveringsoppgave «Belyse aktuelt tema vha. vitenskapelig litteratur»
- oppgave i praktisk ernæringsarbeid
- aktiv deltagelse i det digitale klasserommet
Eksamen
Avsluttende skriftlig eksamen (3 timer) avholdes hvert semester. Studentene kan velge om de vil ta eksamen hjemme eller på skolen. Det gis bokstavkarakter (A-F).