ERN6040 Kosthold og ernæring for barn (10 sp)
I dette emnet vil du lære om barneernæring og hvilke utfordringer og muligheter det ligger i å jobbe med kosthold for barn i barnehage og skole.
Om emnet:
Emnet omhandler barneernæring og hvilke utfordringer og muligheter det ligger i å jobbe med kosthold for barn i barnehage og skole. Emnet fokuserer på kostholdets rolle som grunnlaget for god helse, samt hvordan kostholdet fungerer som en viktig bærer for matkultur og måltidsglede. Emnet tilstreber å gi studentene praktisk anvendelig kunnskap.
Opptaks- og adgangsregulering
ERN2100eller tilsvarende.
Tidsramme
1,5 mnd fulltids studieinnsats.
Etter å ha fullført dette emnet, forventes det at du har tilegnet deg følgende læringsutbytte:
Kunnskap
- har bred kunnskap om kosthold for barn, deriblant vanlige utfordringer og kostholdsendringer over tid
- har bred kunnskap om barneernæring og næringsstoffer det særlig er viktig å fokusere på
- har kunnskap om helse, vekst og utvikling blant barn
- har kunnskap om anbefalinger og retningslinjer for barns kosthold hjemme, i barnehagen og på skole
- har kunnskap om betydningen av tidlig tilrettelegging for et sunt kosthold og tidlig etablering av gode vaner for en god helse gjennom livet
- har kunnskap om barns normale spise- og smaksutvikling, herunder regulering av matinntak og matvarevalg i ulike faser
- har kunnskap om betydningen av måltidsdeltagelse med de sosiale, kulturelle og sensoriske aspekter et måltid innebærer
- har grunnleggende kunnskap om kostholdrestriksjoner knyttet til matvareoverfølsomhet eller kultur og religion, og hvilke hensyn som må tas i barnehage og på skole
- har grunnleggende kunnskap om bærekraft, og hvordan dette kan integreres i arbeid i barnehage og skole
- kjenner til iso-KMI og bruken av vekstkurver for å måle vekstutvikling og ernæringsstatus
Ferdigheter
- kan håndtere mat på en hygienisk forsvarlig måte, utnyttetilgjengelige råvarer og minimere matsvinn
- kan anvende faglig kunnskap til planlegging av kosthold for grupper av barn og utarbeidelse av hensiktsmessige menyer
- kan planlegge, gjennomføre og evaluere mat- og måltidsrelaterte aktiviteter med barn
Generell kompetanse
- kan ivareta fokus på mat og måltider som en arena for læring og for å vekke interesse for mat blant barn
- kan samhandle med andre fagpersoner når det gjelder barns kosthold og helse
- kan demonstrere formidlingsevne om barneernæring og kosthold for barn
Arbeidskrav
Emnet har følgende obligatoriske arbeidskrav:
- Nettkurs i retningslinjer og anbefalinger for mat til barn
- Innlevering: presentasjon om aktuelt tema tilpasset ansatte i barnehage/SFO eller foreldre
Vurderingsform
Eksamen i dette emnet består av en delt eksamen som gir en samlet karakter i emnet.
- Mappeeksamen (teller 40 % av totalkarakteren i emnet) bestående av:
- Meny
- Aktivitetsplan
- Pedagogisk materiell
- Avsluttende skriftlig hjemmeeksamen over 51 timer teller 60 % av totalkarakteren i emnet