Kosthold og ernæring for barn - ERN6040 (10 sp)
I dette emnet vil du lære om barneernæring og hvilke utfordringer og muligheter det ligger i å jobbe med kosthold for barn i barnehage og skole.
Opptakskrav: | Generell studiekompetanse + ERN2100 eller tilsvarende |
Studiested: | Nettstudier og på Campus (stedlig undervisning forutsetter nok påmeldte studenter) |
Studiestart: | Høst og vår |
Lånekassen: | Godkjent |
Eksamen: | Nettbasert |
Fysisk oppmøte: | Nei |
Samling: | Nei |
Om emnet:
Emnet omhandler barneernæring og hvilke utfordringer og muligheter det ligger i å jobbe med kosthold for barn i barnehage og skole. Emnet fokuserer på kostholdets rolle som grunnlaget for god helse, samt hvordan kostholdet fungerer som en viktig bærer for matkultur og måltidsglede. Emnet tilstreber å gi studentene praktisk anvendelig kunnskap. I løpet av emnet er studenten i kortvarig praksis i en lokal barnehage eller SFO og både arbeidskrav og mappeeksamen er knyttet opp mot dette.
Opptaks- og adgangsregulering
ERN2100 eller tilsvarende. Emnet krever at gyldig politiattest kan fremlegges.
Tidsramme
1,5 måned fulltids studieinnsats.
Etter å ha fullført dette emnet, forventes det at du har tilegnet deg følgende læringsutbytte:
Kunnskap
- har kunnskap om kosthold for barn, deriblant vanlige utfordringer og kostholdsendringer over tid
- har kunnskap om barneernæring og næringsstoffer det særlig er viktig å fokusere på
- har kjennskap til helse, vekst og utvikling hos barn, herunder hva man kan forvente av barn på ulike alderstrinn
- har kjennskap til anbefalinger og retningslinjer for barns kosthold hjemme, i barnehagen og på skole
- har kunnskap til betydningen av tidlig tilrettelegging for et sunt kosthold og tidlig etablering av gode vaner for en god helse gjennom livet
- har kunnskap om barns normale spise- og smaksutvikling, herunder regulering av matinntak og matvarevalg i ulike faser
- har kunnskap om betydningen av måltidsdeltagelse med de sosiale, kulturelle og sensoriske aspekter et måltid innebærer inkludert betydningen av matglede
- har grunnleggende kunnskap om kostholdrestriksjoner knyttet til matvareoverfølsomhet eller kultur og religion, og hvilke hensyn som må tas i barnehage og på skole
- har grunnleggende kunnskap om organisering, rutiner og drift av barnehage og skolefritidsordning
Ferdigheter
- kan håndtere mat på en hygienisk forsvarlig måte, utnytte tilgjengelige råvarer og minimere matsvinn
- kan ivareta hensyn til bærekraft, økonomi, tradisjoner, religion og helse inkludert matvareintoleranser og allergier i planlegging av kosthold for grupper av barn
- kan planlegge, gjennomføre, dokumentere og evaluere mat- og måltidsrelaterte aktiviteter med barn
- kan demonstrere skriftlig og muntlig formidlingsevne om kosthold for barn
- kan bidra i praktisk matlaging ute og inne
- kan vurdere kosthold og matvarevalg opp mot gjeldende anbefalinger for barn, herunder retningslinjer og rammeplaner for barnehage og SFO
- kan ta i bruk tilgjengelige ressurser og verktøy i arbeid med kosthold og mat til barn
- kan observere matpraksis og foreslå relevante tiltak tilpasset størrelse, fasiliteter, beliggenhet og kompetanse i den enkelte barnehage eller SFO
Generell kompetanse
- kan ivareta fokus på mat og måltider som en arena for læring og for å vekke interesse for mat blant barn
- kan samhandle med andre fagpersoner når det gjelder barns kosthold og helse
- kan jobbe holdningsskapende for å fremme fokus på mat og måltid i barnehage og skole
Arbeidskrav
Emnet har følgende obligatoriske arbeidskrav:
- Nettkurs i kjøkkenhygiene
- Aktiv deltakelse på digitale seminarer
- Innlevering av rapport fra mikropraksis
Vurderingsform
Eksamen i dette emnet består av mappeeksamen relatert til aktiviteter utført i sammenheng med praksis. Den vurderes til bestått/ikke bestått.