Johanna, nettstudent anvendt psykologi
Våren 2020 ble Johanna ferdig med en bachelor i anvendt psykologi på Oslo Nye Høyskole. I dag jobber hun som fagleder i psykisk helse og rus i Hægebostad kommune.
Publisert i Karrierehistorier Tirsdag 14. juni, 2022 - 11:45 | sist oppdatert Tirsdag 29. november, 2022 - 12:45
Johanna har alltid visst at hun vil ha en jobb der hun kan hjelpe andre mennesker. Da hun skulle begynne å studere var det derfor logisk å velge psykologi. Et tips fra en venninne gjorde at hun landet på anvendt psykologi på nett hos ONH.
Før jeg begynte på ONH visste jeg ikke at det gikk an å ta en hel bachelor på nett!
Johanna hadde ingen erfaring med nettstudier og var derfor litt spent på hvordan det kom til å gå. Spesielt om hun klarte å ha kontroll på alt av pensum på egenhånd.
Heldigvis viste det seg at det ikke var noe problem, det gikk superbra!
Livet som nettstudent
Selv om nettstudier mangler det sosiale miljøet som man naturlig blir en del av som student på campus, var det ikke mangel på studiekamerater for Johanna.
Jeg fant meg fort en kollokviegruppe som jeg pleide å jobbe sammen med. En av studentene i kollokviegruppa var en jente som bare bodde en halvtime unna meg! Vi jobbet utrolig mye sammen. Det var veldig nyttig å ha kollokviegruppe, det blir ikke fullt så ensomt.
Johanna var aldri redd for å ikke få svar hvis det var noe hun lurte på. Hun visste at hun hadde en nettlærer tilgjengelig, i tillegg støttet hun seg også mye på kollokviegruppen sin. I Qybele finnes det et digitalt klasserom der man kan stille spørsmål, her kan både nettlærere og andre medstudenter svare på spørsmålene du stiller.
Jeg hadde hele tiden mulighet til å drøfte ting. Og hvis man var litt aktiv kunne man få utrolig mye ut av det digitale klasserommet! Her var det mye gode tips, og et veldig fint system.
Johanna synes også det var enkelt å holde oversikt over alt som måtte gjøres i læringsplattformen Qybele.
Jeg var sikkert inne på Qybele ti ganger hver dag! Der hadde jeg en veldig fin oversikt over alle arbeidskrav, frister, og hva slags pensum jeg måtte gjennom for å lykkes i de forskjellige fagene. Det var en veldig oversiktlig portal.
Friheten som nettstudent
Før Johanna begynte på ONH hadde hun studert et år i California. Med erfaringen fra et hektisk studieliv fra USA med flere tusen studenter på campus, synes Johanna det var lettere å finne rom til å ta pauser som nettstudent.
På våren var jeg for eksempel flink til å ta med meg bøkene ut og jobbe med pensum på stranden. Jeg synes det var viktig å bruke omgivelsene mine.
Det aller beste Johanna synes med å studere på nett var å kunne reise.
Jeg reiste utrolig mye i løpet av de tre årene jeg studerte på ONH. Blant annet var jeg tilbake i California for å besøke de jeg studerte med der.
Johanna har tatt med seg studiene til California. Foto: privat
Et semester skrev hun en hel eksamensoppgave på et fly til New York.
Det er den raskeste flyturen jeg har hatt! Eksamenen fikk jeg B på husker jeg – og tør dermed påstå at det er fullt mulig å skrive en solid oppgave selv om man er på tur!
Johanna synes det var fint å kunne ta med seg skolen uansett hvor hun var. Hun pakket med seg pensumbøker og PC, og var klar for å være student hvor som helst i verden.
Jobben som fagleder
Planen til Johanna etter bacheloren var å flytte til Danmark og ta master i psykologi der. Da hun var ferdig hadde koronapandemien nettopp brutt ut som førte til utforinger med å flytte til utlandet.
Det ble rett og slett for vanskelig å få det til.
Derfor begynte hun å søke jobber, og la bort planen om å studere videre. Det var da hun oppdaget hvor mange jobber hun kvalifiserte til å søke på!
Det som er bra med utdanningen jeg har er at den er ganske generell, jeg kan bruke det jeg har lært til veldig mye forskjellig. Jeg kvalifiserte til å søke på mange forskjellige stillinger. Som for eksempel i NAV, Barnevernet og som miljøterapeut. Det var fint å se at jeg hadde så mange muligheter!
Johanna hadde ikke trodd at hun kom til å få den jobben hun har i dag.
Jeg hadde ikke helt troen på at de ville ansette en som ikke hadde relevant erfaring fra før av i en lederstilling. På intervju fikk jeg høre at de syntes utdanningen min var veldig spennende og at det ikke var mange som hadde akkurat den kompetansen jeg har.
En vanlig dag for Johanna består av samtaleterapi med brukere og samarbeid med andre tjenester i kommunen for tilrettelegging og oppfølging videre. Hun jobber tett med leger, helsesykepleiere, fysioterapeuter og hjemmesykepleien. Johanna merker at hun har kompetanse til å hjelpe og veilede mennesker som er i mange forskjellige livssituasjoner, og synes hun har en unik utdanning. Hun føler at hun får utbytte av alt hun lærte på ONH i arbeidshverdagen sin.
Jeg tror nettstudenter utvikler en egen evne til å være strukturerte, og det krever litt av deg selv, men det får man igjen for når man kommer ut i arbeidslivet! Det har jeg i hvert fall fått veldig godt bruk for i min jobb!
Les mer om anvendt psykologi her
Johannas tips til de som vurderer nettstudier
- Lag en leseplan! Du skal gjennom mye pensum, men det er mye lettere å få oversikt når du deler det opp.
- Ha faste lesetider
- Vær flink til å ta pauser!
- Noter deg i kalenderen når de ulike arbeidskravene er. Plutselig er fristen der!
- Ikke vær så fastlåst i pensum. Prøv å vær litt kreativ med måten du lærer på. Jeg hørte masse på podcaster som var relevant til de ulike emnene jeg hadde. På den måten kunne jeg lære på en litt annerledes måte enn å bare lese pensum.
- Les andre bøker enn bare pensumbøker! Jeg leste for eksempel «sjarmen med tarmen», der jeg lærte masse spennende, som også var relatert til pensum.
- Skap et studiemiljø! Ikke vær redd for å skaffe seg en kollokviegruppe og bruk den for alt det er verdt! Ikke vær redd for å spørre andre om hjelp.
- Bruk de verktøyene du får av skolen! bruk nettlæreren og veilederne dine. De er der for å hjelpe deg!