Årsstudium i freds- og konfliktstudier – nettstudium
Er du interessert i verden utenfor Norges grenser? Lurer du på hva som forårsaker kriger og hvorfor det er så vanskelig å skape fred? Da er freds- og konfliktstudier for deg. Dette studiet vil gi deg kunnskap og kompetanse til å forstå og analysere internasjonale forhold og hendelser.
Opptakskravet er generell studiekompetanse. Du kan også søke med 23/5-regelen eller realkompetanse.
Neste oppstart er høsten 2022. Se mer informasjon om nettstudier her.
Verden i dag står overfor utfordringer som terrorisme, massive brudd på menneskerettighetene, klimaendringer, store folkeforflytninger, autoritære ledere, økonomiske kriser og pandemi. Felles for alle disse er at de har innvirkning på lokal, regional og internasjonal fred og sikkerhet. I dette studiet vil du tilegne deg teoretiske og praktiske verktøy som gjør deg i stand til å analysere, forstå og diskutere disse utfordringene.
Med et årsstudium i freds- og konfliktstudier kvalifiserer til å starte rett på andreåret i bachelorgraden i freds- og konfliktstudier.
Hva lærer du?
Freds- og konfliktstudier er et tverrfaglig fagfelt, og det gjør det både unikt og spennende. Emnene som undervises har bygger på elementer fra blant annet statsvitenskap, utviklingsstudier, internasjonale studier, antropologi, økonomi, historie og religionsstudier. Med et årstudium vil du få solid kunnskap og kompetanse innenfor et spennende og viktig fagfelt.
Du vil blant annet lære om
- hvem og hva som styrer internasjonal politikk
- hvorfor menneskerettigheter brytes i stor skala uten konsekvenser
- konflikttrender og hvorfor væpnede konflikter oppstår
- mekanismer og tilnærminger til konfliktløsning og fredsarbeid
- hvilken rolle religion spiller i krig og fred
- Norges rolle i verden
Læringsplattformen Qybele blir ditt viktigste verktøy under studiene. Du får tilgang til undervisning, oversikt over timeplan og arbeidskrav. Du får personlig veiledning og gode kommunikasjonsverktøy for å diskutere og snakke med medstudenter. I tillegg vil en studentrådgiver følge deg gjennom hele studietiden.
"På freds- og konfliktstudier lærte jeg en analytisk tilnærming til internasjonale forhold, i tillegg til det faglige og den skriftlige kompetansen. Men noe av de viktigste var å se ting fra ulike perspektiver."
Hilde G. Bye, tidligere bachelorstudent på freds- og konfliktstudier
Frivillige samlinger
For studieprogrammene ved Institutt for statsvitenskap og internasjonale relasjoner arrangeres det minimum én felles digital samling per semester. Her får du får muligheten til å treffe forelesere og medstudenter.
Du kan delta på så mange samlinger du ønsker. Samlingene er ikke emnespesifikke, men tar for seg ulike faglige problemstillinger og temaer. Dette varierer fra samling til samling. Det er også fokus på studieteknikk og det å være nettstudent, og samlingene gir gode muligheter til å bli kjent med både medstudenter, fagansatte og høyskolen.
Arbeidsrelevans og videre studier
Årsstudiet i freds- og konfliktstudier er identisk med første år av bachelorgraden i freds- og konfliktstudier. Du kan dermed fortsette på en treårig bachelorgrad etterpå om du ønsker det, og den kan også gjøres på nett.
Dette fagområdet kan inngå i andre studieretninger, og er også verdifullt i mange yrker og sektorer.
En bakgrunn i freds- og konfliktstudier kan være nyttige ved blant andre disse yrkene
- journalist
- antropolog
- samfunnsgeograf
- lærer
- rådgiver og analytiker i private eller offentlige bedrifter
Les hvordan Hamado fikk en samfunnsnyttig jobb etter freds- og konfliktstudiene
Dette emnet gir en innføring i et fagfelt som omfatter en rekke interessante temaer som gir deg innsikt i og forståelse for hvordan det internasjonale systemet fungerer og hvorfor de ulike aktørene handler som de gjør.
Dette emnet vil blant annet gjøre deg kjent med den historiske fremveksten og utviklingen av freds- og konfliktforskning.
Dette emnet gjennomgår sentrale trekk ved empirisk forskning (problemformulering, design, observasjoner, databehandling og fortolkning) samt grunnbegreper knyttet til samfunnsvitenskapelige undersøkelser, tester, spørreskjemaer og kvalitative og kvantitative metoder.
I dette emnet vil du få grunnleggende kunnskap i det internasjonale menneskerettighetsregimet, dets organer og institusjoner, dets verktøy i form av konvensjoner, regelverk og lignende og muligheter/begrensninger med håndhevelse av disse i enkelte land.
I løpet av emnet skal du gjennomføre et individuelt casestudium om et selvvalgt folkemord fra det 20. århundret.
Dette emnet vil gi en introduksjon til konfliktløsning og fredsarbeid. Viktige begreper og temaer er konfliktløsning, konfliktforebygging, fredsbevaring, fredsbygging, humanitær intervensjon og forsoning.