Hopp til hovedinnhold
Utenlandsstudier

Veterinærstudier i Sentral-Europa

Hos University of Veterinary Medicine (UniVet) i Ungarn kan du utdanne deg til veterinær. Oslo Nye Høyskole hjelper deg med hele søknadsprosessen. 

 

Om University of Veterinary Medicine (UniVet)

UniVet er det eneste universitetet i Ungarn som tilbyr veterinærutdanning. Universitetet holder en høy internasjonal standard, og har både små- og stordyrklinikker hvor du som student kan ta en del av praksisen din. Vi har samarbeidet med universitetet i mange år og har god erfaring med å sende studenter dit. 

Hvor: Budapest
Studiestart: september
Antall år: 5
Søknadsgebyr: NOK 1 900
Eksamensgebyr: EUR 250
Studieavgift 2022/2023: ca. EUR 12 480 per år

Bilde av inngangen til UniVet

Hvorfor UniVet?

 • En av de eldste veterinærskolene i verden - over 230 års erfaring med veterinærutdanning
 • Utdannet internasjonale studenter siden 1989 
 • Har studenter fra 50 land og nesten 70% av studentene er internasjonale
 • Rundt 1500 studenter: du blir en del av et lite og hyggelig studiemiljø der du blir godt kjent med forelesere og medstudenter
 • Fokus på mange kontakttimer med dyr allerede fra første studieår 
 • Bo i Budapest, en fantastisk by full av kultur 

Hvordan er søknadsprosessen?

Du må ta en opptaksprøve for å få studietilbud. For å søke må du ha generell studiekompetanse og vitnemål fra treårig videregående skole, men det er ingen fag- eller karakterkrav. Opptaksprøven tester deg i biologi, kjemi, generell engelsk og medisinsk fagterminologi, så om du ikke har biologi og kjemi fra videregående, er det viktig at du forbereder deg godt i disse temaene, både for å bestå opptaksprøven og for å ha et godt grunnlag før et krevende veteriærstudium. 

Prosessen om du ønsker å søke:

 1. Søk til universitetet via våre hjemmesider: Søknadsskjema 2023 
 2. Få tilgang til "Min side": en skreddersydd side for deg som skal ta opptaksprøver, der du velger dato, får informasjon om forberedelser og dokumenter, forklaring av hvordan opptaksprøven foregår, og all annen relevant informasjon du trenger før prøven. 
 3. Samle sammen dokumenter og forbered deg til prøven.
 4. Ta opptaksprøven.   
 5. Bestå og få beskjed om resten av prosessen, eller få ikke bestått og prøv igjen noen uker senere.

Nettbasert opptaksprøve

 • Mange datoer å velge mellom i perioden mars-juni
 • To forsøk per år
 • 3-timers skriftlig nettbasert opptaksprøve: multiple choice-spørsmål i biologi, kjemi, generell engelsk og medisinsk fagterminologi
 • Muntlig prøve som varer i 20-30 minutter, med fokus på faglige spørsmål, samt samtale om motivasjon for studiet 
 • Prøven er kjent for å ha et høyt nivå, så det er viktig å forberede seg godt
 • Opptaksprøven har temaer som ikke blir undervist på norsk videregående

Forberedelser 

Fritak

Dersom du tidligere har tatt høyere utdanning innenfor relevant fagområde (realfag som biologi og kjemi), kan du søke fritak fra opptaksprøven. Det er ingen automatikk i å få fritak, og selv om du kjenner noen med samme bakgrunn som deg som har fått fritak tidligere, betyr ikke det at du får samme svar. Erfaringsmessig kan det ta svært lang tid å få svar, og det er ikke sikkert du får et svar før selve opptaksprøven avholdes. Du bør i alle tilfeller forberede deg på å ta opptaksprøven.

Det finnes dessverre ingen tilrettelegging for studenter med dysleksi, og fargeblinde frarådes å søke pga. mikroskopiering med kontrastfarger.  

For å søke på universitetene i Sentral-Europa, må du gjøre følgende:

1.Registrer deg med skjemaet under for å motta mer informasjon fra oss om opptaksprøver, søknader, studier og universiteter.

2. Når du har bestemt deg for hva du vil søke på, melder du deg på opptaksprøver her. 

3. Når vi har mottatt din påmelding, vil du få en e-post fra oss med en lenke til Min side. Her vil du finne all informasjon angående din(e) opptaksprøve(r) og den videre søknadsprosessen.

4. Forbered deg godt til opptaksprøvene! Vi tilbyr digitale intensivkurs i biologi, kjemi og medisinsk fagterminologi/engelsk.

5. Mange dokumenter må sendes til universitetet før du kan ta opptaksprøven (som vitnemål/karakterutskrift på norsk og engelsk, helseattest, CV, motivasjonsbrev og kopi av pass og passbilde). En fullstendig liste over disse dokumentene får du tilgang til så snart du har meldt deg på opptaksprøver. Dette er unikt for hvert universitet, så les nøye på Min Side.

Søk på opptaksprøver