
Spørsmål og svar om medisinstudier på Oslo Nye Høyskole
Gjennom Oslo Nye Høyskole kan du studere medisin og bli lege, tannlege eller veterinær. Du kan ta det første året av medisin- eller odontologistudiene hos oss og resten i Ungarn, gjennom studiene kalt Medisin 1+5 og Odontologi 1+4. Du kan også melde deg på opptaksprøver til universiteter i Sentral Europa gjennom oss.
Her besvarer vi noen av de mest stilte spørsmålene om prosessen rundt medisinstudiene i Sentral Europa.
Bli med på infomøte om medisin- og odontologistudier
Du kan også ta kontakt ved å bestille studieveiledning eller du kan sende ditt spørsmål til medisin@oslonh.no.
Du søker på våre nettsider. Søknadsskjema åpner i januar hvert år.
Om vitnemålet ditt ligger elektronisk på Samordna Opptak (NVB) trenger du ikke legge ved vitnemål i søknaden. Hvis det ikke er tilgjengelig elektronisk, må du laste opp dette sammen med søknaden din. Hvis du går på videregående må du laste opp karakterutskrifter fra 1. og 2. klasse + terminkarakterer fra 3. klasse.
Dersom du tar noen av fagkravene som privatist må du laste opp dokumentasjon på dette i din søknad.
Du kan søke først og ettersende dokumenter her om du ikke har alt klart nå.
1+5 Medisin og 1+4 Odontologi er studier vi har i samarbeid med Pécs University i Ungarn. På begge studiene går du første året i Norge, og dersom du består hele året, kommer du inn på det andre i Pécs, da enten på medisin eller tannlege. For å komme inn på disse studiene trenger du ikke ta en opptaksprøve, men du søker basert på fagkrav og snittet ditt fra videregående. Det anbefales å søke før 15. april, men vi tar også inn søkere etter dette.
Når du tar en opptaksprøve søker du deg inn for å begynne på 1. året i utlandet. For å ta opptaksprøver er det ikke samme krav til snitt eller spesifikke fag som 1+5, og du trenger ofte kun generell studiekompetanse for å ta prøven. Det er anbefalt med biologi og kjemi fra videregående, da prøven tester deg i dette. Det er digitale prøver med multiple choice-spørsmål, og hvert universitet har sin egen prøve. Noen universiteter har også muntlig prøve/intervju.
Opptaksprøvene er i perioden mars-august. Søknadsfrist er ofte rundt to uker før prøven. Søknadsskjema åpner i januar hvert år.
Ja, du søker om autorisasjon etter endt studium. Dette er nedfelt i et yrkeskvalifikasjonsdirektiv, det betyr at man i EU/EØS har blitt enige om hva disse studiene skal inneholde, slik man har rett på autorisasjon i et annet EU/EØS-land hvis det gir rett til autorisasjon i utdanningslandet, slik det gjør ved våre samarbeidsuniversiteter.
Som utenlandsstudent får du god støtte fra Lånekassen. Det er ikke vanlig å ha jobb ved sidene av studiene mens man studerer i utlandet, og man lever godt på pengene fra Lånekassen. Du kan bruke Lånekassens kalkulator for å se støtten fordelt på de ulike årene: Lån og stipend - studier i utlandet.
1. Det første du må gjøre er å melde deg på til det/de universitetet du ønsker og velge en av datoene. Står det ikke en spesifikk dato, betyr det at universitetet har mange datoer du velger mellom etter at du har registrert deg. Meld deg på opptaksprøver her. Skjemaet publiserer i januar hvert år.
2. Når søknaden din er behandlet hos oss får du en link til noe som heter Min Side. Der får du oversikt over alle prøvene du er påmeldt, samt en grundig beskrivelse av hva du skal gjøre før du kan ta prøven, som å fylle ut søknadskjema. Det er altså et eget søknadsskjema som skal fylles ut og innsendes før du tar prøven. På Min side står fristene for å fylle ut søknadskjema for akkurat den datoen du skal ha prøven.
3. Ta opptaksprøve - avvent svar.
Vi er også tilgjengelige under hele prosessen for alt du har av spørsmål!
En opptaksprøve er en test du må ta for at du skal få et tilbud til det universitetet du har søkt om opptak til.
Det er en test for hvert universitetet, dvs. at dersom du har søkt på to universiteter må du gjennom to opptaksprøver. Det varierer om det er kun skriftlig eller både skriftlig og muntlig. Felles for alle er at prøven er digital, og du blir testet i emnene biologi og kjemi. Noen har også en egen del med generell og/eller medisinsk engelsk.
Til Polen og Ungarn har du flere forsøk om du ikke består.
Forbered deg til opptaksprøver
Universitetene i Ungarn og Polen har kun krav om generell studiekompetanse og ser ikke på snitt eller fag, men det er anbefalt med god kunnskap i biologi og kjemi for å bestå opptaksprøven. Gdansk i Polen har fagkrav som du kan lese om her.
Pécs godkjenner også søkere med 23/5-regelen, ta kontakt med oss for å høre mer om dette.
Du får en solid medisinsk utdannelse uavhengig av hvilket universitet du velger å studere ved.
Det som er verdt å bruke litt tid på er å finne ut hvor du tror du kommer til å trives og om du har preferanser på stor/liten by, reisevei, stort/mindre universitetet, språk du ønsker å lære eller fritidsinteresser du ønsker å dyrke. Trivsel er viktig for å lykkes på studiet!
Det anbefales å komme på infomøte for å høre mer om de ulike studiestedene.
Repeter eller ta opp biologi 1+2 og kjemi 1+2. I tillegg må du lese godt på emnelisten til det universitetet du er påmeldt.
Vi tilbyr digitale forkurs for de som har behov for ekstra prepping.Kursene består av en blanding av tekst, videoforelesninger og oppgaver som du går gjennom i ditt eget tempo. I tillegg får du en god del øvingsmateriale til nedlastning, samt anbefalinger om gode ressurser og bøker som kan brukes til forberedelse før en opptaksprøve. Kursene holdes på Oslo Nye Høyskoles læringsplattform Qybele.
På 1+5 og 1+4 får du svar på din søknad et par uker etter 15. april. Etter dette er det kontinuerlig opptak ca. hver 3. uke.
Har du tatt en opptaksprøve varierer det litt mellom de forskjellige universitetene, men det er vanlig at man nå ved digitale prøver får svar påfølgende uke.