Hopp til hovedinnhold
/
Les våre tips til hvordan å velge riktig utdanning (Foto: Getty Images)

Hva skal jeg bli?

..er en setning mange spør seg. Og med det mener vi gjerne “Hva skal jeg studere?". Her får du noen gode tips som kan hjelpe deg med å velge riktig studieretning. 

Publisert i Studentnytt Tirsdag 9. mars, 2021 - 15:47 | sist oppdatert Mandag 28. mars, 2022 - 13:13

Meld deg på vårt nyhetsbrev

En av de viktigste beslutningene du tar i løpet av livet er når du skal velge utdanning. Før du bestemmer deg for hva du skal bli ligger det mye i akkurat de ordene – det handler nemlig om hva DU skal bli. Det var nok mer vanlig tidligere, men noen kan kanskje føle presset til å ta en type utdannelse fordi det er tradisjon i familien eller en viss forventning om veien du skal gå. 

Til det vil vi si – ikke hør på hva andre sier. Lytt til deg selv. Det er ditt liv, og det er du som bestemmer. 

Hva skal jeg bli – tenk over dette først

Når du skal kartlegge hva du vil bli, er det viktig at du er ærlig med deg selv. Bruk litt tid på å skrive ned hva du kan og hvilke ønsker du har for fremtiden. 

Hvilke interesser har du?

 • Hva interesserer du deg for? 
 • Hvilke verdier har du? 
 • Hva engasjerer deg? 
 • Har du noen unike egenskaper? 
 • Hvilke oppgaver gir deg energi? 
 • Hva gir deg en følelse av mestring? 
 • Foretrekker du teori eller praksis? 
 • Synes du det er best å jobbe alene eller sammen med andre? 

Her finner du flere interessetester som kan hjelpe deg i gang

Hvilken studieretning ønsker du?

 • Hva slags utdanning kreves for det du vil bli? 
 • Hvor lang er utdanningen? 
 • Hvor kan du studere? 
 • Kan du studere i utlandet? 

Her kan du lese mer om utdanninger

Hvordan er jobbmulighetene?

Med jobbmuligheter tenker vi ikke bare på karriere, men selve arbeidsmarkedet – hva vil behovene være om 5, 10 eller 20 år?

 • Hvordan ser fremtiden ut for jobben og bransjen?
 • Er det interessant å jobbe med?
 • Hva kan du forvente å få i lønn?
 • Finnes det yrker det er få av i dag, som det vil bli flere av i årene som kommer?

Her kan du lese mer om yrker
 

veiskille

Oslo Nye Høyskole gir deg valgfrihet

Hos oss finner du mange spennende, morsomme og interessante studier som kan gi deg en god karriere og trygg fremtid. Og du kan velge selv om du vil studere på heltid, deltid eller på nett, i Norge eller utlandet

Vi har åpne studier innen psykologi; medisin, ernæring og helsefag; statsvitenskap og internasjonale relasjoner der du er garantert å komme inn dersom du har generell studiekompetanse. Du kan studere på alle nivåer fra enkeltemner, til halvårsstudium, årsstudium, bachelor og master. I tillegg har vi lukkede studier som master i psykologi, medisin 1+5 og fysioterapi. Alle våre studieprogrammer er for øvrig godkjent av Lånekassen.
Her er en kort introduksjon til studiene våre og hva du kan forvente deg.

Psykologi

Når du velger psykologi kan du jobbe innen mange retninger. Her handler det om å fremme god psykisk helse, og hjelpe mennesker til å bli en bedre utgave av seg selv både privat og på jobb. 
Under studiene blir du bedre kjent med deg selv, får vite hva som gjør at vi er ulike, og hva som motiverer og påvirker oss til å bli den vi er. Samfunnet har heldigvis åpnet seg når det gjelder psykologi –  og med en utdannelse innen psykologi vil du være rustet for et yrke for fremtiden. 

Medisin, ernæring og helsefag

Under fellesbetegnelsen medisin, ernæring og helsefag finner du døren til mange interessante yrker. Også her handler det om å jobbe med og hjelpe mennesker. 
medisin 1+5 kan du utdanne deg til lege. Her har du mulighet til å dele opp studiene dine med ett år i Oslo og fem i Ungarn, eller gjennomføre alle seks årene i Sentral-Europa med opptaksprøve gjennom oss først. Utdannelsen er for øvrig den samme som om du hadde studert i Norge. 

Har du interesse for bevegelse, funksjon, muskler og skjelett kan du studere fysioterapi. Etter det første året i Norge fortsetter du to år i Nederland, før det er et praksisår til slutt 
I årsstudiet i medisin grunnfag lærer du om sykdom, anatomi og fysiologi. Dette kan du også bruke som et springbrett til å studere kiropraktikk. Hvis du vil videreutdanne deg og ta en master, hjelper vi deg med søknaden til England eller Wales. 

Statsvitenskap og internasjonale relasjoner

Dette er bachelor- og årsstudiene for deg som både er samfunnsbevisst og interesserer deg for politikk og påvirkning. Har kan du få en meningsfylt jobb både i Norge og i utlandet.
Når du studerer statsvitenskap vil du forstå hvordan det politiske systemet fungerer og henger sammen. Avhengig av studiet du velger, lærer du i tillegg om hvordan samfunnet her hjemme og i verden utvikler seg. 

I Internasjonale studier er det globale i fokus: Klimaendringer, økonomi, flyktningkriser, pandemier og historie. Du får svar på spørsmål som hvordan det internasjonale samfunnet har blitt som det er i dag, og hvorfor konfliktene blir større når verden blir mindre. 

Freds- og konfliktstudier lærer deg om og hjelper deg å forstå internasjonal politikk, menneskerettigheter, hvordan kriger oppstår og hvorfor fred er så vanskelig å skape. Oslo Nye Høyskole er for øvrig den eneste utdanningsinstitusjonen i Norge du kan ta en bachelorgrad i freds- og konfliktstudier.

Digital markedsføring

Årsstudium i digital markedsføring eller bachelor i digital markedsføring og ledelse passer for deg som ønsker en fremtidsrettet utdannelse som er ettertraktet i arbeidslivet. Om du fascineres av den kreative, tekniske og dynamiske digitale verden - og ønsker å jobbe med ulike verktøy for å forstå og kommunisere med brukerne, passer en utdannelse i digital markedsføring godt for deg.

En utdannelse i digital markedsføring på Oslo Nye Høyskole lærer deg metodene og verktøyene for å kunne kommunisere effektivt til markedet og kunne oppnå lønnsomme resultater for bedriften og deres målgruppe.

Vil du vite mer? Da kan du lese om studier ved Oslo Nye Høyskole
 

glad kvinnelig student

Ønsker du studieveiledning?

Selv om det finnes mange gode tester om utdanning og karriere på nettet, er det alltid hyggelig å snakke med og få gode råd av mennesker. Hos oss kan du få uforpliktende og profesjonell veiledning av en studierådgiver. Det er helt gratis, og du bestemmer selv om du vil gjøre det digitalt eller på telefon. 
Vi har veiledere med lang erfaring som kjenner alle muligheter både under og etter studiene. Når dere snakker sammen finner dere ut av interessene og egenskapene dine, slik at du kan se hvilke alternativer du har. 

En god veiledning kan være det som skal til for at du forstår hva som passer deg – og tar et valg. 

Vil ha studieveiledning? Fyll ut dette skjemaet, så kontakter vi deg snart 

Har du spørsmål om studier, utdanning, jobb, karriere – og hva du skal bli? Eller lurer du på noe annet? I så fall er det bare å ringe oss på 23 23 38 20 eller sende e-post til hei@oslonh.no