Bachelor i statsvitenskap med fordypning i samfunnsøkonomi
Ønsker du å forstå hvordan økonomiske valg former samfunnsutviklingen? Da kan en bachelor i statsvitenskap med fordypning i samfunnsøkonomi være noe for deg. Gjennom denne fordypningen vil du få dyp innsikt i hvordan økonomiske systemer er oppbygd, og hvordan politikk og økonomi er tett sammenvevd både nasjonalt og internasjonalt.
Søknadsskjemaet for campus åpner 2. januar 2025. Du kan fortsatt søke på nettstudiet.
Registrer deg under og bli varslet når du kan søke på campus.
Fagområde: | Statsvitenskap og internasjonale relasjoner |
Studienivå: | Bachelorgrad |
Studiepoeng: | 180 |
Studiested: | Campus i Oslo |
Studiestart: | Høst. Les mer |
Varighet: | Heltid 3 år |
Opptakskrav: | Generell studiekompetanse |
Eksamen: | Nettbasert |
Lånekassen: | Godkjent |
Pris: | kr. 48 050* |
*Pris per semester. Registreringsavgift og utgifter til materiell kommer i tillegg.
Studiet gir deg kunnskap om mikro- og makroøkonomiske teorier, internasjonal politisk økonomi og mekanismene som styrer markeder. Du vil opparbeide deg en solid forståelse av hvordan økonomisk politikk påvirker ressursfordeling, økonomisk vekst og samfunnsutvikling. I tillegg vil du lære hvordan økonomiske beslutninger påvirker både privat og offentlig sektor.
Etter fullført studium, får du en bachelorgrad i statsvitenskap. Samfunnsøkonomi er en faglig fordypning innen denne graden.
Hva lærer du?
Fordypning i samfunnsøkonomi gir deg ferdigheter i økonomisk analyse og en dyp forståelse av hvordan politikk og økonomi henger sammen. Denne kompetansen legger et solid grunnlag for videre studier eller en karriere innen analyse, rådgivning og beslutningsstøtte, både i offentlig og privat sektor.
Som student hos oss blir du en del av et engasjert og inkluderende læringsmiljø der undervisning og veiledning står sentralt. Våre fagansatte er aktive forskere som deltar i utviklingen av fagfeltet, samfunnsdebatter og nasjonale og internasjonale prosjekter. Dette sikrer at undervisningen er oppdatert, relevant og tett koblet til utviklingen i arbeidsmarkedet.
Studiet kombinerer kunnskap innen politikk, økonomi og forvaltning, slik at du får en helhetlig forståelse av hvordan samfunn blir styrt og utviklet. Noen av temaene du vil utforske, er:
- Hvorfor demokratiet styrkes i noen land, men svekkes i andre.
- Hvorfor det er vanskelig for stater å bli enige om klima- og miljøpolitikk.
- Hvorfor kvinner og minoritetsgrupper fortsatt er underrepresentert i politikken.
- Hvordan og hvorfor velferdsstaten i Norge har blitt så omfattende.
- Hvorfor det oppstår masseprotester mot autoritære regimer i noen land, men ikke i andre.
- Hvordan økonomisk politikk påvirker fordelingen av ressurser i samfunnet.
- Hvorfor økonomisk ulikhet er større i enkelte land enn i andre.
- Hvordan internasjonale handelsavtaler og økonomisk samarbeid kan påvirke nasjonale økonomier.
- Les mer om bachelor i statsvitenskap
I løpet av de tre studieårene på statsvitenskap vil du lære mer om forholdet mellom politikk, makt, institusjoner og samfunn, på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå. I tillegg vil du gjennom fordypningen få særlig innsikt om hvordan etterretningstjenester opererer, strategier for nasjonal og internasjonal sikkerhet, og hvordan globale trusler analyseres og håndteres.
Med en bachelor i statsvitenskap fordyper du deg i politikkens verden, hvordan den utformes og utøves i Norge og verden. Du kommer til å dykke inn i store og små samfunnsspørsmål på lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt nivå. Blant annet om klimaendringer, migrasjon, demokrati, konflikt og samarbeid.
Graden bygger på fem sentrale fagområder: politisk teori, internasjonal politikk, komparativ politikk, offentlig politikk og administrasjon, samt samfunnsvitenskapelig forskningsmetode. Studiet dekker alle de nevnte områdene grundig, og legger til rette for stor grad av valgfrihet med 30 studiepoeng frie emner. Da kan du blant annet velge arbeidslivsrelevante alternativer, slik som internship.
Fordyp deg i samfunnsøkonomi
For å oppnå en bachelor i statsvitenskap med fordypning i samfunnsøkonomi, må du fullføre fire obligatoriske emner i tillegg til de grunnleggende emnene i statsvitenskap. De obligatoriske emnene er:
- Internasjonal politisk økonomi
- Mikroøkonomi - adferd og psykologi
- Makroøkonomi
- Industriell organisering og markeder
I tillegg til de obligatoriske emnene har du 30 studiepoeng til rådighet som kan brukes på valgfrie emner. Dette gir deg muligheten til å styrke din kompetanse i samfunnsøkonomi ytterligere. Et av valgemnene du kan velge, er:
• Matematikk for økonomer
Alle emner i fordypningen er tilgjengelig å ta som nettbaserte emner, men ikke alle emnene undervises på campus. Dersom du er stedlig student i statsvitenskap og ønsker en fordypning i samfunnsøkonomi, må noen av emnene tas digitalt.
Få verdifull arbeidserfaring gjennom internship
Under bachelorstudiet har du mulighet til å ta internship som valgemne, noe som gir deg sjansen til å koble teori til praksis. Oslo Nye Høyskole er en av få utdanningsinstitusjoner innen samfunnsfag som tilbyr internship som en integrert del av bachelorgraden.
Et internship gir deg verdifull arbeidserfaring og praktiske ferdigheter som er høyt etterspurt i arbeidslivet. Vi samarbeider med attraktive arbeidsgivere, og gjennom disse samarbeidene får våre studenter fortrinn til utvalgte internship-stillinger. Internshipet kan gi deg et fortrinn på arbeidsmarkedet og gjøre overgangen fra studier til jobb enklere.