Hopp til hovedinnhold
Studier i Oslo

Bachelor i ernæring

Ernæring er mer enn kalorier og matvaner. Et usunt kosthold er en av de største risikofaktorene for tidlig død, både i Norge og i resten av verden. På dette bachelorprogrammet lærer du om hva som kjennetegner dagens livsstilsykdommer og hvordan de kan forebygges gjennom kosthold.


Søknadsskjemaet for campus åpner 2. januar 2025. Du kan fortsatt søke på nettstudiet
Registrer deg under og bli varslet når du kan søke på campus.
 

* Pris pr. semester. Registreringsavgift og utgifter til materiell kommer i tillegg
Få mer informasjon om studiet Dette studiet er også tilgjengelig som nettstudium
Opptakskrav:Generell studiekompetanse
Studiestart:Høst. Les mer
Studiested:Campus i Oslo
Studieomfang:Heltid
Lånekassen:Godkjent
Obligatorisk undervisning:Ja - se mer informasjon nederst på siden

Ernæring er menneskers behov for næringsstoffer, og hvordan disse fordøyes og omsettes i kroppen ved hjelp av ulike fysiologiske prosesser. Med en bachelor i ernæring tar du et dypdykk inn i en vår tids store utfordringer: Ikke hvordan vi skal skaffe oss nok mat, men hvordan vi skal velge riktig mat. Du lærer om hva som kjennetegner dagens livsstilsykdommer og hvordan de kan forebygges gjennom kostholdet.

Denne bachelorgraden gir deg en solid grunnutdanning, som du kan bruke til forebyggende ernæringsarbeid, rådgiving om mat og kosthold eller veiledning av friske mennesker i ulike faser av livet. Du har også mulighet til å ta internship hos relevante organisasjoner eller arbeidsgivere.

Etter endt utdanning er du også kvalifisert til å søke på en rekke spennende masterstudier i Norge og utlandet.

Studenter lager mat sammen på et kjøkken, ser ned på benken
Ernæringstudenter deltar på samling med praktisk matlaging. Foto: Oslo Nye Høyskole

Hva lærer du?

I løpet av tre år har du en rekke fag innen helse og ernæring. Tilnærmingen er praktisk og tar deg tett på mennesker og ulike grupper i samfunnet. Du får erfaring i å hjelpe folk å tilrettelegge kosthold gjennom veiledning og råd. Dette er nyttig kompetanse med direkte relevans for arbeidslivet.


På dette studiet lærer du blant annet om: 

  • hvordan maten vi spiser påvirker kroppen vår
  • hvilke ernæringsutfordringer vi har i Norge og i verden
  • veiledning av personer som ønsker livsstilsendringer 
  • hvordan næringsstoffer fordøyes og omsettes
  • hormonene i kroppen og immunsystemet
  • forebyggende ernæring og helsearbeid i praksis 
     

Hvorfor studere ernæring på Oslo Nye Høyskole?

Du møter et sterkt fagmiljø med engasjerte og dedikerte forelesere som brenner for faget. Vi har en egen studentklinikk der du har kostveiledning for ekte klienter.  

Du får verdifull erfaring gjennom internship hos relevante organisasjoner eller arbeidsgivere, eller du kan dra på på utveksling til for eksempel Australia, Sør-Afrika eller USA

Vi følger deg opp gjennom hele studieløpet, blant annet vil du ha en karriereveileder tilgjengelig som hjelper deg hjelper deg med CV og søknader, og vi har egen karriereuke hvert år.

Hva sier studentene våre? 

Hvordan er det å studere ernæring, og hvorfor burde man ha internship? Les om våre studenters erfaringer i disse studenthistoriene, der du får et fint innblikk i hvordan det er å være student hos oss: 

Tidligere hadde jeg ikke tenkt over i hvilken grad ernæring passer inn i internasjonal folkehjelp. I Tanzania lærte jeg om den usikre ernæringssituasjonen hos barn og mødre og hvilke følger det får. (…) Jeg forstod virkelig betydningen av og det store behovet for kompetanse innen global ernæring.
Cecilie Kjeldsberg, tidligere bachelorstudent i ernæring

Tre studenter foran høyskolen

Jobbmuligheter og videre studier

Med en bachelor i ernæring er du kvalifisert til å søke på en rekke spennende masterstudier, både i Norge og i utlandet. Du kan spesialisere deg innenfor spesifikke retninger av ernæring, som fedme eller samfunnsernæring, eller du kan kombinere graden med studier i for eksempel folkehelse, fysisk aktivitet eller matvitenskap.

Kompetansen er ettertraktet blant annet i utdanningssektoren, media, idretten, matvarebransjen og på institusjoner og opplysningskontor.


Hva kan du jobbe som:

  • ernæringsrådgiver
  • kostveileder
  • frisklivsmedarbeider
  • ernæringsansvarlig 
     


Typiske arbeidsplasser er:

  • kommuner
  • frisklivsentraler – medarbeidere, i team
  • eget firma
  • treningssenter
  • prosjekter innenfor folkehelse
     

Studenten må delta på samlingen i det aktuelle emnet for å kunne gå opp til eksamen. Hvis studenten er forhindret i å delta på samling, kan emnet utsettes til neste semester. Informasjon om tidspunkter og innhold i samlingene sendes ut ved starten av semesteret til de som er registrert på de aktuelle emnene.

1. studieår: Samling i ERN2200 Vitenskap og kostholdsforskning 
På denne samlingen vil fokus være på innsamling, bearbeiding og presentasjon av kostholdsdata. Samlingen varer i én dag. For både nettstudenter og stedlige studenter gjennomføres samlingen digitalt. Samlingen tilbys hvert semester.

2. studieår: Stedlig samling i ERN2400 Kommunikasjon, psykologi og samfunn
Emnet tar sikte på å gi deg ferdigheter som gjør deg bedre rustet til å kommunisere på en profesjonell måte, noe som er viktig hvis du skal veilede andre. Samlingen går over to dager og inkluderer forelesninger, studentpresentasjoner og praktiske øvelser i form av rollespill med medstudenter. Samlingen tilbys hvert semester.

3. studieår: Stedlig samling i ERN6050 Forebyggende ernæring og helsearbeid i praksis
Som et av de avsluttende emnene i bachelorgraden, gir dette emnet deg praktiske ferdigheter og verktøy som du kan ta i bruk etter endt studie. Samlingen er av fire dagers varighet, og det vil være forelesninger, praktiske øvelser, presentasjoner, klientpraksis og praktisk matlaging.  Samlingen tilbys hver semester.

Tilbake til toppen